Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

VELIKI PREGLED

OD 15. DO 22. SVIBNJA: Donosimo veliki pregled kulturnih događanja u Zadru i županiji

Autor: Nikolina Lucić

15.05.2024. 18:46
OD 15. DO 22. SVIBNJA: Donosimo veliki pregled kulturnih događanja u Zadru i županiji

Foto: KAMENE BABE

SRIJEDA
15. SVIBNJA


KINO ZONA – Ciklus filmova Michaela Hanekea: BIJELA VRPCA (20 sati)


U njemačkom selu Eichwald sve se prividno odvija svojim tokom: većina seljaka u službi je baruna i barunice, a djeca prolaze strogi odgoj kod lokalnog pastora. Jednoga dana netko je postavio konop o koji se spotaknuo barunov konj i zbacio gaiz sedla, a nedugo zatim izgleda da je netko potpalio štagalj. Ubrzo je i oteto dvoje djece. Nitko ne razumije što se zapravo događa, radi li se o nekoj uroti te tko kani izazvati metež među miroljubivim seljacima i zbog čega. O tome razmišlja i vođa crkvenog zbora, kojemu se cijela stvar čini pomno isplanirana.


ČETVRTAK
16. SVIBNJA


ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR – radionica »KAKO STEM PRIDONOSI NOVIM SPOZNAJAMA U ARHEOLOGIJI« (12 sati)


Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja govori nam da su muzeji oduvijek bili mjesta edukacije i istraživanja te posebno naglašava da su danas važniji no ikad multidisciplinaran pristup istraživanjima te suradnja znanstvenika s područja društvenih, prirodnih i humanističkih znanosti. Upravo se u suradnjama sa znanstvenicima s područja prirodnih znanosti, uz upotrebu najsuvremenijih metoda, došlo do podataka s pomoću kojih arheolozi preciznije ocrtavaju sliku života određenog područja i vremena. Isto tako danas je, možda više no ikad, važna i edukacija na svim područjima.


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – DRUŽENJE S FOTOGRAFOM STIPOM SURAĆEM (18 sati)


Poznati zadarski fotograf Stipe Surać predstavit će se mladima u Američkom ogranku Gradske knjižnice Zadar.


GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU – PROMOCIJA ROMANA »SLUČAJ VLASTITE POGIBELJI« I RAZGOVOR S AUTOROM (18.30 sati)


Povodom treće godine rada knjižnice u novim prostorima Gradska knjižnica Biograd na Moru s velikim zadovoljstvom poziva na književnu večer s trenutno najčitanijim hrvatskim književnom – Kristianom Novakom. Razgovarat će se o autorovom najnovijem romanu Slučaj vlastite pogibelji, ostalim djelima, pisanju i književnosti, a za posjetitelje pripremaju i catering nakon promocije. Kristian Novak je hrvatski književnik i jezikoslovac, autor četiriju romana i niza stručnih i znanstvenih članaka u području jezikoslovlja na hrvatskome i njemačkome jeziku, dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja…


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR I GLAZBENA ŠKOLA BLAGOJE BERSA – »GLAZBENA VEČER« (19 sati)


PETAK


17. SVIBNJA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – »SAJAM MOGUĆNOSTI« (od 13 sati)


Od 13:30 – ispred Gradske knjižnice Zadar – Anita Palinić, AIESEC: Radionica Leadership: preuzmi kormilo!


Sve o udrugama, volonterstvu i praksi u inozemstvu! Kreiraj svoju idealnu praksu! Daj svoje ideje gradu! Kreiraj svoj vision board!


Od 15:00 – multimedijalna dvorana – Lovre Milat, AIESEC: Radionica No sikiriki: maksimiziraj vrijeme i minimiziraj stres.


Od 16:15 – multimedijalna dvorana – Nikolina Puškarić, ESN Zadar: Radionica Mogućnosti: ostvari svoju ideju!


KINO ZONA – Ciklus filmova Michaela Hanekea: »BENNYEV VIDEO« (18 sati)


Benny je tinejdžer iz bogate obitelji. Roditelji ga uglavnom prepuštaju samom sebi, a emocionalnu zamjenu pronalazi u svijetu video filmova. Postupno, a da ljudi oko njega to ne primjećuju, njegove vrijednosti i osjećaj za stvarnost počinju se mijenjati. Upoznaje djevojku otprilike svojih godina i vodi je sa sobom jednog vikenda. Stan je prazan – roditelji su mu otišli na selo. Ono što počinje kao sramežljiva ljubavna priča završava katastrofom: život obitelji nikada više ne može biti isti.


SUBOTA


18. SVIBNJA


UDRUGA KAMENE BABE – »Embodied Voice Flow« (od 10 sati)


Vokalno-fizički proces koji nas poziva na ponovno otkrivanje i osnaživanje intimnog odnosa s vlastitim iskonskim glasom i njegovom dubokom senzibilnosti, kroz somatski rad na slušanju (Deep Listening), utjelovljenju vokalnosti i glazbenom instinktu. Kombinacijom niza vokalnih praksi s pokretom, stvaramo različite forme vokalne improvizacije. Kroz zvuk i pokret izražavamo našu vitalnu kreativnost, dok istovremeno, slušajući cijelim tijelom, kultiviramo umjetnost življenja u sadašnjem trenutku.


NEDJELJA


19. SVIBNJA


KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR, ANDERSENOVE PRIČE (11 sati)


Predstava prema libretu Hrvoja Hitreca, a na glazbu Alfija Kabilja temeljena je na Andersenovom životopisu i donosi njegove najpoznatije priče u formi mjuzikla.


UTORAK


21. SVIBNJA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – ŽUPANIJSKO NATJECANJE U SRICANJU »SPELLING BEE« (15.30 sati)


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR – »LOLITA« (20 sati)


Do sada Lolitu nismo imali prilike gledati na hrvatskim daskama, ali tema je poznata, i provokativna. Ponegdje gnjusna, pogotovo ako prema Humbertu osjetimo suosjećanje, onda smo gnjusni sami sebi. Ne možemo protiv sebe, jer za Humberta se, kakav god bio – dakle ogavni pedofil – ovdje radi o ljubavi. A prema onima koji su nesretni u ljubavi, mi smo blagi. No ova će predstava staviti vašu selektivnu blagost na iskušenje. Nabokov vas je u romanu unatoč tematici zaveo divnim stilom, a mi vas, kako bi mogli ući u dijalog s onim temama kojih se klonimo jer su neugodne, zavodimo kazalištem samim. Iako se roman, a i predstava, zovu Lolita, glavni je lik ipak Humbert Humbert. Uvijek, u središtu kazališne predstave je lik, glavni lik, za kojeg navijamo. U ovom slučaju to je pedofil Humbert. Pred vama je još jedan izazov: kako pratiti predstavu s takvim glavnim likom?


SRIJEDA


22. SVIBNJA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR I GŠ BLAGOJE BERSA – KONCERT GITARISTA (18.30 sati)


KINO ZONA:


– 18 sati: – Ciklus filmova Michaela Hanekea: »SEDMI KONTINENT«


Europska obitelj koja planira pobjeći u Australiju čini se uhvaćena u svakodnevnu rutinu, uznemiruju je samo manji incidenti. Međutim, iza svog prividnog smirenog i ponavljajućeg postojanja, oni zapravo planiraju nešto zlokobno.


– 20 sati: MJESEC NAŠEG FILMA: »SEDMI KONTINENT«


Film je do sad osvojio brojna festivalska priznanja od kojih svakako valja istaknuti: Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb 2020. – Veliko natjecanje kratkometražnog filma, Natjecanje hrvatskog filma – najbolji film Natjecanja hrvatskog filma, Festival mediteranskog filma Split 2020. – Najbolji film (program Ješke); najbolji scenarij (Natko Stipaničev), Tabor Film Festival 2020. – Najbolji hrvatski film i Međunarodni festival animiranog filma Supertoon 2020. – Posebno priznanje člana žirija.


– 20.15 sati: MJESEC NAŠEG FILMA: »H – 8«


U noći 14. travnja 1957. godine na zagrebačkoj autocesti se sudare autobus i tvornički kamion. Sudar je pretjecanjem uzrokovao nepoznati vozač koji odmah poslije toga hladnokrvno gasi svjetla i bježi, a da se nije ni osvrnuo. Ostatak filma prati događanja u autobusu i kamionu sve do same nesreće. Upoznajemo sudbine putnika autobusa – studentice glasovira Alme Novak, novinara Borisa, njegovog kolege i prijatelja, propalog glumca Kreše Miljuša i njegove supruge, vozača Josipa Baraća, njegovog pomoćnika Janeza Pongraca i drugih. Istovremeno, pošiljku lima kamionom prevozi vozač Rudolf Knez, a prate ga njegov sin Vladimir i njegov poznanik iz zatvora Franjo Rosić, koji im se naknadno priključi.