Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

koncertni ured

U četvrtak besplatan koncert Mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica Zadar

Autor: Portal ZL

04.06.2024. 08:49
U četvrtak besplatan koncert Mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica Zadar

Foto: Koncertni ured Zadar



U organizaciji Koncertnog ureda Zadar u četvrtak, 6. lipnja u crkvi sv. Krševana s početkom u 20:00 sati nastupa Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar. Ulaz je slobodan.


Na programu su djela u rasponu od glagoljaške glazbene baštine do suvremenih skladatelja: glazbeno putovanje započet će u 12. stoljeću dvoglasnim napjevom Sanctus iz kodeksa Sanctae Mariae Jadrensis kao primjer srednjovjekovnog višeglasja s našeg područja; zatim će uslijediti korizmeni motet kasnorenesansnog majstora Tomása Luisa de Victorie Popule meus koji se referira na Isusov prijekor, vapaj narodu koji ga je osudio i razapeo („puče moj, što učinih tebi ili u čem’ ožalostih tebe?“); program se nastavlja na Pagu kroz skladbu Vsa lipa jesi čiji zapis dugujemo fra Edi Ricovu, a glazbenu obradu fra Izaku Špralji, i koja nas svojim tradicijskim prizvukom, kroz muške i ženske duete, transponira na mistični Mediteran 14. stoljeća; slijedi Quam pulchra es Ivana Lukačića koja se smatra ključnim djelom hrvatske ranobarokne glazbe.


Nakon Lukačića, dogodit će veći kronološki skok u briljantni i kvalitetom neupitan Ave verum corpus Wolfganga Amadeusa Mozarta, uzvišeni i harmonijski odmjeren Tebe poem Sergeja Rahmanjinova, disonancom vođen, ezoteričan i zamišljen Seh duš dan Igora Kuljerića te čista, topla Ave Maria Ivana pl. Zajca.




Na programu su i autorske skladbe osnivača i voditelja Zbora, maestra Ive Nižića – Samo srcem i Marulova tužaljka – koje potvrđuju skladateljevu umjetničku kvalitetu i autentičnost, a putovanje će završiti skladbom Virovanje u obradi Joška Ćalete, pravom zvukovnom poslasticom u tradicijskom duhu.


Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar je osvojio niz nagrada: 2013. godine na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi, s pjesmom Samo srcem autora Ive Nižića (koju ćemo čuti i na ovom koncertu!) osvojio je Zlatnu katedralu, prvo mjesto prema glasovima publike.


S istom skladbom na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja.


Godine 2015. Zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu, a 2016. srebro na međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku.


Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr. S nestrpljenjem vas očekujemo na svim programima!