
Foto: Pexels
Istraživači već dugo znaju da hrana utječe na naše mentalno stanje. Međutim, većina istraživanja neurološkog zdravlja uvijek se usredotočila na pojedinačnu hranu, a ne na stvarnu dijetu.
Upravo su zato neki irski znanstvenici odlučili vidjeti može li psihobiotička dijeta, osmišljena za promicanje zdravlja crijeva, imati pozitivan utjecaj i na naše mentalno blagostanje.
Što je psihobiotička dijeta?
Temelji se na osi crijeva-mozak dajući prioritet hrani koja je zdrava za crijeva kako bi podržala ravnotežu crijevne mikrobe (tj. cjelovite žitarice, prebiotičko voće i povrće, mahunarke i fermentirana hrana).
Ova dijeta, dakle, obeshrabruje konzumaciju slatkiša, slatkih pića i prerađene hrane.
Studijska dijeta uključivala je:
- 6-8 dnevnih obroka voća i povrća s visokim udjelom prebiotičkih vlakana (npr. jabuke, banane, poriluk, luk)
- 5-8 dnevnih obroka cjelovitih žitarica (npr. zobi, cjelovite pšenice, kvinoje)
- 2-3 dnevne porcije fermentirane hrane (npr. kiseli kupus, kefir, kombucha)
- 3-4 tjedne porcije mahunarki (npr. slanutak, leća, grašak)
Istraživanje objavljeno u National Library of Medicine, obuhvatilo je 45 zdravih odraslih osoba (18-59 godina) s neoptimalnim prehrambenim navikama.
Ispitivana skupina dobila je informacije o komponentama psihobiotičke dijete i zamoljena je da je se pridržava što je moguće bliže.
Istraživači su ispitali sastav i funkciju fekalne mikrobiote, stres, opće zdravlje i prehranu te metabolički profil uzoraka krvi, urina i stolice, i prije i nakon četverotjednog probnog razdoblja za obje grupe.
Sudionici koji su slijedili psihobiotičku dijetu iskusili su veće smanjenje percipiranog stresa.
Iako nije bilo značajne razlike u odgovoru na stres između kontrolne i ispitivane skupine, oni koji su slijedili ovu vrstu prehrane osjetili su manje stresa.
Dok su promjene u mikrobnom sastavu crijeva bile neprimjetne.
Istraživači su identificirali značajne promjene u 40 specifičnih fekalnih lipida, zahvaljujući smanjenju ukupnih prehrambenih masti i povećanju mononezasićenih masti i urinarnih metabolita triptofana (aminokiselina neophodna za sintezu proteina), a osim toga, primijećen je i bolji upalni odgovor.
U samo četiri tjedna, sudionici koji su slijedili psihobiotičku dijetu – to jest, hranu bogatu vlaknima i fermentiranu hranu – iskusili su niže razine stresa, zdravije pražnjenje crijeva, profile upalnih metabolita i poboljšani mikrobni sastav i funkciju.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ČESTITKA
HBK uputila čestitku papi Lavu XIV.: “Vaš pontifikat biti će svjetionik nade u vremenima kušnje”
Crna Kronika
TRAŽI SE POČINITELJ
Putnik izudarao vozača Liburnije: “Tijekom vožnje je vrijeđao i galamio, skidao majicu i prolijevao pivo”
KK Zadar
Premijer liga, 33. kolo
Za kraj osnovnog dijela Zadrani uvjerljivi kontra Dubrovnika
Svijet
greška
Kopilot pobrkao lijevo i desno pa nije uspio poletjeti
Svijet
najavio zelenski
Ukrajina će u subotu ugostiti sastanak ‘Koalicije voljnih’
Zadar
ZASLUŽENA PRIZNANJA
Najboljim medicinskim sestrama i tehničarima “Zadarsko bijelo srce”
Županija
na ulazu na pag
ZABORAVLJENA MJESTA (10) Zbog čega je Dinjiška zadnja rupa na svirali Gradu Pagu?
Svijet
VATIKAN
Izabran novi papa!
Svijet
JEZIČNA DILEMA
Lav ili Leon: Kako bi se trebalo zvati novog papu? Evo što kaže Institut za hrvatski jezik
Zadar
NAŠ ZADAR