Foto: Pixabay
Fokusirana na voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Eliminirani životinjski proizvodi
Veganska prehrana učinkovitija je za mršavljenje od mediteranske prehrane. Do ovog zaključka došlo je novo istraživanje koje je usporedilo dvije prehrane kako bi se vidjelo kakav učinak imaju na težinu, razinu kolesterola i druge varijable važne za naše zdravlje.
Iastraživanje, koje je proveo tim iz Povjerenstva liječnika za odgovornu medicinu (PCRM), nasumično je podijelilo 62 sudionika, koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu i nisu imali povijest dijabetesa, na vegansku ili mediteransku prehranu.
Tijekom 16 tjedana, polovica sudionika slijedila je vegansku prehranu s niskim udjelom masti koja je eliminirala životinjske proizvode i fokusirala se na voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke.
Druga polovica slijedila je mediteransku prehranu, prema PREDIMED protokolu, koji se fokusirao na voće, povrće, mahunarke, ribu, nemasne mliječne proizvode i ekstra djevičansko maslinovo ulje, ograničavajući ili izbjegavajući crveno meso i zasićene masti.
Niti jedna skupina nije imala ograničenje kalorija, a sudionici nisu promijenili svoje navike u pogledu tjelesne aktivnosti ili uzimanja lijekova.
Nakon 16 tjedana, sudionici su se vratili na svoju osnovnu prehranu na period od četiri tjedna prije nego što su se prebacili na drugu na još 16 tjedana.
Rezultati istraživanja su pokazali da veganska prehrana s niskim udjelom masti ima bolje rezultate na težini, sastavu tjelesne masti, osjetljivosti na inzulin i razini kolesterola u usporedbi s mediteranskom prehranom.
Konkretno, istraživanje je pokazalo da su sudionici:
- na veganskoj prehrani izgubili u prosjeku 6 kilograma
- na veganskoj prehrani izgubili su 3,4 kg više masne mase
- vidjeli su veće smanjenje visceralne masti od 315 cm3 s veganskom prehranom
- veganska prehrana smanjila je razinu ukupnog i LDL kolesterola za 18,7 mg/dL odnosno 15,3 mg/dL. Međutim, nije bilo značajnih promjena u kolesterolu u mediteranskoj prehrani
- krvni tlak se smanjio na obje dijete, ali više na mediteranskoj prehrani (6,0 mm Hg, u usporedbi s 3,2 mm Hg na veganskoj prehrani)
Istraživači zaključuju da je veganska prehrana vjerojatno dovela do gubitka težine jer je bila povezana sa smanjenjem unosa kalorija, povećanim unosom vlakana i smanjenim unosom masti, osobito zasićenih masti.
najnovije
najčitanije
Zadar
nadbiskup kod gradonačelnika
U Maloj vijećnici predbožićni susret predstavnika Nadbiskupije i Grada
Hrvatska
tračak božićne radosti
DRUGI BOŽIĆ BEZ MAME Djed Božićnjak razveselio troje djece koja su u tragediji na Viru izgubila majku
Hrvatska
vremenska prognoza
KIŠA, BURA, JUGO Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka do Božića
Zadar
Jutarnja misa
Katedrala sv. Stošije puna vjernika već od ranog jutra: “Ne može biti ljepšeg početka dana od zornice”
Svijet
Popularno mjesto
Pristup Fontani di Trevi turistima se od veljače naplaćuje dva eura
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar
Prihvaćena ostavka
Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani razriješena na vlastiti zahtjev
Hrvatska
Teške ozljede
Sudanci stradali pri pokušaju ulaska u Hrvatsku, morali im amputirati noge
Zadar & Županija
pp pag