Foto: iStock/NL
Pri pomisli na tortu vjerojatno vam prvo pada na pamet ona bogata čokoladna, koja s toplijim danima može biti pomalo okusom teška.
Razmišljajte malo van okvira – predlažemo da isprobate mekanu i sočnu tortu od limuna i pistacija prelivenu glazurom od krem sira od limuna. Ova torta idealna je kao svježi desert za proljetne dane (no ne sumnjamo da će biti jednako fantastična i ljeti).
U nastavku donosimo recept koji ne propustite isprobati!
Sastojci
Za tortu:
- 140 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 1 žličica matcha praha (po želji)
- 150 g granuliranog šećera
- 40 g fino mljevenih prženih, neslanih pistacija
- 60 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 veće jaje sobne temperature
- 120 ml punomasnog jogurta
- 2 žličice limunove korice
- 60 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
- 5 ml čistog ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 125 g vrlo mekog krem sira
- 160 ml vrhnja za šlag
- 50 g granuliranog šećera
- 5 ml soka od limuna
- 5 ml čistog ekstrakta vanilije ili ekstrakta badema
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite četvrtasti lim veličine 20×20 cm papirom za pečenje.
Napravite tijesto za tortu tako što ćete u velik zdjeli prosijati brašno te dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, matcha prah (po želji) i sol. Izmiješajte pa dodajte šećer i mljevene pistacije i miksajte dok se smjesa ne ujednači.
U srednjoj zdjeli pomiješajte ulje, jaje, jogurt, koricu limuna, mlijeko i vaniliju i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano sve zajedno miješajte preklapajući smjesu, pazeći da vam ne ostanu suhi ostaci. Pripazite da ne miješate previše te čim se svi sastojci sjedine, izlijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 20-25 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Kada je torta pečena, ohladite ju oko 20 minuta u kalupu, a zatim kolač prebacite na rešetku za hlađenje.
Dok se hladi, napravite glazuru tako što ćete istući meki krem sir dok ne dobijete glatku smjesu, a potom dodajte 2 žlice vrhnja i tucite dok ne bude vrlo glatko i bez grudica. Zatim postupno dodajte preostalo vrhnje i tucite dok ne dobijete meke vrhove.
Postupno umutite šećer dok se ne zgusne do konzistencije za mazanje, zatim umiješajte sok od limuna i ekstrakt badema. Preko ohlađenog kolača premažite glazuru, a zatim pospite mljevenim pistacijima prije posluživanja, piše Scientifically Sweet.
najnovije
najčitanije
Svijet
KONAČNA ODLUKA
Europski sud za ljudska prava: Tužbe slovenskih ribara protiv Hrvatske nedopuštene
Zadar
pismo vijećnicima
Dukić: Na Gradskom groblju više nema nijedne slobodne grobnice, jedino moguć ukop u zemlju!
Gastro
DISKONT STANIĆ
Uzbudljivi dolazak Häagen – Dazs Pierre Hermé Macarons sladoleda u Hrvatsku
Nogomet
Nogomet
Talijanski mediji: Fonseca prvi kandidat za klupu Milana
Crna Kronika
TRAGEDIJA KOD SINJA
Božinović: Do nesreće u kojoj su poginuli migranti došlo zbog neprilagođene brzine
Crna Kronika
elektra zadar
ISTRAGA USKOK-a 22 okrivljenika sumnjiče se na primanje i davanje mita zbog – priključaka struje
Zadar
SRETNI DOBITAK
Sretni dobitnik iz Zadarske županije osvojio na igri Loto 7 više od 100.000 eura!
Crna Kronika
srušen i znak
BMW-om se zabio u parkirana vozila na Foši!
Županija
VELIKA POPLAVA
SJEĆANJE NA POPLAVU: Prije godinu dana rijeka se izlila na Obrovac: Od odštete još ništa…
Crna Kronika
okolica zadra