
Foto: iStock/NL
Pri pomisli na tortu vjerojatno vam prvo pada na pamet ona bogata čokoladna, koja s toplijim danima može biti pomalo okusom teška.
Razmišljajte malo van okvira – predlažemo da isprobate mekanu i sočnu tortu od limuna i pistacija prelivenu glazurom od krem sira od limuna. Ova torta idealna je kao svježi desert za proljetne dane (no ne sumnjamo da će biti jednako fantastična i ljeti).
U nastavku donosimo recept koji ne propustite isprobati!
Sastojci
Za tortu:
- 140 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 1 žličica matcha praha (po želji)
- 150 g granuliranog šećera
- 40 g fino mljevenih prženih, neslanih pistacija
- 60 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 veće jaje sobne temperature
- 120 ml punomasnog jogurta
- 2 žličice limunove korice
- 60 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
- 5 ml čistog ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 125 g vrlo mekog krem sira
- 160 ml vrhnja za šlag
- 50 g granuliranog šećera
- 5 ml soka od limuna
- 5 ml čistog ekstrakta vanilije ili ekstrakta badema
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite četvrtasti lim veličine 20×20 cm papirom za pečenje.
Napravite tijesto za tortu tako što ćete u velik zdjeli prosijati brašno te dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, matcha prah (po želji) i sol. Izmiješajte pa dodajte šećer i mljevene pistacije i miksajte dok se smjesa ne ujednači.
U srednjoj zdjeli pomiješajte ulje, jaje, jogurt, koricu limuna, mlijeko i vaniliju i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano sve zajedno miješajte preklapajući smjesu, pazeći da vam ne ostanu suhi ostaci. Pripazite da ne miješate previše te čim se svi sastojci sjedine, izlijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 20-25 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Kada je torta pečena, ohladite ju oko 20 minuta u kalupu, a zatim kolač prebacite na rešetku za hlađenje.
Dok se hladi, napravite glazuru tako što ćete istući meki krem sir dok ne dobijete glatku smjesu, a potom dodajte 2 žlice vrhnja i tucite dok ne bude vrlo glatko i bez grudica. Zatim postupno dodajte preostalo vrhnje i tucite dok ne dobijete meke vrhove.
Postupno umutite šećer dok se ne zgusne do konzistencije za mazanje, zatim umiješajte sok od limuna i ekstrakt badema. Preko ohlađenog kolača premažite glazuru, a zatim pospite mljevenim pistacijima prije posluživanja, piše Scientifically Sweet.
najnovije
najčitanije
Gastro
izvrsni keksi
Tražite ideju za slatki desert? Donosimo jedan jako fin
Hrvatska
predsjednik sabora
Jandroković: ‘Očekujem da ćemo “obraniti” gradove u kojima imamo gradonačelnike’
Tenis
TALIJANSKI BARI
Vekić i Ajduković predstavljat će Hrvatsku na Hopman Kupu
Zadar
pad školskog aviona
Prije pet godina poginuo je pilot HRZ-a i član Krila Oluje Marko Novković
Crna Kronika
prekršajni nalog
U kombiju 80-godišnjaka policija otkrila pola tone ilegalnog duhana
Županija
POBJEDNIČKOM STAZOM
Filip Kulonja iz Dobropoljane zablistao! Zlatni sprinter s Down sindromom pomiče granice
Crna Kronika
PRIPAZITE!
‘NE PANIČARITE’ Zadarska policija objavila važan apel: ‘Uglavnom rade u skupinama…’
Zadar
PROBLEMI ZBOG KIŠE
‘UVIK ISTO KAD JE KIŠA!’ Iz šahta u Vruljici voda šiklja kao vodoskok, razlog – jake oborine!
Zadar & Županija
Istraživanje
Anketa za lokalne izbore otkriva: Erlić i Bilaver prvi, evo tko ih prati, a tko je na začelju!
Zadar
DEBATA