Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PLAĆANJE KARTICOM

Konobari i gosti još uvijek vole napojnice u gotovini

Autor: Đurđa Baljak

06.03.2024. 16:30
Konobari i gosti još uvijek vole napojnice u gotovini

Foto: Mislav Klanac



Ugostiteljski sektor u Hrvatskoj suočava se s novim izazovima, a jedan od njih je i implementacija bezgotovinskih napojnica. Naime, unatoč sve većoj popularnosti bezgotovinskog plaćanja, većina ugostitelja još uvijek nije prilagodila svoje poslovanje ovom trendu. Nedostatak nadogradnje softvera za POS uređaje postala je prepreka u prihvaćanju novih praksi. Stoga je Hrvatska gospodarska komora (HGK) pokrenula informativnu kampanju kako bi educirala i podržala ugostitelje u ovoj tranziciji. Cilj je osigurati da što veći broj djelatnika u ugostiteljstvu može primati bezgotovinske napojnice, što bi dodatno poboljšalo iskustvo gostiju i povećalo konkurentnost turizma.


Foto: SANJIN STRUKIC/PIXSELL


Pritom bi naljepnice koje označavaju objekte koji prihvaćaju bezgotovinske napojnice trebale pružiti dodatnu vidljivost i informacije gostima.


Odlučili smo posjetiti nekoliko zadarskih kafića na Poluotoku koji imaju POS uređaje i saznati od djelatnika imaju li dostupnu opciju bezgotovinskih napojnica, i ako da, primaju li dio napojnica takav način. Međutim, čini se kako većina konobara i dalje preferira ustaljeni oblik primanja napojnice u fizičkom obliku, isto kao i gosti.


Foto: SANJIN STRUKIC/PIXSELL


Kao da ih »žicam«




Tako nam je konobar Saša Bonetić, djelatnik kafića »Lovre« na Narodnom trgu, kazao kako ne prakticiraju bezgotovinske napojnice zbog državnih propisa koji oporezuju takve transakcije.


– Iako imamo POS uređaje nemamo praksu primanja bezgotovinskih napojnica. Više preferiramo dobiti napojnicu u fizičkom obliku, ali isto tako i naši gosti, rekao nam je Bonetić.


Foto: Mislav Klanac/konobar Saša Bonetić


S druge strane, mladi konobar Roko, djelatnik »Dišpeta«, tvrdi kako mu je neugodno pitati goste za bezgotovinsku napojnicu. No, kako kaže, vjeruje da bi gosti vjerojatno bili voljni dati kada bi im se jasno naglasilo da postoji ta opcija.


– Imamo mogućnost primanja bezgotovinskih napojnica, ali primijetio sam da gosti rijetko pitaju. Tijekom turističke sezone, ponekad se dogodi da gosti izraze interes za kartične napojnice, ali često to pitaju tek kada se već izdaje račun. Mislim da bi trebali jasno istaknuti tu opciju prije samog izdavanja računa, odnosno trebali bismo im napomenuti da mogu upisati iznos napojnice na POS aparatu. Međutim, meni je to nekako neugodno sugerirati gostima jer bih se osjećao kao da ih »žicam«, izjavio je mladi konobar Roko.


Foto: Mislav Klanac/konobar Roko


Domaći nisu naviknuli


Konobarica Marina iz kafića »Forum« tvrdi kako još uvijek nemaju nadogradnju na POS uređaju za primanje bezgotovinskih napojnica.


– Imamo uređaj za kartično plaćanje, ali nemamo iskustva s tim, pa trenutno primamo samo fizičke napojnice. Međutim, vjerujem kako će se situacija promijeniti kada dobijemo nove uređaje. Općenito primjećujem da ljudi sve više koriste bezgotovinske načine plaćanja, kazala je Marina.


Foto: Mislav Klanac/konobarica Marina


Posjetili smo i jedan od najstarijih zadarskih kafića, »72«, gdje nam je konobar Filip otkrio kako su početkom ove godine uveli mogućnost kartičnog plaćanja.


– Otkako smo uveli POS uređaje s mogućnošću bezgotovinskih napojnica, primijetili smo da naši domaći gosti nisu baš naviknuti na tu opciju, dok su stranci otvoreniji za nju. Što se tiče oporezivanja bezgotovinskih napojnica, to nije baš najpoželjnija situacija, ali razumijem da država nastoji prikupiti prihode na sve moguće načine. Nažalost, često zaboravim napomenuti gostima tu opciju. Osobno ipak više preferiram fizičko primanje napojnica od gostiju, objasnio nam je Filip, te dodao da unatoč inflaciji, ljudi i dalje ostavljaju napojnice, a to se nije promijenilo ni otkako je uveden euro kao službena valuta.


Foto: Mislav Klanac/konobar Filip