Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

PROMJENA

Zadarski konobari o novitetu kod napojnica: 'Nije dobro što postoji granica...'

Autor: Matea Guzalić

04.01.2024. 12:14
Zadarski konobari o novitetu kod napojnica: 'Nije dobro što postoji granica...'

Foto: LUKA JELIČIĆ– Početak 2024. godine donio je dugoočekivani novitet za sektor ugostiteljstva koji su djelatnici objeručke prihvatili. Naime, u Hrvatskoj se napojnice napokon mogu ostavljati i kod bezgotovinskog plaćanja, odnosno pri plaćanju karticama. Zadnjim krugom porezne reforme tako je implementiran model uvođenja napojnica u sustav fiskalizacije za koji se snažno zalagalo Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK. Utvrđen je neoporezivi iznos od 3.360 eura godišnje po osobi, a iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivat će se po stopi poreza na dohodak, odnosno po stopi od 20 posto.


Pozdravljaju poreznu novinu


S obzirom na to da iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, ovo je jedan stimulirajući potez za sektor ugostiteljstva koji će dodatno privući i zadržati djelatnike. Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja i dugogodišnji ugostitelj, pozdravio je ovaj novitet govoreći kako su dugo čekali ovakvu mogućnost.


– Pozdravljamo ovu novu mogućnost koju smo dugo tražili za naše djelatnike. Dugo smo čekali ovakvu vrstu dobivanja manče, a sada ćemo vidjeti kako će se to realizirati u stvarnom životu, započeo je Kovačević osvrnuvši se na poreznu granicu od 3.360 eura godišnje, odnosno otprilike 10 eura dnevno.
– Svi građani imaju porezne granice, a kada se pređe određeni porezni razred, onda se plaća veći porez. Ne vidim zašto bi se radila iznimka za bilo koga, pa tako i za ugostitelje. Ta se granica, dakako, odnosi samo na ono što će se dobiti preko kartice, dok gotovina i dalje ostaje neprikazana, a većina napojnica će se zasigurno i dalje dobivati u kešu. Jedino je možda tih deset eura dnevno nedovoljan iznos za zaposlene u restoranima, za njih bi mogao biti veći. No, to je jednostavno tako, ako država nešto dozvoli, kao što nam je sada dozvolila ovakvu vrstu napojnica, naravno da će htjeti da nešto bude i za nju, objašnjava predsjednik Ceha.


Ovaj ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom smatra da se konobari ne bi trebali bojati porezne granice, već bi trebali biti sretni i zadovoljni ako uspiju prijeći tih 3.360 eura.


Robert Kovačević, Foto: Arif Sitnica


I država mora zaraditi


– Kako kaže stara poslovica – »Plaćao je porez i obogatio se«. Nadam se da će naši ugostitelji plaćati porez, budući da to znači da su uspješni i da imaju više od tih 3.360 eura prihoda samo u napojnicama. Platiti 20 posto godišnje ne bi trebao biti problem i mislim da se nitko ne bi trebao žaliti na to. Zarada će biti dobra, zašto se ne bi platilo malo poreza na to, a pogotovo kada su u pitanju radnici iz drugih država koji dolaze ovdje raditi, pa se puno novca odnosi, na kraju krajeva mora i naša država nešto zaraditi od svega toga, izjavio je Kovačević ističući prednosti ovakvih obaveza za djelatnike.


– Naši radnici nisu naučili na to da oni nešto plaćaju. Oni, ustvari, ne znaju kakve mi troškove imamo, tako da je dobro da na neki način osjete ovakvu vrstu obaveza i odgovornosti. Dosta će posla pasti i na našu administraciju i knjigovodstvo, morat će se voditi računa o ovome jer će ići preko naših na njihove račune, tako da ovo predstavlja jedan dodatan posao koji će nas dodatno i koštati, ali ako će sve to motivirati radnike – zašto ne, zaključio je ovaj ugostitelj.


Zadarski konobari gotovo se jednoglasno slažu kako je uvođenje kartičnih napojnica pozitivna stvar, dok im porezna granica nimalo ne odgovara. Kako kaže Moreno iz Caffe bara Colonna, napojnica se dobiva na temelju smiješka i brzine, a država nema veze s tim.


– Ovaj novitet je sigurno dobar, jedino nije dobro što će se oporezivati nakon određenog iznosa. Nije dobro što postoji granica, budući da to ubija pravi i dobar posao. Sada dobri konobari moraju razmišljati hoće li prijeći tu granicu i hoće li im država uzeti 20 posto, po meni je to tragedija. Država, dakako, sigurno ne bi funkcionirala da nema PDV-a, no budimo realni, kakve veze ima država sa smiješkom konobara na temelju kojeg se dobije napojnica? Sa samom uslugom je povezana, ali s ovim dijelom u kojem se nalaze osmijeh, brzina, atmosfera i svi ostali aspekti na temelju kojih konobari dobivaju manču, država nema nikakve veze s tim i nepotrebno se uvukla u to, izjavio je Moreno, a s njim se slaže i njegova kolegica Ena.


– Svakako je bolje što se sad napojnice mogu ostaviti putem kartičnog plaćanja, ali ako to oporezuju, onda nema smisla. Konobari dobiju napojnicu na temelju svog karaktera te se iz tog razloga to ne bi trebalo oporezivati, smatra Ena.


Šime i kolegica, Foto: Mislav Klanac


Promjena samo u sezoni


Slično mišljenje ima i konobar Šime iz Caffe bara Kult, govoreći da će na ovaj način porez brzo sjesti na napojnice, ali i da se iznos samih napojnica neće bitno promijeniti.


– Uvođenjem mogućnosti davanja napojnica putem kartica se neće ništa promijeniti, eventualno tijekom sezone kada sve bude puno turista. Naši nemaju toliku naviku davanja napojnica, pa ih sigurno ni ovaj novitet neće navesti da počnu s tim. Također, nije dobro što ih država oporezuje, 3.360 eura je premali iznos za cijelu godinu, porez će prebrzo sjesti na napojnice i onda su konobari opet u problemu, rekao je Šime.


Neven Kožul iz Caffe bara Doma još uvijek nije uveo mogućnost kartičnog plaćanja, no smatra da će u ostalim kafićima u kojima je to moguće iznos napojnica ostati na istom.


– Kod mene još uvijek nema kartičnog plaćanja, neminovno je da ću u budućnosti morati to uvesti, ali zasad mi još nije potrebno. Mislim da manji i stariji lokali ne idu toliko za tim, ali s vremenom će nas i to dostići. Što se tiče napojnica, općenito su se dosta smanjile od kada je uveden euro, tako da mislim da uvođenje napojnica putem kartičnog plaćanja neće puno toga promijeniti, vjerujem da će njihov iznos ostati na istom, kazao je Kožul.


Neven Kožul, Foto: Mislav Klanac


Ena i Moreno, Foto: Mislav Klanac