Foto: Pexels
Obogaćuju jela okusom i mirisom, omogućavajući da ograničite upotrebu soli, a imaju i brojna blagotvorna svojstva za organizam
Začini su puno više od neobaveznih sastojaka u receptima, koje možete zamijeniti onim što imate kod kuće ili čak izbaciti.
Oni obogaćuju jela okusom i mirisom, omogućavajući da ograničite upotrebu soli, a imaju i brojna blagotvorna svojstva za organizam.
No, pazite da ih koristite na pravi način i da ne napravite vrlo čestu pogrešku u kuhinji, a to je da ih ne tostirate prije upotrebe.
Zašto tostirati začine?
Tostiranje začina prije upotrebe zapravo je tajna transformacije vašeg jela i podizanja na višu razinu, stvarajući pravu simfoniju okusa koja će opiti vaše nepce.
Tijekom prženja toplina oslobađa ulja zarobljena u začinima, intenzivirajući njihov okus: kumin postaje zemljastiji, korijander više cvjetni, a čili, umjesto da samo pecka, otkriva slatke, dimljene nijanse.
Osim značajnog povećanja okusa, pečenje izvlači ulja i uklanja zaostalu vlagu, što olakšava mljevenje začina.
Ukratko, ako želite revolucionirati vaš način kuhanja i pripreme jela, morate početi tostirati vaše začine. Ali kako to učiniti?
Indijska kulinarska tradicija navodi tri glavne metode prženja začina:
- “suho” pečenje u tavi ili loncu, bez dodavanja vode i masnoće
- pečenje u ulju ili na maslacu (također nazvano “kaljenje”): začini se kratko peku u ulju ili pročišćenom maslacu kako bi oslobodili eterična ulja iz stanica i time poboljšali okus, prije nego što se zajedno s masnoćom izliju na već pripremljeno jelo
- prepeći ih u tavi zajedno s uljem (ili drugom masnoćom) i lukom koji se polako karamelizira upijajući okuse i mirise začina
najnovije
najčitanije
Novosti
DJELO VANDALA
Tito ostao bez glave
Crna Kronika
kriminalistička istraga
Muškarac (49) u Benkovcu ukrao katalizator, a djevojka (20) u Zatonu pumpu za vodu
Crna Kronika
POLICIJA IMALA POSLA
Pijani muškarac radio nered na Adventu, a žena opljačkala trgovinu na Bulevaru
Sport
ATLETSKA UTRKA
Sportski događaj koji spaja atletiku i biciklizam dogurao do 28. izdanja
Crna Kronika
Tragedija
Ubijena žena je majka troje djece, a uz to je bila i trudna
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!