Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

SP rukometašica

Hrvatske rukometašice traže iskupljenje protiv Kine, put do pobjede neće biti lak

Autor: Igor Duvnjak

03.12.2023. 08:40
Hrvatske rukometašice traže iskupljenje protiv Kine, put do pobjede neće biti lak

Foto: Dejana Milosavljević/Foto PIXSELL

Mi smo poznate po tome da uvijek idemo težim putem i vjerujem da će na kraju sve biti dobro - tješi se Dejana Milosavljević uoči ispita s Kineskinjama i Šveđankama



GÖTEBORG Umjesto mirnog subotnjega počinka, rukometašice Hrvatske i njihov izbornik Ivica Obrvan imali su dobre razloge za nemirne snove uoči današnjeg ogleda s Kineskinjama na Svjetskom prvenstvu u Göteborgu. Svi zajedno su si u predvečerje juriša na rukometni Kineski zid zakomplicirali život i pred ambiciozne planove postavili upitnike poslije razočaravajućeg izdanja u svojoj premijeri i »mršavog« boda sa Senegalom. Druga je stvar što je s obzirom na prikazano taj remi ipak nešto »deblji«, ispada da su se od poraza više spasile Hrvatice nego Afrikanke. Pod dojmom toga, kao i kalkulacija o prenošenju bodova u iduću fazu turnira, kapetanica reprezentacije iz Novog Vinodolskog Katarina Ježić i prijateljice sjedaju na rani nedjeljni ručak sa željom da razmrse čvorove u obrani i napadu da bi došle do prvoga punoga pogotka u Švedskoj. Ta planirana i očekivana pobjeda je putovnica za iduću fazu SP-a s obzirom na to da iz svake skupine dalje idu po tri reprezentacije. Slijedi potom križanje s ekipama iz skupine B, među inima s Crnogorkama i Mađaricama koje su potvrdile kvalitetu i pobjedama s košarkaškom razlikom autsajdericama pokazale gdje je čije mjesto, Crna Gora nad Kamerunom s uvjerljivih 25:11, a Mađarska nad Paragvajkama sa 35:12.


Igra bez igre


U iduću fazu se prenose bodovi iz skupine, no tamo se čine tek oni daljnji koraci, treba prvo dobro napraviti današnji s Kinom, izbjegavajući svaku novu traumu sličnu onoj sa Senegalom, sve da ne bi bilo u stilu one o vikanju hop prije učinjenog skoka.


Konstatacije o dugotrajnom hrvatskom pipkanju u mraku sa Senegalom na parketu geteborške Arene, koji je često kao da je bio klizav Obrvanovim uzdanicama, nisu otkrivanje tople vode. Kritički su o tome i komentari u hrvatskom taboru, a izbornik Ivica Obrvan i igračice su suglasne da je skoro pa stalno to bila hrvatska »igra bez igre«, da ta neprepoznatljiva ekipa s obzirom na kretanje rezultata može biti zadovoljna s bodom jer, uz ostalo, Senegal nije realizirao posljednji napad kod 22:22.




– Teška utakmica na otvaranju prvenstva. Očekivao sam pobjedu iako sam znao da neće biti lagano. Primali smo golove tamo gdje se i očekivalo, što je još čudnije. Na kraju moramo biti zadovoljni što smo uzeli bod jer smo čitavo vrijeme gubili. Krenuli smo u grču, promašili nekoliko zicera, možda i zato što su djevojke pod nekim pritiskom jer se očekuje odlazak na Olimpijske igre – rekao je Obrvan čija ekipa uz ostalo ubrzo nakon početka nije realizirala ni dva sedmerca.


Neobjašnjiv grč


Sreća da je u njegovoj ekipi proradila Tina Barišić s više od trećine hrvatskih golova.


– Tragično je što smo na kraju izvukle bod. Bile smo neprepoznatljive – žalila je mlada Kninjanka iz Podravke, haubica vanjske linije, nakon što je njezinih osam golova dostajalo tek za sretno izboreni remi. – Dobro smo se pripremale, Senegalke nas ni sa čim nisu iznenadile, ali sve im je prolazilo. Igrale smo u neobjašnjivom grču.


Švedska pobjeda nad Kineskinjama od čak 36:24 samo potvrđuje koliko su Hrvatice danas od 15.30 favoritikinje u susretu protiv najmnogoljudnije zemlje svijeta, no tu ulogu tek treba opravdati na terenu. Uoči nadmetanja s Koppangovom, Liu Yu i kolegicama, Dejana Milosavljević vjeruje u bolje hrvatske dane u Švedskoj.


– S obzirom na to da smo cijelo vrijeme gubile, možemo reći da smo dobile bod. Trebamo krenuti svaka od sebe i biti bolje u idućim utakmicama – rekla je dugogodišnja igračica Orijenta Presoflexa i Zameta. – Mi smo poznate po tome da uvijek idemo težim putem i vjerujem da će na kraju sve biti dobro.


Brza tranzicija

Nadajući se boljim danima u Švedskoj, izbornik Ivica Obrvan je svjestan da za to treba pružiti mnogo više, počevši od današnjeg susreta s Kinom, koja je na startu poražena od Švedske (24:36).


– Moramo napraviti sve što možemo pobijediti Kinu, što bi nas vratilo u život i usmjerilo naprijed. One dosta trče, mi imamo ekipu koja nije idealna u tom segmentu, pogotovo ako se traži da nešto mijenjamo. Naglasak će biti na brzoj tranziciji da sprječavamo njihove kontre i polukontre, nadam se da ćemo to uspjeti – kazao je izbornik. – Čeka nas fizički teška utakmica, taktički one i mogu pogriješiti. Prvoga dana su stisnule Švedsku, u drugom poluvremenu Šveđanke su igrale na maksimumu. Na kraju su Šveđanke napravile određenu razliku.