Subota, 23. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Poslastica sa švedskim potpisom

Sočna babka s cimetom podiže raspoloženje u tmurne dane

Autor: Life

02.12.2023. 08:32
Sočna babka s cimetom podiže raspoloženje u tmurne dane

Foto: iStock

Ima li što bolje od cimeta u jesen



Uživanje u ukusnim pecivima s cimetom uz popodnevnu kavu navika je koja više nije poznata samo u Švedskoj, već se s razlogom proširila po svijetu.


Ali zašto ne biste mala peciva pretvorili u pravi pravcati kolač? Donosimo smo odličan recept za babku s cimetom.


Osnova je sočno dizano tijesto, a nadjev se doslovno topi u ustima.




 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Andrea | Food-& Travel (@zimtkeksundapfeltarte)


Sastojci:


Za dizano tijesto:


  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 75 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 500 g brašna
  • 75 g maslaca
  • prstohvat soli

Za nadjev:


  • 150 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 3 žlice cimeta

Za glazuru:


  • 1 žlica vrhnja ili crème fraîche
  • prosijani šećer u prahu
  • 1/2 žličice cimeta

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Yvonne Landin | Baka lite (@bakalite.se)


Priprema:


Izmrvljeni kvasac stavite u zdjelu i prelijte s malo toplog mlijeka. Dodajte šećer i miješajte dok ne postane glatko. Sada dodajte jaje, dva žumanjka, preostalo mlijeko, malo soli i brašno te zamijesite tijesto. Dodajte maslac sobne temperature u malim komadićima dok tijesto ne dobije željenu gustoću. Pažnja, budite strpljivi, ovo može potrajati! Pokrijte i ostavite da se tijesto diže oko sat vremena. Sada zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a u međuvremenu napravite sočan nadjev od mekog maslaca, šećera i cimeta.


Sada se tijesto s kvascem može razvaljati u veliki pravokutnik. Nadjev ravnomjerno rasporedite, ostavljajući razmak na rubovima. Tijesto sada pažljivo zarolajte uzduž i oblikujte ga u vijenac koji pažljivo zarežite sa strane. Stavite u maslacem namazan kalup.


Pecite oko 30 do 35 minuta. Za glazuru izmiksajte vrhnje u maloj posudi dok ne postane kremasto. Zatim postupno dodajte cimet i još malo šećera u prahu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Premažite preko ohlađenog kolača.