Povodom prezentacije projekta "Take it slow" i panel rasprave "Slow food" iz Ravnih kotara, koja je jučer upriličena u parku Muzeja antičkog stakla, prezentirana je i tradicionalna nematerijalna baština Ravnih kotara, tj. tradicijsko pjevanje i gastronomija.
Pruisnac ili pastirski kolač
Ravnokotarske delicije predstavila je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir iz Benkovca.
– Već godinama, uz potporu Turističke zajednice Ravni kotari nastojimo oživiti i vratiti naša tradicijska jela te ih prezentirati domaćim i stranim posjetiteljima zadarskog zaleđa. Jedno od naših najpoznatijih jela je prisnac, jedini ravnokotarsko-bukovački kolač koji se još naziva i pastirskim kolačem. Radi se po vrlo jednostavnoj recepturi, jer su ga u starim vremenima najčešće radili čobani i seljaci. Radi se od tri vrste sira, ovisno o tome koje su domaće životinje zastupljene u nekom kraju. Kora, tj. tijesto se radi od vode, brašna i soli, koje se tanko izvalja, prebaci preko roštijere ili padele te se u sredinu stavi punjenje od ručno trganog sira, kazala je Čirjak te dodala kako su žene za kolač oko 10-ak dana skupljale i skorup, koji se zajedno sa sirom i domaćim jajima dobro izmiješa i stavi na podlogu od tijesta.
– Rubovi tijesta se prebace preko punjenja, premažu jajem i stave peći pod peku. To je izvorni, jednostavni kolač, koji je prava delicija. Donijeli smo i varu. To je varivo od kukuruza, fažola i ćićvarde. Ne treba nikakvih začina osim soli i malo maslinova ulja. Tu je i priška, koja polako nestaje sa stolova. Radi se od beskvasnog tijesta, koje se tanko razvalja i peče pod pekom. Osim kuhanih delicija, pripremili smo i domaće vino, grožđe i plodove naših vrtova, te domaće sireve bez dodanih aditiva, objasnila je Čirjak.
Proizvodi vrijednih ruku ravokotarskih žena
Tema panela "Slow food" iz Ravnih kotara bila je, između ostalog, bolja prezentacija tradicionalne gastronomske baštine Ravnih kotara, koju KUD-ovi, kao što je i Branimir nastoje spasiti od zaborava.
– Nadamo se da će ove prezentacije uskoro uroditi plodom te kako ćemo imati još i više prilika prezentirati našu gastronomsku baštinu i proizvode vrijednih ruku ravokotarskih žena. Sve se narodne vještine i običaji trebaju što bolje sačuvati. U našim nam naporima uvijek svesrdno pomaže Turistička zajednica Ravnih kotara, čiji je angažman za svaku pohvalu. Do početka pandemije imali smo bogato kulturno ljeto, kao i raznovrsne manifestacije. Nažalost, zbog situacije u kojoj se nalazimo, sva su naša druženja zbog epidemioloških mjera svedena na minimum. No, koristimo svaku priliku prezentirati najbolje od Ravnih kotara, zaključila je Čirjak.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda