Foto: Pixabay
Kombinacija koja sprječava apsorpciju dragocjenih bioaktivnih spojeva
Pitate se koja je prava kombinacija sastojaka za postizanje maksimalne zdravstvene koristi od smoothija?
Za odgovor na to pitanje pobrinuo se tim američkih istraživača koji su razbili mit: banana nikako ne bi smjela biti među sastojcima.
Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija analizirali su smoothije napravljene od različitih kombinacija voća i povrća s nutritivnog i enzimskog gledišta, tražeći onaj najbogatiji flavanolima.
Flavanoli su podskupina flavonoida, bioaktivnih spojeva prisutnih u nekim biljnim organizmima koji donose brojne dobrobiti našem zdravlju, što su pokazala i znanstvena istraživanja u tom smislu:
- zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, štite tjelesne stanice od starenja i oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprječavajući razvoj i širenje tumora
- donose dobrobiti našem kardiovaskularnom sustavu jer čine stijenke krvnih žila elastičnijim i vrše funkciju regulatora tlaka
- konačno, oni potiču metabolizam i, posebno, apsorpciju masti i šećera, također igrajući ulogu u održavanju težine
Ovi tako korisni spojevi za naše tijelo nalaze se u mnogim biljnim sastojcima koji se obično koriste za pripremu smoothija i frapea, poput jabuka, krušaka, borovnica, kupina, grožđa i kakaa.
Međutim, američki su istraživači otkrili da različite kombinacije sastojaka u voćnim smoothiejima mogu pospješiti ili inhibirati apsorpciju flavanola u našem tijelu, a to bi moglo biti zbog prisutnosti, više ili manje važnog unutar pripravka, određenog enzima zvanog polifenol oksidaza.
Znate li za fenomen oksidacije koji se opaža kada se izrezana jabuka ostavi u dodiru sa zrakom nekoliko minuta? To se događa jer jabuka sadrži polifenol oksidazu, enzim koji mijenja boju kada je izložen zraku.
Prisutnost u našem smoothiju voća koje sadrži polifenol oksidazu, prema onome što je proizašlo iz ovog istraživanja, inhibira apsorpciju dragocjenih flavanola u našem tijelu.
Uspoređeni su učinci smoothieja na bazi banane (bogat polifenol oksidazom) i smoothieja na bazi borovnice (voće s malo polifenol oksidaze) i rezultati su bili iznenađujući.
Sudionici istraživanja koji su pili smoothie od banane imali su 84 posto niže razine flavanola u tijelu od onih koji su pili smoothie od borovnice.
Znači li to da moramo demonizirati prisutnost banana u našim smoothiejima? Apsolutno ne, budući da ovo voće također ima mnoge dobrobiti za naše tijelo.
Savjet stručnjaka je da ga ne kombinirate s voćem bogatim flavanolima (bobičasto voće, grožđe, jabuke…) kako ne biste poništili blagotvorna svojstva potonjeg.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
VIDEO Kramarić briljirao! Bivši igrač Rijeke hat-trickom i asistencijom potopio veliki Bayern!
Zadar
PROZIVKE ZA PRORAČUN
Oporba: Dukić koristi djecu, ali i mrtve, kao kampanju za lokalne izbore
Ostali sportovi
Tenis
Pavić u finalu parova u Rimu, Hrvat i Salvadorac porazili domaći par
Hrvatska
PREDSJEDNIK SNV-A
Pupovac: “10. travnja ’41. najveća izdaja u povijesti hrvatskog naroda”
Zadar
OBJAVA AZILA
Mačići besramno ostavljeni u kartonskoj kutiji kod Donata
Ostali sportovi
Josip Perinić
Malonogometni dragulj iz Vrsi: ‘Vrški dres je najteži, ali je i najposebniji’
Županija
NEUSPJEŠNI PREGOVORI
Knez: Je li normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika?
Županija
INCIDENT U KALIMA
Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva
Zadar
ODLUKA HRVATSKIH CESTA
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG DUKIĆA Žmirići otvoreni za sav promet!
Zadar
ĐIR PO GRADU