Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

RUKOMET

Donat pobijedio u prvoj utakmici nakon osnutka

Autor: Alen Plahinek

27.09.2023. 08:59
Donat pobijedio u prvoj utakmici nakon osnutka

Foto: MATE KOMINA



Nova zvijezda rukometnog neba i službeno je zasjala prošlog vikenda u Zadru. Nakon što je prije deset godina na scenu stupio Rukometni klub Zadar 2013, sada je došlo vrijeme na Rukometni klub Donat. Kolektiv je to koji je, za sada, potpuno usmjeren na razvoj mladih igračica. Donat je za ovu sezonu prijavio dva ženska sastava, do 17 i do 15 godina, koji će se natjecati u Prvoj ligi Jug. Prvi nastup, u kojem je selekcija do 17 godina pod vodstvom trenerice Tatijane Tabak pobijedila Makarsku, rezimirao je Branko Tabak, predsjednik Donata.


– Prezadovoljni smo pobjedom. Igračice Makarske bile su mahom starije, no kao što se i vidi iz rezultata 28:13, to nije nikakvo mjerilo. U našoj ekipi se stvorila odlična kemija. Najvažnije nam je da igračice s osmijehom dolaze na trening i utakmicu i odlaze s osmijehom. Koliko znam imaju svoju grupu, gdje se dogovaraju kakve će boje majice uzeti za sljedeći trening, što potvrđuje odličnu atmosferu – rekao je Tabak, dodajući kako je najvažnije da se krenulo s projektom.


– Igračice do 15 sezonu će početi sljedeći vikend, također u Prvoj ligi Jug. Utakmica protiv Makarske, uz dužno poštovanje njima, nije mjerilo jer se oni nalaze u nekim problemima. Najbolje o tome govori da smo na poluvremenu već vodili 17:2, a u drugom su igračice malo pustile »gas«. Vidjet ćemo što nam dalje nosi sezona.




Tabak dodaje da kod »generacije do 15 godina očekuje puno jaču konkurenciju«.


– Ima nekoliko vrlo jakih klubova, poput Sinja, Metkovića, Zadra, Split ima dvije ekipe… Bit će teško, ali spremni smo na izazove. Našim djevojkama ovo nije prvi dodir s rukometom, skoro sve su trenirale već u ŽRK Zadar, no ipak, iako imaju iskustva, vidjeli smo kako je u prvoj utakmici bila velika želja za pokazivanjem, ali i mali pritisak zbog svega. Uspjeli smo pribaviti neke male sponzore kako bismo složili dresove, imamo veliku volju i, kako sam rekao, najvažnije je da je ovaj naš projekt i službeno krenuo.


Dug je proces od ideje do potpune realizacije. Tako je ideja o Donatu nastala prije svega četiri mjeseca, i može se reći da je Donat jedan od rijetkih pozitivnih primjera što se sve može ako se doista žarko želi. Najveći problem stvara klasična hrvatska priča – papirologija.


– Za prijavu u Hrvatski rukometni savez potrebno je više od 100 različitih papira, primjerice potvrda o osnutku Udruge, pa potvrda s FINA-e i tako dalje. Potom kada HRS sve to potvrdi, da bismo mogli postati članom Športske zajednice Grada Zadra, potrebno je raditi kopije svih navedenih papira te dodati još neke nove. Nakon što nas Športska zajednica stvari pod svoje »krilo«, moramo se tri godine sami snalaziti prije nego budemo imali pravo na naknadu od njih. Žalosno je da se u vremenu opće digitalizacije moramo boriti s toliko papirologije i kopija, kada se realno sve može riješiti preko računala, ali to je neka druga tema – zaključio je Tabak.