Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

»Plakala je i dozivala medu dok je buktilo…«

18.06.2021. 07:54


Mogu samo bespomoćno gledati kako požar proždire cijelu zgradu, i stan koji nestaje u pepelu. U trenutku ostaneš bez svega. Bože pomozi…, kazao je radijski voditelj Davor Valčić na dan požara.
Kao što je bilo i za očekivati, mnogi su se odmah angažirali i htjeli pomoći omiljenom voditelju, glazbeniku i prijatelju.
Naime, Tomislav Bojanić, Davorov prijatelj, pokrenuo je kampanju na GoFundMe, vodećoj i pouzdanoj crowdfunding platformi koja omogućuje prikupljanje donacija.


Prioritet je rođenje djeteta
– Naš sugrađanin je jutros izgubio svoj dom u katastrofalnom požaru na Poluotoku. Naš zajednički prijatelj mu je pokrenuo GoFundMe stranicu za njega i njegovu obitelj. Ženi mu je termin za roditi za par dana, svaka pomoć je dobrodošla. Molim vas da donirate koliko možete i podijelite ovu objavu među svojim prijateljima. Ajmo Zadre, pokaži još jednom to srce!, poziv je koji se vrlo brzo proširio društvenim mrežama i medijima.
Do jučer je prikupljeno 25.682 eura, a akcija se nastavlja i putem humanitarnog računa, kao što se i pojedinačno prikuplja na nekim frekventnim lokacijama u gradu.
– Ljudi se javljaju. Međutim, kako nam je sad prioritet rođenje djeteta, ne pratim to. Prijatelji su preuzeli sve na sebe, opremaju u tajnosti stan koji smo dobili od Grada. Bili su sa mnom i cijeli dan dok je gorilo, skupa smo gledali kako sve nestaje, ističe Davor potvrđujući kako se u nevolji poznaju prijatelji.
Grad je izašao ususret i, kako kaže Davor, naspavali su se i nastavit će tu život.


Ljubavlju protkan plišanac
Vjerojatno će se sanirati vanjski elementi izgorene zgrade kako ne bi prestavljali opasnost za prolaznike, a pitanje rekonstrukcije uvelike otežavaju grede koje su u jezivom stanju.
Osim priče o velikom zadarskom srcu, diljem Lijepe Naše, putem medija i društvenih priča proširila se neobična, ali i pozitivna priča o omiljenom medvjediću Davorove četverogodišnje kćeri.
– Izgorili su baš svi plišanci osim tog njenog omiljenog. Možda ga je spasila baš ta dječja vjera. Mala je bila s nama i gledala dok je stan gorio, plakala je i dozivala medu dok je buktilo. Sve je u potpunosti izgorilo, samo je taj medo stajao na kauču, kraj zgarišta i kupa i svega toga, prepričava Valčić svojevrsno čudo.
Kako završava Davor, htio bi zahvaliti svim ljudima kojima se ne stiže pojedinačno javiti.
– Zatrpali su me porukama i pozivima, obitelj me treba, ne mogu provesti dan na telefonu. Zahvaljujem i prijateljima i ljudima koje ne poznajem, svima koji su uskočili i Gradu koji je reagirao istog trenutka, kaže Valčić.




«Ovo je Zadar«
Otvoren je poseban žiro račun putem kojeg se pomoć uplaćuje izravno Valčićevoj obitelji. Humanitarna akcija »Ovo je Zadar« vezana je uz račun HR2424020063103979614. Svi koji žele uplatiti novac u opisu plaćanja trebaju obvezno upisati »Humanitarna akcija Ovo je Zadar«, uz poziv na broj HR00 i model broj OIB-a. Ukoliko se radi o stranom državljaninu ili nemate pri ruci OIB, moguće je uplatiti samo preko modela HR99.
Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC je ESBCHR22.