Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Odlična ideja

Može li se maslac zamrznuti? Itekako!

Autor: Mija Dropuljić

20.09.2023. 08:48
Može li se maslac zamrznuti? Itekako!

Foto: iStock

Na ovaj način će vam uvijek biti pri ruci



Maslac se nalazi u gotovo svakom receptu za pečenje kolača, slastica i raznih tijesta (a i u mnogim drugim receptima također!), pa ako ste ljubitelj pekarstva, dobro ga je uvijek imati pri ruci. Ali, možete li zamrznuti maslac? Kako se ispostavilo, maslac se itekako može zamrznuti i može se držati u zamrzivaču do trenutka u kojem vam zatreba. Saznajte kako zamrznuti, odmrznuti i koristiti maslac da vam više nikada ne ponestane.


Možete li zamrznuti cijeli blok maslaca?


Da, možete zamrznuti blok maslaca. Najlakši način da to učinite je da maslac ostavite u originalnom pakiranju. Ako planirate zamrzavati maslac na dulje vrijeme ili ako ste već uklonili njegovo originalno pakiranje, svakako ga zamotajte u plastičnu foliju. Za dodatnu sigurnost, pohranite zamotani maslac u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane, poput dobro zatvorene vrećice, i prebacite ga u zamrzivač.


Možete li zamrznuti kockice maslaca? 


Da, možete zamrznuti kockice maslaca i to dobro funkcionira sve dok maslac čvrsto zamotate. Evo kako to učiniti:


  1. Maslac izrezan na kockice poredajte na plastičnu foliju i zamotajte.
  2. Zamotani maslac spremite u hermetički zatvorenu posudu, poput dobro zatvorene vrećice, i prebacite u zamrzivač.

Koliko dugo traje smrznuti maslac? 




Smrznuti maslac traje do šest mjeseci ako se pravilno čuva u zamrzivaču. Nakon te točke, kvaliteta maslaca može se početi pogoršavati.


Kako otopiti smrznuti maslac?


Za odmrzavanje smrznutog maslaca, ostavite ga u hladnjaku preko noći ili na sobnoj temperaturi na pultu nekoliko sati. Ako vam je potrebno da se maslac brže otopi, narežite ga na sitne komadiće ili naribajte pomoću ribeža.


Kako koristiti smrznuti maslac?


U nekim receptima za peciva hladni maslac pomaže u osiguravanju savršeno nježne, ljuskaste teksture. Ako želite koristiti smrznuti maslac za neka tijesta, naribajte ga s velikim rupama ribeža.


Ako vam je potreban otopljeni maslac za recept, možete otopiti smrznuti maslac odmah iz smrznutog stanja, bilo u tavi za umake ili u mikrovalnoj pećnici.