Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

CRVENE KUĆE Cilj je napraviti najbolje uvjete za školovanje djece u Zadru

15.02.2021. 11:56


Grad Zadar planira u neposrednoj blizini POS-ovih zgrada na Crvenim kućama graditi novu osnovnu školu koja će, između ostaloga, imati dvodjelnu sportsku dvoranu, kuhinju s blagovaonicom, multimedijalnu knjižnicu i vanjska igrališta. Predviđena je izgradnja četiri učionice i dva kabineta razredne nastave te dviju učionica za produženi boravak. Obrazovanju djece na jezično-umjetničkom području služit će specijalizirane učionice za hrvatske jezik, za likovnu i glazbenu kulturu te za strani jezik s pripadajućim kabinetima. Za prirodoslovno-matematičko područje namijenjeni su specijalizirana učionica za matematiku, te učionica za prirodu, biologiju, kemiju i fiziku s kabinetima. Bit će izgrađena i specijalizirana učionica s kabinetom za povijest i zemljopis te specijalizirana učionica-radionica namjenjena obrazovanju na radno tehničkom području. Ukratko, radi se o posebno uređenim učionicama posebno prilagođenima za nastavu iz određenom predmeta te će biti omogućeno odvijanje kabinetske nastave. Sveukupna površina školskih prostora iznosit će 3.918 metara kvadratnih od čega će oko 1.200 metara kvadratnih otpasti na sportsku dvoranu.


Potrebna novelacija
Ovaj projekt bio je davno naručen, pred dobivanjem dozvole, ali iz drugih razloga nije ga bilo moguće ranije realizirati.
– Europska unija potpomaže samo strukovno obrazovanje, ali ne i primarno. S obzirom da je prošlo gotovo deset godina otkad je projekt napravljen potrebno je izvršiti njegovu novelaciju te smo za ovu godinu predvidjeli sredstva za raspisivanje natječaja za spomenutu novelaciju. Maksimalno smo angažirani da dobijemo taj dokument, a nakon toga krećemo na izvedbu financiranja. Vjerojatno će se raditi o proračunskom novcu, ali postoji mogućnost da nam pomogne i resorno Ministarstvo, govori Darko Kasap, Pročelnik Upravnog odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.
Vrlo je bitno što se radi o »čistom« zemljištu na način da je s državom je dogovoreno da će se ono koristiti za gradnju škole.
– Na cijelom je tom području Grad već uložio oko 16 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture, npr. prilaznih putova ili odvodnje. U tom smislu, s obzirom da postoji sve što jednoj modernoj školi treba, možemo školsku zgradu početi graditi već sutra. Na tom su predjelu već izgrađene jedna braniteljska, jedna socijalna i jedna POS-ova zgrada, a u planu je izgradnja daljnjih POS-ovih stanova te zgrade u kojoj će biti smješteni mjesni odbor i ambulanta. Nastat će jedan moderan novi kvart koji zavrjeđuje ovakvu školu, pogotovo uzevši u obzir da je OŠ Smiljevac, u čiju je energetsku obnovu nedavno uloženo gotovo šest milijuna kuna, prekrcana. Buduća škola bit će građena modernim materijalima sukladno novim standardima kako bi se postigla maksimalna štednja energije, priča Kasap naglašavajući kako je napravljeno i idejno rješenje vrtića u Diklu, a dobivena je novu građevinsku dozvolu za vrtić na Bagatu.
– Bit će napravljen i novi vrtić na Višnjiku koji će se nalaziti iznad postojećeg. Planiramo i izgradnju vrtića na Smiljevcu za što postoji idejni projekt. Nitko ne ulaže u školstvo kao Zadar. Grad je prije desetak godina osmislio model sufinanciranja privatnih vrtića koji su brojni drugi gradovi u Hrvatskoj od nas kopirali. Nama je to privremeni koncept, a konačni cilj je izgradnja svih navedenih vrtića koji bi zadovoljili potrebe naših građana koje će ovim projektima biti riješene u vrlo visokom postotku. Radi se o sustavnom konceptu razvoja predškolske i osnovnoškolske mreže koju zadnjih dvadesetak godina gradimo i koji ovim projektima doživljava kulminaciju, sve na inicijativu gradskog pročelnika za školstvo, Jose Nekića.


Brojne izvannastavne aktivnosti
– Naš cilj je napraviti najbolje uvjete za školovanje djece u Zadru te u konačnici osigurati svima rad u jednoj smjeni. Ovim projektom rasteretit ćemo OŠ Smiljevac. Ono što je važno naglasiti je da Grad ne bi imao kapaciteta za ovaj projekt da Zadarska nadbiskupija nije na sebe preuzela financiranje gradnje škole na Bokanjcu jer bi u ovom vremenskom roku bilo nemoguće odraditi oba projekta. Takvo što ni Zagreb koji ima proračun od 8 milijardi kuna nikad nije napravio. U manje od pet godina dobit ćemo dvije najmodernije škole s dvije velike sportske dvorane građene po najvišim standardima, kaže Joso Nekić, Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra dodajući kako će buduća škola na Crvenim kućama imati će dvije dodatne učionice za produženi boravak.
– To znači da će biti moguće provoditi brojne izvannastavne aktivnosti koje su vrlo važne za učenike i cjelokupan školski život. Naglašavam da Europska unija ne daje novac za primarno obrazovanje, već Grad ide u ovaj projekt, zaključuje Nekić.