Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

KNEŽEVIĆ: Nećemo u blokadu ulica, pregovoramo s Vladom

28.11.2020. 10:42


Iako hrvatski poduzetnici zbog zabrane rada kafića i restorana prijete blokadom ulica, ugostitelji im se neće pridružiti. Potvrdio nam je to potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik županijske Obrtničke komore Stipe Knežević, koji se jučer upravo vratio sa sastanka u Zagrebu na kojemu su donijeli ovaj zaključak.
Naime, hrvatski su poduzetnici nakon donošenja Vladinog paketa novih mjera protiv korone najavili blokadu ulica, a predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, najavio je čak i prosvjede. Vladi je poručio kako će, ukoliko s njima ne postignu dogovor, Udruga kao krovna asocijacija poduzetnika sa 13.000 članova, izići na ulice i napraviti blokadu s porukaom da »privatni sektor ne čine građani drugog reda«.


Razgovor s ministrom
U Udruzi tako najavljuju da će im se u blokadi priključiti vozači kamiona i autobusa, ali i djelatnici frizerskih i kozmetičkih salona, fitness centara te trgovina na malo. Bujas još poručuje kako u prosvjed idu jer su jednakopravni i jednako važni kao i svi drugi građani te ne zaslužuju ovakav tretman Vlade.
Dopredsjednik HOK-a, Stipe Knežević, pak kaže kako je sigurno da im se ugostitelji neće pridružiti jer su pregovori s Vladom puno bolja, ali i korektnija opcija:
– Kao potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore bio sam na sjednici Predsjedništva, a naš predsjednik Dragutin Ranogajac sastao se s ministrom rada Josipom Aladrovićem. Prezentirao mu je sve zahtjeve koje mi ugostitelji, ali i drugi obrtnici, imamo s ciljem da s ministrom analiziramo koje bismo poticaje mogli dobiti od Vlade. Inače smo institucija koja ne razmišlja o ulici, pogotovo ne o blokadi, već gledamo kako se dogovoriti da bismo opstali, ali i zadržali djelatnike, što je u konačnici najvažnije. To, naravno, ne možemo bez Vlade koja nam je i dosad davala pomoć od 4.000 kuna za naše djelatnike, ali i za poslodavce – kaže Knežević, ističući kako će nastaviti s pregovorima jer izlazaka na ulicu ni pod kakvim okolnostima ne dolazi u obzir:


Želimo spasiti radna mjesta
– Naprotiv, dokle god su nam Vladina vrata otvorena i postoji mogućnost dogovora, mi nismo za ulicu. Nakon isteka mjera, radit ćemo dokle god budemo mogli raditi ukoliko nam država pomogne. Jasno mi je da ima zahtjeva koji su dosta realni, ali ima i nešto što nitko nikad ne spominje, a to je ZAMP. Ne znam jesu li oni nedodirljivi zato što su Josipović i Gliha tamo, ali nama ugostiteljima obveze prema ZAMP-u najveći su namet. Tu je i spomenička renta kao još jedan namet za koji čekamo da se ukine kako bismo mogli lakše funkcionirati. Vidjet ćemo, dakle, kako će se pregovori sa ministrom Aladrovićem razvijati jer Hrvatska ima čak 15.000 ugostitelja. A kako je i sam ministar rada na razgovor pozvao predsjednika Hrvatske obrtičke komore, to nam daje nadu da i Vlada ovaj problem želi riješiti u dogovoru s nama – smatra Knežević.
No, pitali smo ga plaši li se da će ugostitelji i općenito obrtnici ipak morati otpustiti dio radnika?
– To bi se moglo dogoditi ugostiteljskim obrtima koji nisu dobili Vladine subvencije. Njima će, naravno, biti puno teže, ali vjerujem da će država gledati kako i njima pomoći. Zato je sada najvažnije da su nam sva vrata otvorena kako bismo se mogli dogovariti. Radi se o tome da mi ugostitelji nismo naučili izlaziti na ulicu i raditi blokade, dapače, naučili smo raditi i korektno i pošteno živjeti od svojega rada – poručuje na kraju potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.




»Ima i nešto što nitko nikad ne spominje, a to je ZAMP. Ne znam jesu li oni nedodirljivi zato što su Josipović i Gliha tamo, ali nama ugostiteljima obveze prema ZAMP-u najveći su namet
Stipe Knežević