Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jedinstveni projekt u inovacijskoj kulturi i obrazovanju

22.08.2020. 09:07


 U Sv. Filip i Jakovu je završen dvogodišnji projekt » KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«, jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj u inovacijskoj kulturi i obrazovanju koji je uspješno pokrenuo stvaranje društveno-kulturnog centra, jačanje društvenih i kulturnih kapaciteta u Općini Sv. Filip i Jakov i okolici te uključivanje lokalne zajednice u kulturne aktivnosti.
Naime, Udruga »U pokretu«, koju vodi plesna pedagoginja Lucija Mikas, u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar, prije dvije godine je s projektom KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje prošla na projektu Europskog Socijalnog Fonda »Kultura u Centru«.


Multifunkcionalno mjesto za kulturne sadržaje
– Projekt je imao proračun od 2.099,720 kuna, a sufinanciraao se iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762 kune, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava. Bespovratna sredstva državnog proračuna su 314.958 kuna ili 15 posto, kazao je Ivan Matić, voditelj projekta KINO.
Za obnovu, opremanje i organiziranje događanja u Pogonu kulture uloženo je preko 3,9 milijuna kuna. od kojih su Općina i Ministarstvo kulture sudjelovali sa 1,7 milijuna kuna. Od iznosa od 2,2 milijuna kuna za projekt KINO oko 30 posto sredstava je uloženo za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje galerije s interijerom. S preostalih 70 posto sredstava zaposlilo se nekoliko djelatnika te su se u ukupnom vremenskom razdoblju od dvije godine organizirala brojna kulturno-umjetnička događanja, predstave i radionice.
– Digitalizacija kino dvorane, hidroizolacija krova, klimatizacija, nove sjedalice a zatim i projekt KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje predstavljaju obuhvatnije oživljavanje zgrade kina u centru Sv. Filipa i Jakova, koja je već neko vrijeme čekala svoju veću strukturnu i sadržajnu obnovu, a sad je već postala centar kulturnog, umjetničkog, zabavnog i društvenog života koji će svim generacijama moći ponuditi brojne sadržaje, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.


Javno-privatno partnerstvo
– Novim općinskim projektima i projektima EU fondova te suradnjom s udrugama u protekle dvije godine radilo se, ali i nastavit će se raditi na stvaranju multifunkcionalnog mjesta primjernog za različite kulturne sadržaje, poručio je Pelicarić.
S obzirom da se radi o KINU svih žitelja Općine Sv. FIlip i Jakova ali i o životnoj svakodnevnici izuzetno je važno da je radna skupina izradila strategiju uspostave modela sudioničkog upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo u kulturi u sklopu projekta.
– U tu svrhu uspostavljena je suradnja s domaćim i inozemnim stručnjacima koji su podržali razvoj suradnje između udruga, pučanstva i lokalne samouprave, rekla je Lucija Mikas, umjetnička voditeljica projekta KINO.
Na osam sastanka radne skupine za izradu modela sudioničkog upravljanja izrađen je i prijedlog za osnivanje neformalne platforme korisnika kina pod naslovom »Platforma za Kino«.
– Svrha platforme je usklađivanje interesa korisnika kina s lokalnom samoupravom te pružiti mjesto suradnje svima koji žele koristiti kino, bilo za održavanje radionica, društvenih programa, manifestacija ili druženja, istaknula je Mikas.




Ostvaren kolektivni san
Neformalna platforma osnovana je 31. srpnja 2020. godine, a moći će joj se pridružiti organizacije civilnog društva i pojedinci. Kroz model suradnje predstavnika Platforme za Kino i Općine Sv. Filip i Jakov cilj je osigurati kvalitetan rad društveno-kulturnog centra, poručila je Lucija Mikas.
Projekt je predvidio, a zatim i ostvario, adaptaciju i opremanje kino dvorane te predvorja koji se pretvorio u Tinel, tj. dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti.
– Ostvaren je kolektivni san, zaključio je Ivan Matić.
Nakon predstavljanja i otvorenja izložbe »Multimedijalna monografija« & »Fotografska radionica«, na završnoj konferenciji održana je i projekcija filma »Kartolina iz Krive kale«, dugometražnog dokumentarnog filma o filipjanskoj kulturnoj baštini. Za glazbeni ugođaj brinuo se legendarni rock sastav Free Way.