Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Opet je kultura zadnja rupa na svirali

15.05.2020. 08:52


Epidemija koronavirusa zatvorila je građane u njihove domove. Mnogi su duge dane izolacije provodili čitajući knjige, poeziju te gledajući filmove, serije, ali i brojne kazališne predstave. Naime, velik broj kulturnih ustanova, prvenstveno kazališnih kuća, te brojni ansambli pustili su svoje predstave besplatno na internetske platforme kako bi građani mogli uživati u umjetnosti dok su doma.


Uvijek na kraju reda
Kulturnjaci su u nemogućnosti izlaska na daske koje život znače, pronašli načine kako umjetnost dovesti do domova građana. Kazališne ustanove i udruge prestale su s radom sredinom ožujka, te još uvijek ne smiju otvoriti vrata polaznicima. Ipak, kad dolazi do financiranja tih istih udruga ili institucija, kao da se uvijek nađu na kraju reda. Čak i sada, kad su gotovo svi sportski klubovi počeli raditi i s profesionalcima i s djecom, kulturnjaci još uvijek čekaju na odobrenje Stožera kako bi mogli početi raditi.
Jučer smo o cijeloj ovoj situaciji razgovarali s Vinkom Radovčićem, osnivačem i voditeljem kazališne udruge Drama plus, te Nenom Jurišić, osnivačicom i umjetničkom voditeljicom plesne udruge Gesta, mladim zadarskim, kreativnim, umjetničkim voditeljima udruga koji svojim predstavama i produkcijama oduševljavaju mnogobrojnu publiku te za čije se predstave uvijek traži karta više.
– Mi smo s radom prestali sredinom ožujka i nećemo početi do jeseni. Naime, naša sezona traje do kraja školske godine, nakon čega se djeca rasprše, a ja idem na zasluženi odmor te počinjem smišljati predstave za sljedeću sezonu. Međutim, ove godine epidemija nas je prekinula usred sezone, a kad je tek sve krenulo rekli smo roditeljima i djeci da se vidimo za dva tjedna. Ubrzo nakon toga sve se srušilo kao kula od karata i ova pauza bi mogla potrajati skoro pola godine, počela nam je priču Nena Jurišić. Naglasila je kako joj se čini da je opet kultura zadnja rupa na svirali. Naime, prema njenim riječima među prvima su prestali raditi, a zadnji su na redu za popuštanje mjera.


U biti žive od kulture
– Ja sam u stalnom radnom odnosu kao umjetnička voditeljica udruge te se samostalno financiram i stoga sam imala mogućnost tražiti potporu države što sam i dobila za ožujak. Međutim, kolege koji rade u udrugama u drugim gradovima, počeli su dobivati obavijesti HZZ-a da moraju vratiti ta sredstva uz objašnjenje da su ih zabunom dobili jer oni nemaju gospodarsku djelatnost. Ovo je nonsens jer je ovo moje radno mjesto koje ja želim sačuvati. Jesam li ja građanin drugog reda, pita se Nena Jurišić dodavši kako još uvijek nije dobila obavijest, ali je očekuje.
Njih dvoje u biti žive od kulture odnosno od sredstava koje ostvare kroz članarine te razne programe. Tih sredstava sada nema, a pitanje je i kad će ih biti, odnosno kad će moći početi s radom. Osim toga, tijekom redovne godine radili bi kroz godinu kako bi tijekom ljetnih mjeseci mogli preživjeti kad u pravilu ne rade s djecom te nemaju prihoda. Ove godine neće raditi punih šest mjeseci pa se pitaju kako će dočekati jesen.
S njom se slaže Vinko Radovčić, koji nam je pojasnio kako je on počeo raditi s glumcima u velikoj drami te trenutno rade na uvježbavanju teksta, ali bez fizičkog kontakta.
– Imam dvije grupe – malu i veliku dramu. Djeca nisu počela raditi, ali ovi veliki donekle mogu. Možemo barem uvježbavati tekstove pa da budemo spremni za eventualnu ljetnu sezonu ili barem za jesen, rekao nam je Radovčić čije je predstava »Kabanica« postigla velik uspjeh kod publike, ali i struke. Nada se kako će s malom dramom početi raditi na jesen jer sad i ako bi mogao početi raditi, to nema smisla jer bi poremetio jesenski ciklus.




Jedva čekaju početak rada
Ono što naše sugovornike ljuti jest činjenica da sportske udruge koje također rade s djecom već mogu početi raditi, a oni kao kulturne udruge to ne mogu. Pitaju se koja je razlika između djece koja glume ili plešu od one koja trče u dvorani.
Vinko Radovčić nam je pojasnio kako se ove godine susreću s još jednim problemom. Naime, on se, kao i brojne kulturne udruge i pojedinci, svake godine prijavljuje na natječaj Grada za sredstva kojima financira produkciju predstava. Međutim, Grad je na zadnjem Gradskom vijeću donio odluku kako obustavljaju sva sredstva u proračunu, a što bi značilo da nema sredstava ni za kulturu.
– Novcem koji dobijem od Grada tijekom ljetnih mjeseci financiram produkcije predstava s profesionalnim glumcima. Kako sada ispada, ovoga najvjerojatnije neće biti, ali nadam se kako će se ipak naći sredstva za financiranje, rekao nam je jučer Radovčić pomalo u nevjerici i strahu da neće ovo ljeto moći izvesti planirani program.
Oboje ističu kako jedva čekaju početak rada, susret s djecom, ali i strepe od jeseni. Naime, boje se ukoliko krene novi val koronavirusa da bi to mogao značiti kraj njihovih udruga.
 


Dina Bušić o sredstvima za kulturu


O blokiranju sredstava u proračunu za kulturu pitali smo Dinu Bušić, pročelnicu UO za kulturu i sport Grada Zadra.
– Za sada je donesena odluka da se obustavljaju bilo kakve isplate. Dakle, to se odnosi na apsolutno sve programe. Ova odluka traje 45 dana, nakon čega moramo u rebalans proračuna, a tada će se vidjeti što će se od programa izvesti, što se izvelo i prema tome ćemo donijeti odluke. Dakle, ako je riječ o nekim programima koji su trebali biti izvedeni ili se financiralo neko putovanje, to najvjerojatnije neće proći. Ukoliko je riječ o plaćanju režija ili isplati plaće, onda će sredstva moći dobiti, pojasnila je Dina Bušić.