Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

BEZ ODSTUPANJA Beroš: “Nema naznaka mutacije virusa”

01.04.2020. 09:48


S 867 potvrđenih slučajeva COVID-19, 77 novooboljelih, 32 na respiratoru od kojih je petero novih, te 48 sati bez preminulih, u razvoju epidemije koronavirusa i dalje stojimo dobro. Dva su nova pacijenta na respiratoru na Klinici za infektivne bolesti, po jedan novi u Osijeku i Rijeci te dva nova u Splitu, jedan od njih prebačen iz Dubrovnika. To je, kažu u Nacionalnom stožeru, očekivano, a njihovo se stanje može mijenjati u vrlo kratkom roku. Mahom su to kronični bolesnici i starije osobe. Dobna struktura nije se bitno promijenila u odnosu na početak epidemije: među oboljelima je 41 osoba mlađa od 20 godina, 101 osoba starija od 70, najviše je pozitivnih u dobi od 50 do 59 godina, njih 187, dok ih je u dobi od 40 do 49 ukupno 165.
Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da se razvoj epidemije pozorno prati, a situacija u Hrvatskoj ne odstupa u odnosu na ono što se događalo u drugim zemljama.


Nagrada medicinarima
– Ovo je nova bolest, o njoj tek učimo. U Ministarstvu zdravstva formiran je tim djelatnika koji prate sva nova znanstvena dostignuća i pokazatelje iz Kine. Njihovi znanstvenici, nakon što je epidemija tamo prošla, imaju vremena za evaluaciju podataka iz kojih proizlaze novi stručni i znanstveni stavovi. Treba reći da ukupno zdravstveno stanje u Hrvatskoj nema većih odstupanja, što je od iznimne važnosti. Naznaka mutacije virusa nema, sve se kreće u okvirima onog što smo vidjeli u Kini – naglasio je Beroš.
Ministar ističe i da se zdravstveni sustav oporavio nakon inicijalnog šoka zbog hitnog preustroja na nove uvjete i zbog potresa u Zagrebu, te opet funkcionira normalno. »Fokus su nam i dalje kronični i onkološki bolesnici, a i dalje provodimo mjere usmjerene na pojačanu sigurnost bolesnika i zdravstvenih djelatnika. Život mora teći dalje, on zasigurno neće stati«, poručuje Beroš.
Među zdravstvenim je djelatnicima stotinjak oboljelih: 50 doktora medicine, 41 medicinska sestra, 10 stomatologa, pet ljekarnika, sedam osoba koje rade kao administrativno osoblje u zdravstvu, dok je 1.200 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Na pitanje o tome bi li medicinare koji su u samoizolaciji zbog izloženosti zarazi na poslu trebalo platiti više, te je li se to razmatralo na Vladi, Beroš veli kako je »uvjeren da oni ne razmišljaju o financijama, nego zdravstvenoj dobrobiti, a kad epidemija bude iza nas, Vlada će znati adekvatno financijski verificirati njihov rad«. Prema posljednjoj odluci o raspodjeli radnog vremena u bolnicama, trećina zdravstvenog osoblja radi, trećina je kod kuće i čuva se od zaraze, a trećina je na raspolaganju u drugim zdravstvenim institucijama, primarnom ili intenzivističkom centru, ako to zatreba.


Dobrodošle aplikacije
U Nacionalnom stožeru komentirali su jučer i ponude različitih tvrtki koje nude aplikacije za kontrolu zdravstvenog stanja kod osoba u samoizolaciji. Beroš ističe kako se razmatraju rješenja različitih informatičkih tvrtki, te da su takve aplikacije »apsolutno dobrodošle«.
– Analiziramo i provjeravamo neke od njih, jer nam je u prvom redu važna sigurnost. Pustiti u primjenu aplikacije bez sigurnosne provjere ne bi bilo dobro – poručio je ministar.
Prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, govorila je pak o potencijalnim novim terapijama i stigmatizaciji oboljelih. Konstatno se, kaže, pojavljuju nove ideje o tome što bi se moglo koristiti u liječenju oboljelih od koronavirusa, a velik je pritisak tržišta da se počnu koristiti biološki lijekovi. No s time, ističe, treba biti jako oprezan.
– Biološki lijekovi utječu na imunološki sustav, on je vrlo kompleksan, a o ovoj bolesti ne znamo dovoljno i zato oni koji se odluče na primjenu tih lijekova, moraju biti iznimno oprezni, kaže Markotić.
Kad je riječ o stigmatizaciji onih koji su preboljeli COVID-19, prof. Markotić ističe da se na njih treba gledati pozitivno, jer oni više ne mogu širiti zarazu, za razliku od većine.
 




Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (1.4.2020.) …