U hotelu Kolovare u Zadru, dok su pristizale vijesti o otkazivanju Škrapinga, pa trakkinga, berlinskog turističkog i ženevskog salona automobila, Ryanairovih i inih letova, i nebrojenih skupova,… dvjestotinjak ljudi ozarenih lica s dragošću se družilo, okupljalo, prkosilo koronavirusnoj histeriji, i veselilo zahvaljujući čarobnom eliksiru znanom kao – vino!
I Dantesu Begiću i agenciji Ricerca Mercato, te impresivnoj ekipi somelijera i chefova, a uz svesrdni angažman svog osoblja Kolovara, učenike zadarske hotelijersko – ugostiteljske škole kao i polaznika visoke škole Aspira, a kroz cjelodnevno prezentacijsko, edukacijsko i eno gastronomsko uživanje.
Za početak kraj: Finalna eno-gastro čarolija
Počet ću od finala i nečeg što je opisati kao kulinarsko vinarsku čaroliju u kojoj su dvojica vitezova kutlače – chefovi Damir Modrušan i Dragan Jovanović redali u kreativnom ludilu složene sljedove hrane sa vinima pristiglim iz svih krajeva Lijepe naše, od aljmaškog ušća Drave u Dunav, preko Kutjeva, Moslavine do samoborskog pobrđa, šuma Motovuna i mirisa Savudrijske vale, pa preko Vrbnika nad morem i vinodolskog Pavlomira, sve do južnodalmatinskih otoka. A ovdašnju su čast branili Kraljevski vinogradi, Obrt KerVin, OPG Škaulj i PZ MasVin, a Bobanović, Škaulj, Glavić i Radulićka su se, kao i svi vinari, skupu obratili i svoja vina predstavili, još tamo na početku ovog divnog, napornog, a nikom teretnog dana. Imali smo još naših časnih predstavnik koji su u kulinarske čarolije ugradili svoje proizvode poput Cromarisa, MariKomerca, Mih Sirane Kolan, Mišlova d.d. do Opel Mitrovića,…
Razigrani do kreativnog ludila chefovi su namučili someliere gotovo nemogućim sparivanjima. I vrhunski znalci znaju se i te kako razlikovati u prosudbama kada se na osnovne sastojke jela nadodaju opojni košmari okusa. Zadaću su »otežala« dijelom premoćna ovdašnja sparivana vina Škauljev Cabernet Sauvignon i MasVinov Merlot uz dominantno riblje sastojke, dok s maraštinom Tome Glavića nije bio problem pogoditi »usridu«. No bilo je lokalpatriotski divno slušati pohvale trima ovdašnjim ponuđenim vinima u svojevrsnoj debati vrhunski someliera: Filipa Savića (čovjek je odradio maraton kao moderator cjelodnevnog skupa), Maria Meštrovića, Suvada Suwija Zlatića, Jure Andrijaševića, Mire Šemić, zadarskog Ivana Stiblika…
Povratak početku
Dvjestotinjak gostiju u za ovu prigodu posloženom restoranu hotele Kolovare dočekao je aperitiv i pozdravi eminentnog skupa koji u svojem četvrtom izdanju, sada već proslavljen u cijeloj zemlji, kreće iz Zadra, a nastavit će u još osam sredina: Primoštenu, Poreču, Malinskoj na Krku, Dubrovniku, Rijeci, Tučepima, Splitu i Pagu. Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca naziva Wine Vip Event okupi vrhinske enologe, vinare i vinogradare, edukatore i vodeće lokalne proizvođače gastronomskih delicija, ali i ugostitelje, hotelijere i turističke djelatnike povezujući ih kako bi u zajednički unaprijedili kvalitetu ponude i usluge te istovremeno promovirali lokalne proizvođače. To su uostalom uz ine suorganizatore i partnere prepoznali i Ministarstvo turizma, HTZ, Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatska obrtnička komora. U institucije podržavatelje ovog eminentnog edukativno merkantilnog okupljanja ubrojili su se i ovdašnji, pa su skup pozdravili Lovre Jurišić uime Zadarske županije, Ivica Katić, uime Grada Zadra i Mladen Malta uime Obrtničke komore Zadarske županije. Izlagače je predstavio Filip Savić, a mi im vina – kušavali.
Sredina za edukaciju, prezentaciju i dogovore
Okosnica su prezentacije, degustacije i radionice, uz druženja u polusatnim pauzama između predavanja. Besplatne radionice trajale su nakon prvih predstavljanja do 20 sati. Među govornicima redali su se Mario Meštrović, Filip Savić, Jure Andrijašević, gošća iz Slovenije Mira Šemić i gost iz Austrije Suwi Zlatić, a bili su tu i Dragan Jovanović, Deniz Zembo, Damir Modrušan…
Teme radionica: Suad Zlatić: Nezaustavljiv – tvoje radno mjesto, tvoja pozornica!; Mario Meštrović: Ponašanje osoblja u sali, Neverbalna komunikacija, pravila servisa, higijena, prepoznatljivost osoblja; Jure Andrijašević: »Svjetsko, a naše« – bar i koktel kultura i njihov branding; Filp Sarilar – Barmenska škola, popraćena degustacijom signature koktela; Prezentacija degustacijskog menua, kuhar i vlasnik Gastro kluba u Puli Dragan Jovanović: Radionica priprema tartufa, Chef u Restaurantu Zigante Damir Modrušan.
Istovremeno u konferencijskoj sali hotela svi izlagači predstavljali su i osigurali degustacije svojih proizvoda i bili na raspolaganju ugostiteljima i hoteljerima za poslovne dogovore.
Bila je i nagradna igra. Da zaključim, svaki je sudionik otišao sa poklon peketom iz palete izlagača, da brzo ne zaboravi i dođe i nagodinu. Na mene – računajte!
Maraština Tomislava Glavića – Viteško vino za 2019.
Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, pod predsjedanjem Ive Delonge, organizirala je Vinski Viteški turnir, u Trofejnom salonu Zrinjevac u Zagrebu, gdje je birano Viteško vino za 2019. godinu.
Odlukom Viteškog vijeća biralo se vino od autohtone hrvatske sorte
Maraština-Rukatac. Pristiglo je osam uzorka maraštine: OPG Rajko Arbanas – 78,5 bodova, OPG Branko Kutija – 80 bodova, Obrt – Karaba – 85 bodova, Creatura vina d.o.o. – 82, Figurica – 84,5 bodova, Božo Glavić – 85,6 bodova, OPG Škaulj – 85,5 i KER-VIN – 87,6 bodova u rangu zlatne medalje je dobitnik priznanja Viteško vino za 2019.,
Sedmo Hrvatsko Viteško vino bit će predstavljeno uz prigodnu svečanost uručenja diplome, a dobitnik ove prestižne titule na boci može koristit naziv odličja tijekom 2020. godine.
Pristigle uzorke ocjenjivao je Viteški sud u sastavu certificiranih enologa metodom "100 bodova": · Ivana Alpeza, predsjednica (Zagreb), · Ivana Čelar (Opuzen), · Ivana Linke (Split) i Zvonimir Vlatković (Zadar). Na kraju stoji viteški moto: Slava Bogu – čast vinu!
Jelo: Vina
Ravioli od bifteka s tartufima: Malvazija zigante ili Plančić Pharos Reserva
(Ravioli od junećeg biftek punjeni kremom od celera/ žele od istarske malvazije, crumble od tartufa, mladi grašak i svježi crni tartuf: svježa malvazija ili odležali plavac)
Tuna tataki sa dvije kreme: Matić Rose ili MasVin Merlot
(Tuna tataki sa sezamom,kreme crnog fermentiranog češnjaka, ukiseljene tikvice, pjena od kukuruza)
Sousvide hama pearl plate: Gospoja Žlahtina ili KerVin Glavić Maraština
(Sousevide cvjetače i hama sa pjenom od češnjaka i sold osmosis naranča)
Morska otvorene lasagna:Geržinić Rose ili Škaulj Cabernet Sauvignon
(Otvorena lasagna sa kremom od graška i hobotnica)
najnovije
najčitanije
Hrvatska
MINISTAR OBRANE
Anušić: 2025. dostižemo izdvajanja od 2 posto BDP-a za obranu
Svijet
PRISTUPNI PREGOVORI
Crnoj Gori Hrvatska blokirala zatvaranje jednog poglavlja
Crna Kronika
SPLIT
Ispred postaje zapalio policijsko vozilo, uhićen je
Scena
Zajednički intervju
Ivan Rakitić i Raquel otkrili tajnu skladnog braka: ‘Mi smo posebni po tome…’
Nogomet
IZBORNIK
Zlatko Dalić: Poštujem sve protivnike, ali Hrvatska je s razlogom prvi nositelj
Zadar
VEĆ TRADICIONALNO
Sveta Luca darovala djecu na Pedijatriji
Zadar
kandidat za župana
Jure Zubčić: ‘Zbog aktivizma stvari gledam iz drugog kuta, a znate li tko mi je javljao afere?’
Nogomet
Legendarni zadarski (malo)nogometaš
Frane Fatović: ” Želim pokazati mladima da i s više od 40 godina mogu uživati u sportu”
Nogomet
talenti na okupu
Devet igračica i četiri igrača iz Zadarske županije u selektivnom kampu HNS-a
Zadar
FININE DRAŽBE