Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Uranija: Nije svjetonazorsko pitanje već civilizacijska stvar!

06.01.2020. 09:30


Prema najavama Vlade RH s konca prosinca 2019. godine uskoro bi se u proceduri trebao naći prijedlog izmjene Zakona o radu koji se odnosi na rad nedjeljom. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako se radi o izmjenama koje su najbliže austrijskom modelu, a to je potvrdio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Konkretno, to bi značilo da bi se rad u trgovinama ograničio na osam do 12 nedjelja pa bi oni u turističkim zonama mogli odabrati ljetne nedjelje, a ostali one u prosincu. ministar Horvat obećao je i kako će svi radnici koji će imati potrebu raditi nedjeljom biti nagrađeni, a istaknuo je da se i sada rad izvan radnog vremena, subotom i nedjeljom, noću i blagdanima plaća po povećanim naknadama dodajući kako je svrha Državnog inspektorata da se za provođenje navedenoga poboljša nadzor.
Za ministra Horvata rad nedjeljom je, kako je kazao, i svjetonazorsko pitanje, a ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kao bitno istaknuo je da kod rada nedjeljom budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi kako se ne bi ugrozila ekonomija.
Oglasila se i predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske pri SSSH Zlatica Štulić, koja je kazala kako se sindikalisti godinama već bore za reguliranje rada nedjeljom, a to potvrđuje i zadarski sindikalni povjerenik i pravni zastupnik Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar, Vedran Uranija.


Dugogodišnje tapkanje u mraku
– Desetak godina se kroz SSSH bavimo tematikom reguliranja rada nedjeljom. U tih 10-ak godina se događalo svašta. Ustavni sud RH je svojevremeno odlučio da se zabrani rad nedjeljom, osim u djelatnostima gdje je to nužno. No kasnije je ta odluka promijenjena na prigovor velikih trgovačkih lanaca pa je rad nedjeljom ostao nereguliran i prepušten poslodavcima, kazao je Uranija dodajući kako većina tvrtki ipak radi nedjeljom te da Sindikat pozdravlja prijedlog ministra Horvata te predsjednika Sabora Jandrokovića koji su ovih dana aktualizirali to pitanje, a podsjeća kako se za slobodnu nedjelju godinama zalažu razne udruge za zaštitu ljudskih prava i crkva.
– Trenutno imamo jedno šarenilo. Godinama se tapkalo na mjestu. Jedni rade, drugi ne. Smatramo da je krajnje vrijeme da se otvori socijalni dijalog i sjedne za pregovarački stol u kojem bi bili uključeni Vlada, sindikati i poslodavci, ali i ostali zainteresirani. Također, javlja se i inicijativa da se aktivira Gospodarsko socijalno vijeće (GSV), što također podržavamo, istaknuo je Uranija dodajući kako je upravo zbog nereguliranosti ovog pitanja tema rada nedjeljom služila za ideološka prepucavanja. Naglasio je kako se ne slaže da je rad nedjeljom svjetonazorsko pitanje, a isto tako niti da će poslodavci biti ekonomski oštećeni ukoliko se prihvati prijedlog ograničenog broja radnih nedjelja u godini.


Nije svjetonazorska već civilizacijska stvar
– Ovo pitanje je sociološko, društveno, radi se i o ljudskom dostojanstvu, civilizacijskoj stvari. Podržavamo austrijski model koji je u toj državi prihvaćen još prije 20-ak godina i odlično funkcionira. Od njih bi trebali preuzeti i odnos prema radnicima, prema poslu i gospodarstvu općenito, a i platiti radnike ukoliko rade nedjeljom kao što to rade austrijski poslodavci – 100 posto većom dnevnicom. Ukoliko taj model na koncu bude prihvaćen zasigurno ekonomija i gospodrstvo zbog toga neće biti na šteti. Ljudi po navici dolaze u trgovačke centre nedjeljom jer znaju da su otvoreni. Da nisu, sve što im treba kupili bi drugim danima, tako da tu nema govora o nekom gubitku za trgovce, naglasio je Uranija dodajući kao bitno i da se povede računa i o nekim drugim djelatnostima, a ne samo o trgovini koja je najvidljivija. Kaže kako nedjeljama rade i u prehrambenoj, prerađivačkoj i brojnim drugim branšama te da bi se izmjena zakona trebala odnositi i na te gospodarske grane.
– Ne može biti da jedni rade, a drugi ne, a niti da radnici za rad nedjeljom nisu adekvatno plaćeni. Sve to treba regulirati Granskim kolektivnim ugovorima. Nismo za generalnu zabranu rada nedjeljom, jer je to nemoguće. Hitne službe, pa i mediji, moraju raditi, ali rad nedjeljom zaista treba isključivo svesti na ono što je neophodno i te ljude koji rade adekvatno platiti. Radnici imaju pravo na odmor i to im nitko ne smije uskratiti, poručio je Uranija.




Godišnje do 12 radnih nedjelja
Austrijski model prema kojemu se teži podrazumijeva svega osam do 12 radnih nedjelja u godini. U turističkim zonama to bi bile ljetne nedjelje, a u ostalim krajevima u zimskom periodu.