Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VRIJEDNA GRAĐA Fotografije, tlocrti, karte – dokumentiraju nestale zadarske krajolike i spomenike

25.10.2019. 13:29


U crkvi sv. Donata danas je u organizaciji Arheološkog muzeja Zadar, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za povijesne znanosti u Zadru i Arheološkog muzeja u Splitu otvorena izložba "Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića".
Izložba je nastavak manifestacije posvećene Luki Jeliću, istraživaču, koji je uz don Franu Bulića utemeljitelj hrvatske arheološke znanosti, ali na žalost široj javnosti malo poznat. Jeliću je bio posvećen i znanstveni skup održan u četvrtak u dvorani Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.


Greda sa spomenom kneza Branimira
Na izložbi u galeriji crkve sv. Donata postavljen je dio građe vezan uz djelovanje i rad na zadarskom području ovoga istaknutog arheologa, povjesničara, prirodoslovca, kulturnog djelatnika, svećenika i planinara koji je najplodniji period svojeg znanstvenog djelovanja proveo upravo na zadarskom području.
U Arheološkom muzeju Zadar izložena je originalna građa iz Jelićeve arhive koja svjedoči o njegovu životu, izobrazbi (diplome, pisma i dr.) i znanstveno-istraživačkome radu (rukopisi, terenski dnevnici, fotografije, tehnička dokumentacija itd.).
Drugi dio građe postavljene u galeriji crkve sv. Donata, kako nam je kazala jedna od autorica izložbe dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, kroz predstavljene plakate, karte i fotografije tematski obrađuje kulturne, prirodne, urbane i ruralne krajolike i spomenike koje je Jelić istraživao na zadarskom području.
– Luka Jelić je jedan od prvih istraživača zadarskog područja i tijekom 25 godina koliko je djelovao na zadarskom području učinio je jako puno. Među izloženom građom su tako brojne njegove fotografije, tlocrti, karte koji dokumentiraju nestale zadarske krajolike i spomenike, od kojih neki i danas postoje, kazala je dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, posebno istaknuvši gredu sa spomenom kneza Branimira koju je Jelić pronašao početkom 20. stoljeća.


Uz bok don Frani Buliću
Upravo za lik i djelo prof. dr. Luke Jelića (1864. – 1922.) nezaobilazno se vezuju počeci znanstvene djelatnosti na području Hrvatske, posebice na onom dalmatinskom.
Studijskom tematskom izložbom predstavljeno je tako istraživačko, znanstveno i kulturno djelovanje kojim je Luka Jelić zadužio Zadar, Nin, Biograd na Moru, te općenito šire zadarsko područje.
Kako je na otvorenju izložbe naglasio i upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru doc. dr. sc. Tado Oršolić, ovaj istraživač koji je zadužio hrvatsku, pa tako i zadarsku arheologiju nije dovoljno valoriziran, te se znanstvenim skupom i ovom izložbom njegov vrijedan rad želio približiti javnosti. Inače, Jelićeva jedina bista nalazi se u perivoju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.
– Jelić je bio prvi koji je pronašao i dokumentirao mnoge eksponate koje je onda naslijedio Arhelološki muzej u Zadru. Doprinos ovog svestranog educiranog znanstvenika je velik i s pravom ga se može svrstati uz bok don Frani Buliću, kazao je doc. dr. sc. Oršolić.
Kao i Bulić, i Luka Jelić rođen je u Vranjicu. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu 1883., bogoslovni studij u Zadru 1887. te bio zaređen za svećenika.
Navedimo još kako su autori izložbe otvorene  u sv. Donatu dr. sc. Martina Dubolnić Glavan i Robert Maršić prof. i mr. sc. Majda Dadić, a izložba je popraćena i katalogom autora Martine Dubolnić Glavan i Roberta Maršića.