Četvrta po redu velika gastro-zabavna Fešta od šalše na obalu Donjeg mora u Sukošanu privukla je tisuće posjetitelja. Još jednom je potvrđeno kako je šalša od pomidora ili po sukošanski čufigani kumidori, pravi zaštitni znak dalmatinskog ljeta.
Povrće ljeta broj jedan
– Kumidor, pomidor ili rajčica je povrće ljeta broj jedan. Zato nema boljeg vremena od ovog sad, usred kolovoške žege, za kuhanje fine šalše od pomidora ili čufiganih kumidora, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, alfa i omega manifestacije.
Od hrane za siromašne do vrhunske gastronomske delicije tek je jedan mali korak. Naime, navala za šalšom s palentom i po želji naribanim domaćim sirom bila je zaista velika. Oko tisuću porcija pokazalo se nedovoljnim.
– Sukošansku šalšu ili čufrigane kumidore smo radili po receptu naših baka, 80 posto pomidora, 20 posto paprika, bijelog luka, maslinovo ulje, majčine dušice, malo šećera. Šalšu je najbolje raditi od pomidora šljivara, otkriva recept glavni kuhar Hrvoje Veleslavić Papa, masterchef iz Sukošana.
Kraljica svih umaka
Za kraljicu svih umaka, šalšu od pomidora za prste polizati, utrošilo se 250 kilograma pomidora, 50 kilograma paprika i svega drugo. Na laganoj vatri kuhala se oko tri sata uz stalno miješanje.
– Pravo vrijeme za šalšu je vrijeme potpuno zrelih pomidora, kolovoz. A recepata za šalšu ima, valjda, koliko i domaćica, koliko i kuharica. Pogriješiti se ne može, svatko će na koncu dobiti svoju šalšu, a svaka će biti dobra, navodi kuharski meštar Hrvoje Veleslavić.
Gastronomska manifestacija posvećena je najomiljenijem sezonskom ljetnom povrću. Fešta od šalše je ispala pravi spektakl.
– Čufigani kumididori ili šalša posluživala se s kašom ili palentom te s domaćim tjesteninama: taradele, makaruni, lazanje, tarci i sukošanskon manestron, nabrojio je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.
Jedan od najvećih pluseva tjestenine je taj što u kratkom vremenu možete pripremiti vrhunsko jelo, naročito ako pritom imate čufigane kumidore, odnosno šalšu od pomidora.
Pozitivan učinak na zdravlje
– Šalša je puno više od pukog umaka od pomidora, istinsko ljeto u tanjuru, ističe Milošević, očiti gurman.
Na trenutke je veliki prostor na Donjem moru bio premalen za sve goste koji su željeli nazočiti ovoj fešti i degustirati šalšu s palentom.
– Najznačajniji pozitivan učinak na zdravlje rajčica ostvaruje na području smanjenja rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, preporučila je Mira Pavić Krasonjka, umirovljena učiteljica.
Na veličanstvenoj Fešti od čufigani kumidora bilo je i pečenih srdela, pršuta, fritula, bubica, piva i kvalitetnih vina. Za zabavu se brinula klapa Lanterna iz Zadra.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ACI MARINA
Najveći lanac marina na Mediteranu nastavio s rastom
Nogomet
BRAZILSKI STOPER
Thiago Silva napušta Chelsea na kraju sezone
Hrvatska
premijer
Plenković: Koalicija s DP-om ne bi ugrozila hrvatski položaj u EU-u
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Hrvatska
BRUXELLES
Plenković o proračunu EU-a: “Radi se u budućnosti same Unije”
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Moda
analiza subotnjeg đira