Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rea i Maja na vrhu!

03.07.2019. 08:04
Rea i Maja na vrhu!


Rea i Maja dvije Zadranke ovih su dana osvojile državna prvenstva u biciklizmu u svojim kategorijama – Rea kao kadetkinja, a Maja u seniorskoj kategoriji. Rea trenira u Biciklističkom klubu Zadar tek godinu dana i već je postigla velike rezultate, dok je Maja do ove godine bila dugogodišnja članica kluba. Jučer smo imali priliku razgovarati s njima i trenerom Antom Radićem.
– Trenutno vozim za talijanski klub Top Girls Fassa Bortolo te se spremamo za ženski Giro D'Italila, a koji kreće za dva dana. Utrka traje deset dana kroz deset etapa i to mi je prvi put da se natječem na toj velikoj utrci, rekla nam je jučer 19-godišnja Maja Perinović koju smo uhvatili u pripremama za put u Italiju. Inače, trenutno živi na relaciji Zadar – Italija, i to tako da u Zadru trenira, a u Italiji ide na utrke. Naime, ona je u seniorskoj kategoriji te se biciklizmom bavi profesionalno. Inače, trenira svakodnevno od dva do tri sata. Dodala je kako su im nedavno pripreme završile te sad odmara pred veliku utrku na koju ide, kako je rekla, po iskustvo.
Mlada Rea Kurtin ima 14 godina te je taman izašla iz osnovne škole, a uz treninge se sprema za upis u srednju školu.
– Slučajno sam se odlučila za biciklizam. Naime, kad smo se preselili u blizinu kluba, vidjela sam da postoji biciklistički klub te sam odlučila probati. Svidjelo mi se te sam ostala, rekla nam je Rea dodavši kako svakodnevni treninzi nisu problem jer se sve može kad se dobro organizira.
Uz njih je i trener Ante Radić koji je rekao kako je jako zadovoljan uspjehom djevojaka.
– Na ovom državnom prvenstvu natjecatelji su se natjecali u vožnji na kronometar te cestovnom državnom prvenstvu, a Rea je pobijedila u oba dana. Naša sezona traje cijelu godinu, dok imaju slobodno samo u studenom. Tijekom zime treniraju u zatvorenom – teretana i trčanje, dok već u veljači krećemo na cestu. Državno prvenstvo je glavni cilj sezone i jako smo zadovolji uspjehom svih biciklista, rekao nam je trener Radić. Dodaje kako Rea trenira i do 1,5 sati dnevno, pet puta tjedno, a uglavnom vozi relacije od 40 do 60 kilometara, odnosno kao od Zadra do Biograda i nazad. Istaknuo je kako je zadovoljan odazivom djece te svake godine ima 20-ak upisanih članova.
Svi troje pozvali su djecu i mlade koji se žele okušati u ovom sportu da dođu i isprobaju kako je to voziti bicikl na duge staze te su istaknuli kako je to težak, ali prekrasan sport.