Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Biograđani dobili besplatno mjesto za odvojeni komunalni otpad

10.05.2019. 09:16
Biograđani dobili  besplatno mjesto  za odvojeni  komunalni otpad


Na zapadnom kraju Industrijske zone Biograd na Moru  na adresi Put Vilišnice, jučer je otvoreno moderno reciklažno dvorište.  Projekt je trajao nešto više od godinu dana, a istim će upravljati komunalno poduzeće Bošana d.o.o. s ciljem što boljeg upravljanja otpadom  na području Biograda na Moru. 
– Ovim događajem označeno je stavljanje u funkciju prvog objekta  ovakvog tipa na području Grada Biograda na Moru. Građani već od danas mogu bez naknade predati odvojeni komunalni otpad, kazao je  Kruno Pešić, direktor Bošane. 
Projekt „Reciklažno dvorište Biograd na Moru“ je ukupne vrijednosti  5.1 milijun kuna, od čega se iz EU i nacionalnih sredstava sufinancira  preko 90 posto. Zasad je zaposleno tri djelatnika. 
– Projektom izgradnje reciklažnog dvorišta želi se doprinijeti povećanju stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju  količine otpada koji se odlaže na odlagalištu, ističe Pešić.
Izgradnjom reciklažnog dvorišta osigurava se javni interes, mogućnost predaje odvojeno prikupljenog komunalnog otpada bez naknade,  smanjene količine otpada koji se odlaže na odlagalištu, smanjenje emisija onečišćujućih tvari u okoliš i smanjenje opasnosti za zdravlje ljudi i  okoliš.
– Da nije bilo Europske unije ne bi bilo ni reciklažnog dvorišta. S  našim novcima ne bi ga nikad bilo pa ni tada, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik.
Grad je tiskao i brošuru na 26 stranica kako bi funkciju reciklažnog  dvorišta što više približio gađanima i potaknuo ih na razdvajanje otpada i njegovo korištenje.
– Projekt doprinosi promicanju načela dobrog upravljanja te podiže  svijest i civilizacijski doseg društva, naglasio je Šime Vicković, zamjenik  zadarskog župana.
Na otvaranju reciklažnog dvorišta nazočili su načelnici Polače i Tkona na otoku Pašmanu, Tomislav Prtenjača i Goran Mušćet, učenici sedmih razreda OŠ Biograd predvođeni ravnateljem Jordankom Milošem,  Marijan Stopfer, zamjenik gradonačelnika, Esma Brzić, ravnateljica  Dječjeg vrtića Biograda, Davor Ivanović, gradski pročelnik, Nikolina Kovačević, ravnateljica Croata d.o.o. u čijem je sastavu Radio BnM i BnM  news. Program je vodila Branka Pelicarić, biograjska novinarka.


 


 




 


Biogradski projekti vrijedni 120  milijuna kuna


Uz projekte vezane za otpad, Grad Biograd na Moru trenutačno sudjeluje na projektima ukupne vrijednosti preko 120 milijuna kuna iz područja poduzetništva, prirodne baštine, turizma, infrastrukture, koji će  se većim dijelom sufinancirati iz nacionalnih i EU sredstava, a realizirati će se u naredne tri godine, pohvalio se gradonačelnik Knez.


 


 


Ugovore potpisali ministri Tomislav  Ćorić i Gabrijela Žalac


Poziv na dostavu projektnih prijedloga Građenje reciklažnih dvorišta  u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 od  strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike (PT 1) i Fonda za zaštitu  okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2) u sklopu kojeg je projektu odobreno sufinanciranje u iznosu 85 posto od 5.151.239,34 kuna, točnije  4.367.828,63 kuna i na Poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu, od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u sklopu kojeg je projektu odobreno dodatnih 462.475,97 kuna. Prvi Ugovori  su potpisani od strane ministra dr.sc. Tomislava Ćorića i direktora Fonda mag. ing. el. Dubravka Ponoša u studenom 2017. godine, dok je dodatna Odluka o odobravanju sredstava, s potpisom ministrice dipl. oec.  Gabrijele Žalac stigla u siječnju 2018. godine.