Možda je kod Fabiana Šaravanje postojala mala trema polovicom ožujka na prvoj radionici Zadar Cooking Class koju je održao, ali je otad mladi chef „uhvatio ruku“ za demonstriranje svoje vještine pripreme sushija. Zapravo, ispravnije je kazati kako je ruku namjestio za predstavnike zadarskih medija, jer o vještini pripremanja sushija nitko nije dvojio.
Ovaj sushi majstor s iskustvom iz sushi takeouta Binimot, potom sushi bara zagrebačkog Timea te splitske Kinoteke, uskoro će poznate japanske specijalitete spremati u restoranu i sushi baru Maguro, prvom zadarskom restoranu specijaliziranom za azijsku kuhinju i njihove bestselere. Dio te svoje i japanske priče ponudio je sinoć zadarskim novinarima kao uvod u današnje i sutrašnje druženje s kolegama i ljubiteljima kuhanja.
– Filetiranje lososa mi je najdraži dio pripreme – govori chef Fabian dok precizno i vješto odstranjuje veće količine ribljeg mesa i dijelova koji se ne koriste za sushi. Šaravanja će uskoro pred novinare na kušanje staviti četiri vrste sushija, odnosno njegove osnovne i jednostavnije kombinacije kako bi se svi što lakše i plastičnije upoznali s ovim drevnim japanskim jelom.
– Ovu su jednostavne kombinacije. Za one složenije treba više sastojaka, vremena i strpljenja, a za gledatelje ili za one koji se prvi put susreću sa sushijem mogu biti komplicirane – kaže mladi majstor sushija. Nakon dva sata pripremanja, kuhanja i rolanja složio je sushi s pohanim kozicama, Philadelphia roll, Sake Nigiri (losos) i Hosomaki s krastavcima i avokadom. Jedna je kombinacija bila ljepša od druge, pogotovo dodatno začinjena s wasabijem, sojinim umakom ili umakom od čilija.
– Može se milijun sati govoriti o sushiju, ali nikad neće biti efektno kao kada se vidi i proba – s pravom je primijetio chef Fabian dok je u hladnoj vodi ispirao japansku rižu nabavljenu u Italiji. Ponovio je istu radnju šest puta kako bi se iz riže izbacio cjelokupni škrob, dok se u kasnijem postupku tako ispranoj riži vraćaju vitamini i ljepljivost dodavanjem posebno pripremljenog octa. Riža se nakon 20 minuta kuhanja u rice coockeru još 20 minuta pari kako bi izašla sva voda, dok se rižin ocat sa šećerom lagano kuha, također 20 minuta uz miješanje, dok god ocat ne postane potpuno proziran. A to je bio tek početak.
(TZ grada Zadra)
najnovije
najčitanije
Hrvatska
NESLUŽBENA INFORMACIJA
Plenković dogovorio 80 ruku!? Evo tko je sve pristao koalirati s HDZ-om
Županija
JUBILARNO IZDANJE
U Benkovcu održan Olimpijski festival dječjih vrtića Zadarske županije
Scena
Novi konzervativizam
Količina seksualnog sadržaja u holivudskim filmovima manja za 40 posto danas nego prije četvrt stoljeća
Hrvatska
NACIONALNI PARK
Na Plitvicama nakon 71 godinu snimljen suri orao, jedna od najvećih ptica grabljivica
Zadar
SVEUČILIŠTE U ZADRU
Odjel za talijanistiku organizira Dane talijanistike, evo programa
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
WINGS FOR LIFE