Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MLADI I EU Zadrani najbolji u dvije od triju kategorija

30.01.2019. 08:53
MLADI I EU Zadrani najbolji u  dvije od triju  kategorija


Natječaj u organizaciji Hrvatske zajednice županija  „EU2ME“, u sklopu kojeg su sudionici na kreativan način izražavali što  za njih znači Europska unija i kako je oni doživljavaju, završio je 21. siječnja ove godine, a odluku o najboljim radovima donio je stručni žiri u  sastavu Danijel Javorić Barić, predstavnik mladih u Kongresu lokalnih i  regionalnih vlasti Vijeća Europe, Petar Jurišin, glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih i Mateja Jalušić, voditeljica projekta ispred Hrvatske zajednice županija. Kreativni natječaj za cilj je imao potaknuti mlade da promišljaju o pozitivnim aspektima članstva u Europskoj uniji, a svi zainteresirani imali su se prilike kreativno izraziti kroz  fotografije, video uratke i literarne radove. Za vrijeme trajanja natječaja  pristiglo je pedesetak radova.
Nakon provedenog bodovanja, stručni žiri odlučio je o najboljim radovima kako slijedi: najbolja fotografija: Miroslava Novak (Čakovec);  najbolji video: Antonio Zubčić, Josip Tomić, Mislav Artić, Anđela Sinovčić (Zadar); najbolji sastavak: Petar Zuanović (Seline).
Autori navedenih radova osvojili su GoPro Hero 7 white kameru, dok  su za drugo i treće mjesto u svakoj kategoriji osigurani poklon paketi.
Svečanost dodjele nagrada dobitnicima održat će se u ponedjeljak, 4.  veljače 2019. u Zagrebu (Hotel International) u sklopu međunarodne  konferencije „Što je Europska unija?“. Navedena međunarodna konferencija dio je europskog projekta CROSS OVER kojemu je cilj potaknuti  mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti, kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament.
U uvodnom dijelu konferencije nazočnima će se obratiti predsjednik  Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, a  uslijedit će izlaganja Europskog parlamenta – Ureda u Republici Hrvatskoj, Državnog izbornog povjerenstva, Europske komisije i Centra za  empirijska politološka istraživanja (tbc). Drugi dio konferencije naglasak će staviti na važnost društveno-političke aktivnosti mladih o čemu  će na okruglom stolu raspravljati predstavnici Mreže mladih Hrvatske,  inicijative Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih, Agencije  za mobilnost i programe Europske unije te Mreže udruga Zagor.