Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

KK ZADAR

Gradonačelnikov izbor pao na Ivu Josipovića i Roka Stipčevića

Autor: Andrija Dešpoja

08.09.2023. 12:38
Gradonačelnikov izbor pao na Ivu Josipovića i Roka Stipčevića

Foto: ZVONKO KUCELIN/KK ZADAR



Kada je u pitanju KK Zadar uistinu nikad nije dosadno. Nema zapravo ni jednog dana da se nešto ne zakotrlja s Višnjika, bilo to vezano uz sami parket, gdje je još i najstabilnija situacija s obzirom na to da s njom vješto upravlja trener Danijel Jusup, ili vezano za već tisuću puta opjevanu sagu o prijetećem financijskom krahu koji se ponovno počeo spominjati u smislu ovrhe koju je ili nije ŠC Višnjik usmjerio prema klubu, ili je, pak, na meniju politička igra koja se vodi preko leđa Nadzornog odbora koji će se uskoro praktički i udvostručiti na najavljenim dvjema Skupštinama kluba, 17. i 30. listopada.


Krnji NO


Nadzorni odbor aktualnog prvaka Hrvatske trenutačno egzistira na pet članova od predviđenih sedam po važećem Statutu. Dino Martinović je predsjedavajući, a društvo mu prave Davor Karlović, Siniša Pećanac, te dvojac koji je prošle godine »draftiran« iz redova Udruge Grad košarke, Dario Kljajić i Arsen Travica. Takav krnji NO kluba djeluje već pet i pol mjeseci, jer je prvog dana proljeća neopozivu ostavku na mjesto predsjednika podnio Ante Rubeša, i radi »mira u kući« (košarkaši su se u tom razdoblju nalazili u prijelomnom dijelu sezone) se nije upuštalo u rješavanje nastalog propuha, no po novim vjetrovima koji su zapuhali s Narodnog trga kraj listopada će se ipak dočekati s maksimalnom postavom u NO-u.


Naravno, kadroviranje je najzanimljiviji dio priče, a relacija je dobro poznata. S jedne strane imamo vladajuće kojima uzde drži Nezavisna lista Enija Meštrovića, dok se na suprotnoj strani nalazi HDZ-ov blok koji će kako sada stvari stoje ponovno dobiti snagu s dva »add-ona« u liku bivših igrača Zadra Ive Josipovića i Roka Stipčevića.




Za neke iznenađujuć zaokret, za mnoge ne, jer je nakon pristajanja na sve uvjete koje je krajem lipnja postavio Enio Meštrović uslijedila očekivana politička odmazda od strane HDZ-a. Tada je Meštrović uvjetovao prihvaćanje prijedloga Ugovora o financiranju KK Zadra u razdoblju od 2024. do 2026. godine dodavanjem dvojice članova u NO i to po ključu da jedan mora biti iz redova veterana Zadra, a da drugog treba dati većinski vlasnik i glavni sponzor, odnosno Grad Zadar, pri čemu taj predstavnik nije smio biti iz kluba HDZ-a. Na sve to je pristala HDZ-ova struktura u Gradskom vijeću jer je tada na kocki bio potpuni financijski kolaps kluba, a za šestog i sedmog nadzornika su potom kandidirani Boris Hrabrov koji bi trebao popuniti kvotu namijenjenu veteranima i tako naslijediti Ivana Sunaru koji je naprasno napustio članstvo u NO-u, dok je sedmi član Zdenko Jukić koji bi u NO trebao ući kao predstavnik većinskog vlasnika i glavnog sponzora, Grada Zadra.


FOTO: DRAGANA STJEPANOVIć/ABA LIGA


Četvorica novih


U tom kontekstu, bitna je informacija da se još samo čeka i službena objava u Narodnim novinama kojom će se sazvati Glavne skupštine KK Zadar s terminima 17. i 30. listopada. Na prvoj će se predložiti izmjena Statuta koja će ići prema proširenju NO-a kluba sa sedam na devet članova, dok će na drugoj spomenuta četvorka ići u proceduru glasanja za primanje u Odbor. Koji je razlog tom prijedlogu izmjene Statuta i dodavanju još dvojice članova, pokušali smo dobiti objašnjenje od samog predlagatelja gradonačelnika Branka Dukića, a kakav-takav odgovor stigao je doduše nakon »dva dana jahanja« od strane pročelnika njegovog Ureda Ante Ćurkovića.


– Kako Nadzorni odbor trenutno broji pet članova, nakon te izmjene na sljedećoj Skupštini imenovat će se ukupno četiri nova člana, među kojima gradonačelnik predlaže Roka Stipčevića i Ivu Josipovića. Riječ je o dvojici nekadašnjih igrača Zadra od kojih se očekuje da svojim iskustvom i znanjem u sportskom poslovanju pomognu postojećem sazivu NO-a. Također, očekuje se od NO-a da pojača svoje aktivnosti na pronalaženju poslovnih partnera – sponzora – prenio je Ćurković gradonačelnikov stav u svezi najavljenog popunjavanja NO-a s dvojicom bivših igrača Zadra, koji su se spremno odazvali i stavili sebe na raspolaganje.


Roku Stipčeviću koji je krajem prošle sezone zaključio dugu i uspješnu košarkašku karijeru odmor od omiljenog sporta neće dugo potrajati jer bi formalno trebao od prvog dana studenog stati u službu kluba u kojem je proveo prvih osam godina svog igračkog puta (2003.-2010.).


Foto: HRVOJE JELAVIC/PIXSELL


Znanje i iskustvo


– Drago mi je i veselim se što ću svojim znanjem i iskustvom na ovaj način moći donekle pomoći Zadru i zadarskoj košarci. Mislim da je Nadzorni odbor početni korak u ostvarenju tih ciljeva. Vjerujem u kooperativnost i transparentnost svih – kazao je kratko Stipčević kojeg smo uhvatili na mobitel dok je bio u Italiji, a sličnog razmišljanja je i 48-godišnji Josipović koji je u svojoj također bogatoj igračkoj karijeri nosio dres Zadra, ali i Slavonskog Broda te brojnih inozemnih klubova.


– Kako stalno u nekim kuloarima pričam na temu Zadra, a i svojevremeno sam igrao u njemu, sada sam se konačno odlučio aktivnije uključiti u cijelu priču i svojim bogatim košarkaškim iskustvom pokušati pomoći klubu. Motiv za ulazak u NO mi je isključivo bio omladinski pogon Zadra i implementiranje mladih igrača u prvu momčad – kazao je na prvu Josipović, preciziravši potom kako je uopće došlo do toga da gradonačelnik Dukić predloži Roka i njega za odgovornu funkciju u NO-u kluba.


– U nekim zajedničkim razgovorima, može se kazati i spontano, došlo je do te ideje i gradonačelnik me s Rokom Stipčevićem predložio za ulazak u NO, a sve bi se trebalo službeno zaključiti koncem listopada na Glavnoj skupštini – zaključio je Josipović.