Foto: Pixabay
Ultra-prerađena hrana već je dugo u središtu znanstvenih rasprava zbog mogućeg štetnog učinka na zdravlje.
Nije slučajno da govorimo o visoko prerađenoj hrani kao što su gazirana pića, žitarice za doručak, grickalice i gotova jela, koja često sadrže velike količine soli, šećera i masnoće i može ljude izložiti brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući i kardiovaskularne bolesti.
Dva nova istraživanja predstavljena na godišnjem sastanku Europskog kardiološkog društva u Amsterdamu, otkrila su još jasniju vezu između konzumacije ove hrane i povećanog rizika od srčanih bolesti, uključujući srčane i moždane udare.
Analize, koje su uključivale veliki uzorak sudionika tijekom dugog razdoblja promatranja, pokazuju da je velika konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Nalazi posebno otkrivaju povećani rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara među onima koji konzumiraju značajnu količinu ultra-prerađene hrane.
Zanimljiv aspekt novog istraživanja je da se čini da na rizik utječe postotak ove vrste hrane u ukupnom dnevnom unosu kalorija.
U prvom istraživanju, pregledu 10 prethodnih koja su uključivala 38.720 slučajeva kardiovaskularnih bolesti (uključujući srčani i moždani udar), utvrđena je jasna povezanost između ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od ovih bolesti.
Znanstvenici su otkrili da je 10%-tno povećanje konzumacije ultra-prerađene hrane u dnevnom unosu kalorija povezano s 6%-tnim povećanjem rizika od srčanih bolesti.
Istraživači su također primijetili da kada ta hrana čini manje od 15% ukupnih kalorija, postoji manji rizik od srčanih bolesti.
Drugo istraživanje, koje je koristilo zdravstvene podatke oko 10.000 australskih žena u dobi od 46 do 55 godina koje su praćene 15 godina, pokazalo je da su one koje su imale prehranu s većim udjelom ultra-prerađene hrane imale značajno veću vjerojatnost za razvoj hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
Ovi rezultati još jednom naglašavaju potrebu za smanjenjem konzumacije ultra-prerađene hrane i promicanjem uravnoteženije i prirodnije prehrane.
Nužno je da ljudi budu što je moguće više informirani o štetnim učincima ultra-prerađene hrane i da stoga mogu donositi informirane odluke o svojoj dnevnoj prehrani.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
nepoštivanje propisa
Zadarska policija ponovno nadzirala bicikliste, dobar dio dobio kazne
Style
korisni savjeti
Neke stvari ipak nije najbolje sušiti na sušilu, donosimo popis
Nogomet
LIGA NACIJA
Dalić: Francuska je jaka, ali želimo u polufinale
Zadar
SVEČANOST
[FOTO] Dodijeljene nagrade zasluženim dobitnicima javnih priznanja Grada Zadra
Svijet
NEVRIJEME
Eiffelov toranj zatvoren dok obilan snijeg remeti promet u Njemačkoj i Francuskoj
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!