Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Dobropoljanski gušti: Uz odličnu zabavu i druženje uživalo se u raznim delicijama

Autor: Vesna Benić

15.08.2023. 18:21
Dobropoljanski gušti: Uz odličnu zabavu i druženje uživalo se u raznim delicijama

Foto: Vesna Benić



Tradicionalna manifestacija »Dobropoljanski gušti«, 9. po redu, upriličena je u tome mjestu na otoku Pašmanu. Brojni posjetitelji su uz odličnu zabavu i druženje uživali u raznim gastronomskim delicijama, mogli su se pogledati i i probati proizvodi koje su izložili mahom otočni OPG-ovi, dok je večer završila koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade. Manifestaciju je organizirala Udruga mladih DUM iz Dobropoljane, iz koje su najavili i 10. »Dobropoljanske gušte«. Pokrovitelji manifestacije su Općina Pašman i TZ općine Pašman.


Najiščekivaniji gastronomski specijalitet Gušta bila je buzara s 350 kg daganja, a za koju je upotrebljeno devet litara ulja i devet litara vina. Spremali su je Ante Dujmović, Ivan Bašić i Dino Kulonja, dok su za drugu deliciju, gregadu ispod peke, bili zaduženi Nevena, Šime, Jure i Andro. Miris pečenih srdela širio se dobropoljanskom rivom, kao i miris tune koju su pekli Mate i Mirko. Za svakoga je bilo ponešto, pa su oni kojima manje odgovaraju riblji specijaliteti mogli kušati fete pršuta teškog 14 kilograma i starog tri godine. Organiziran je i Tuna cutting show za koji su bili zaduženi Frampton Celorico i Nobuhito Okadao iz Japana koji su održali i sushi radionicu. OPG Vesna Zalović iz Tkona, OPG Rozalinda Banić iz Kraja i Pašman Island Vibes u vlasništvu Andreje Baraka izložili su svoje proizvode za koje su bili zainteresirani brojni turisti.


Foto: Vesna Benić


Gušti postali hit


Dobropoljanski gušti su bili pravi gušti za sve koji su danima iščekivali ovu odličnu manifestaciju. Mladi iz udruge DUM, kao i mještani Dobropoljane mogu biti ponosni na ovu s manifestaciju koja je postala hit i to ne samo na Pašmanu. Predsjednik udruge DUM, Augustin Bašić – Guste rekao nam je kako su Udrugu osnovali 2012. godine s ciljem promocije mjesta Dobropoljana kroz razne sportske, ali i kulturne događaje. Surađuju s KUD-om Bokolje kojem pomažu u organiziranju Međunarodne smotre folklora, ali su najviše ponosni na Dobropoljanske gušte.




– Iznimno smo aktivni od samog osnivanja Udruge. Organiziramo u svom mjestu razne sportske događaje, nogomet na pijesku, malonogometni i košarkaški turnir. Ovo su nam deveti Dobropoljanski gušti i naši posjetitelji mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi prije svega autohtonih jela. Spremamo veliku buzaru od daganja, to nam je trade-mark ove manifestacije. Za dagnje je zadužen Ante, Kunac mu je nadimak, za brudet Vjeko. Mirko peče tunu već devetu godinu, a Jure Ćosić nam sprema gregadu. Ove godine prvi puta spremamo to jelo koje se sprema na način da ide red krumpira i to obavezno našeg otočnog, potom red kapule, red dobre ribe i to orada, brancin, škampi, kozice, lignja, sipa i zubatac, a sprema se ispod peke. To je saljski specijalitet, ali je otočni pa ga i mi spremamo. U pečenju srdela, tune i ostalih delicija uključeni su nam i mlađi i stariji, svi nam pomažu, ribari, kuhari na brodu, govori Guste dodajući kako se slobodno može reći da im je cijelo mjesto angažirano, odnosno da imaju preko 30 volontera.


Foto: Vesna Benić


Sudjeluje cijelo mjesto


– Pomaže nam Općina Pašman i ovim putem zahvaljujemo se načelniku Krešimiru Ćosiću, potom TZ općine Pašman i Javna komunalna ustanova Otok Pašman. Zahvaljujem se i medijskim pokroviteljima što nas prate i podržavaju jer nam to daje force da i dalje nastavimo s Dopropoljanskim guštima, dogodine s jubilarnim desetima, da budemo što bolji, priča predsjednik Udruge.


A da su u raznim specijalitetima uživali posjetitelji moglo se vidjeti po dobrom raspoloženju i gužvi oko svih naokolo raspoređenih štandova s kojih se širio miris rivom i dobropoljanskom valom. Na poziv »Dođite s nama guštati na Dobropoljanskim guštima, večeras svi puti vode u Dobropoljanu« isplatilo se odazvati.


Foto: Vesna Benić


Foto: Vesna Benić