Foto: Pixabay
Lagani i ukusni mekušci, vrlo cijenjeni u mediteranskoj kuhinji i karakteristični za ljetne stolove
Kao proizvod bogat proteinima i vitaminima, lignje su izvrsna namirnica za naše zdravlje.
Zapravo, zahvaljujući ovim nutritivnim vrijednostima pomažu u poboljšanju ravnoteže živčanog sustava, olakšavaju opuštanje mišića i potiču koncentraciju.
Nadalje, lignje su namirnica bogata omega 3, svojstvom koje ih čini prehrambenim saveznikom srca i arterija.
Lignje su bogat izvor visokokvalitetnih proteina koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišića, kože i tkiva.
Sadrže malo masti što ih ih čini idealnim izborom za one koji žele zadržati nizak unos kalorija i podržati mršavljenje.
Dobar su izvor vitamina B, uključujući vitamin B12, vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, selen, bakar, fosfor i kalij.
Ove hranjive tvari važne su za nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući imunološki sustav, vid, zdravlje kože i stvaranje crvenih krvnih stanica.
Sadrže bioaktivne spojeve koji im daju protuupalna svojstva. Ovi spojevi mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i spriječiti kronične bolesti povezane s upalom, poput bolesti srca, artritisa i autoimunih poremećaja.
Nadalje, sadrže važne hranjive tvari poput dokozaheksaenske kiseline (DHA), koja je neophodna za zdravlje mozga i pravilan kognitivni razvoj.
Omega-3 koje se nalaze u lignjama mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i kognitivne funkcije.
Međutim, važno je napomenuti da prednosti i svojstva lignji mogu varirati ovisno o tome kako su kuhane i pripremljene.
Preporučljivo je izbjegavati pretjerano prženje i dati prednost zdravijim metodama kuhanja kao što su kuhanje na pari, roštiljanje ili prženje u tavi.
Moguće nuspojave i kontraindikacije
Lignje i drugi školjkaši općenito se smatraju sigurnima za ljudsku prehranu.
Međutim, neki ljudi mogu biti alergični na tu hranu, što može uzrokovati simptome poput osipa, oticanja usana ili jezika, svrbeža ili otežanog disanja.
U slučaju alergije važno je izbjegavati konzumaciju lignji i ostalih školjkaša.
Osim toga, lignje mogu sadržavati živu, teški metal otrovan za ljude.
Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži živu može uzrokovati oštećenje živčanog sustava.
Stoga je preporučljivo ograničiti unos lignji i drugih vrsta riba koje mogu sadržavati živu, osobito kod trudnica i djece.
Ovi školjkaši mogu biti potencijalno sredstvo za bakterijsku kontaminaciju, poput salmonele ili drugih bakterijskih toksina.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Zadar & Županija
most
Ivan Matić vraća se u Sabor i poručuje: Nastavit ću biti glasan oko intervencija u prostoru!
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!