Foto: Pixabay
Lagani i ukusni mekušci, vrlo cijenjeni u mediteranskoj kuhinji i karakteristični za ljetne stolove
Kao proizvod bogat proteinima i vitaminima, lignje su izvrsna namirnica za naše zdravlje.
Zapravo, zahvaljujući ovim nutritivnim vrijednostima pomažu u poboljšanju ravnoteže živčanog sustava, olakšavaju opuštanje mišića i potiču koncentraciju.
Nadalje, lignje su namirnica bogata omega 3, svojstvom koje ih čini prehrambenim saveznikom srca i arterija.
Lignje su bogat izvor visokokvalitetnih proteina koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišića, kože i tkiva.
Sadrže malo masti što ih ih čini idealnim izborom za one koji žele zadržati nizak unos kalorija i podržati mršavljenje.
Dobar su izvor vitamina B, uključujući vitamin B12, vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, selen, bakar, fosfor i kalij.
Ove hranjive tvari važne su za nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući imunološki sustav, vid, zdravlje kože i stvaranje crvenih krvnih stanica.
Sadrže bioaktivne spojeve koji im daju protuupalna svojstva. Ovi spojevi mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i spriječiti kronične bolesti povezane s upalom, poput bolesti srca, artritisa i autoimunih poremećaja.
Nadalje, sadrže važne hranjive tvari poput dokozaheksaenske kiseline (DHA), koja je neophodna za zdravlje mozga i pravilan kognitivni razvoj.
Omega-3 koje se nalaze u lignjama mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i kognitivne funkcije.
Međutim, važno je napomenuti da prednosti i svojstva lignji mogu varirati ovisno o tome kako su kuhane i pripremljene.
Preporučljivo je izbjegavati pretjerano prženje i dati prednost zdravijim metodama kuhanja kao što su kuhanje na pari, roštiljanje ili prženje u tavi.
Moguće nuspojave i kontraindikacije
Lignje i drugi školjkaši općenito se smatraju sigurnima za ljudsku prehranu.
Međutim, neki ljudi mogu biti alergični na tu hranu, što može uzrokovati simptome poput osipa, oticanja usana ili jezika, svrbeža ili otežanog disanja.
U slučaju alergije važno je izbjegavati konzumaciju lignji i ostalih školjkaša.
Osim toga, lignje mogu sadržavati živu, teški metal otrovan za ljude.
Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži živu može uzrokovati oštećenje živčanog sustava.
Stoga je preporučljivo ograničiti unos lignji i drugih vrsta riba koje mogu sadržavati živu, osobito kod trudnica i djece.
Ovi školjkaši mogu biti potencijalno sredstvo za bakterijsku kontaminaciju, poput salmonele ili drugih bakterijskih toksina.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
TREĆA VLADA
Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića
Hrvatska
ZASTUPNICA CENTRA
Puljak pitala Dabru koliko je studirao: “Javili su mi da mu je Grad platio kurs za trenera”
Nogomet
1. ŽNL
Dragovoljac pobijedio Sabunjar i pogurnuo Pakoštane do titule prvaka!
Hrvatska
UDBINA
Dobra vijest za Laudonov gaj : uskoro će biti izgrađena učionica na otvorenom
Nogomet
ARGENTINSKI GENIJALAC
Salveta s Messijevim potpisom za Barcelonu prodana za 760.000 funti
Ostali sportovi
Josip Perinić
Malonogometni dragulj iz Vrsi: ‘Vrški dres je najteži, ali je i najposebniji’
Županija
NEUSPJEŠNI PREGOVORI
Knez: Je li normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika?
Županija
INCIDENT U KALIMA
Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva
Zadar
ODLUKA HRVATSKIH CESTA
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG DUKIĆA Žmirići otvoreni za sav promet!
Crna Kronika
NEOČEKIVAN ULOV