Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

pjesnikinja i kantautorica

Ogranak Matice hrvatske u Zadru ugostio Lidiju Bajuk

Autor: Đurđa Baljak

23.06.2023. 16:20
Ogranak Matice hrvatske u Zadru ugostio Lidiju Bajuk

Foto: Matica hrvatska



Ogranak Matice hrvatske u Zadru je ugostio Lidiju Bajuk, hrvatsku pjesnikinju i kantautoricu, istaknutu predstavnicu suvremene hrvatske etnoglazbe. Na početku pjesničko-glazbene večeri prisutne je i gošću pozdravio domaćin, dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka. Pročitavši nekoliko biografskih podataka izrazio je zadovoljstvo suradnjom koju Ogranak i gospođa Bajuk stalno razvijaju i to kroz nekoliko zajedničkih projekata, pri čemu je istaknuo jezikoslovno-pjesnički skup »Domaća rič«, na kojem je Bajuk nastupila već nekoliko puta. U nastavku večeri publika je uživala u stihovima koje je autorica čitala iz svojih objavljenih pjesničkih zbirki, te u tradicionalnim i autoričinim pjesmama koje je izvela uz pratnju gitare.


Lidija Bajuk, diplomirala je etnologiju i antropologiju, doktorat je stekla na etnološko-folklorističku temu. U Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu radi kao znanstvena suradnica, a stekla je i zvanje docentice. Jedna je od utemeljitelja hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je devet audio-albuma, sedam knjiga poezije, četiri knjige proze, jedan udžbenik i tri priručnika za glazbenu kulturu u osnovnoj školi, jednu znanstvenu knjigu, brojne stručne i znanstvene radove.


HRT je prema njezinim scenarijima snimio obrazovne emisije »Priča o žveglici« i »Suncokret«: »Ekologija duha, ekologija pamćenja« M. Jović. Suscenaristica je dugometražnih etnografskog filma “Nagrišpane traverse” i “Kartolina iz Krive kale” A. Rozića te »Međimurska popevka/A Folk Song of Međimurje« za UNESCO. Bila je inicijatorica i koordinatorica za zaštitu Međimurske popeveke na nacionalnoj i svjetskoj razini. Potakla je nacionalnu zaštitu »Ženskog kolendavanja na području Župe Smokovljani u Dubrovačkom primorju«.




Prošle godine objavila je audio-album »Pjesnolika vol. 1« na stihove hrvatskih pjesnika koje je uglazbila, ove godine nominiran za diskografsku nagradu Porin. Više od tisuću i pol puta predstavljala je Hrvatsku u domovini i svijetu. Pročelnica je Odjela za arheologiju i etnologiju MH, članica Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika, te članica Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog etnološkog društva i Međunarodnog društva za istraživanje pripovijedanja (ISFNR-a).


Dobitnica je petnaest umjetničkih nacionalnih nagrada i jednog inozemnog priznanja, među kojima dvaput Porina. Za svoj etnološki rad primila je nagradu »Franjo Ksaver Kuhač« HDS-a i dvaput dvaput »Milovana Gavazzija« HED-a. Odlikovana je »Zlatnom plaketom« grada Čakovca i proglašena »počasnom građankom Međimurske županije«.