Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zubović DORH-u prijavio pročelnika Šuprahu

08.05.2016. 22:00
Zubović DORH-u  prijavio pročelnika  Šuprahu


Zubović tvrdi da je Šupraha pogodovao i svom ocu Josipu Šuprahi “s ciljem nastupanja zastare navedenog potraživanja Općini Kolan, manipulirajući s dostavom Rješenja o odbijanju žalbe ovršenika Josipa Šuprahe i ne postupanjem u prisilnoj ovrsi komunalne naknade, do nastupa zastare”
Bivši načelnik općine Kolan, Josip Zubović, Državnom odvjetništvu Hrvatske prjavio je Petra Šuprahu, višeg savjetnika za imovinsko-pravna pitanja i društvene djelatnosti u jedinstvenom upravnom  odjelu općine Kolan. Prijavu je podnio zbog “niza teških povreda službenih dužnosti propisanim člankom 46. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, tražeći da se Šuprahu  udalji s dužnosti zbog teške povrede radnog odnosa te nanošenja štete  općini Kolan “u više navrata iz namjere, nemara te poticanjem drugih  osoba na nečasne radnje”, tvrdi Zubović u prijavi.
Pogodovao ocu?
Osim DORH-u, dopis je uputio i predsjedniku Općinskog vijeća Kolana Branimiru Tauzeru, te svim općinskim vijećnicima. U njemu navodi  kao je Šupraha, obavljajući dužnost pročelnika Općine i dužnost višeg  savjetnika za imovinskopravna pitanja i društvene djelatnosti, počinio  sljedeće povrede službenih dužnosti:
– Imenovani je namjerno pogodovao Dubravku Šuprahi, vlasniku obrta za ugostiteljstvo Arta prilikom davanja u zakup javne površine u svrhu  postavljanja kioska i pokretnih naprava, kada je imenovani na štetu ponuditelja Mala vrata d.o.o, donio očito nezakonito Rješenje o davanju u  zakup od 28. svibnja 2015. godine te potom odugovlačio sa donošenjem  Rješenja o poništenju prethodno nezakonitog rješenja povodom žalbe  najpovoljnijeg ponuđača Mala vrata d.o.o, kao i s dostavom istog kako bi  protekla turistička ljetna sezona – navodi Zubović u prijavi, optužujući  Šuprahu kako je pogodovao i svom ocu Josipu Šuprahi “s ciljem nastupanja zastare navedenog potraživanja Općini Kolan, manipulirajući s  dostavom Rješenja o odbijanju žalbe ovršenika Josipa Šuprahe i ne postupanjem u prisilnoj ovrsi komunalne naknade, do nastupa zastare”.
Traži da ga Gligora udalji s posla
– U postupku donošenja Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja  Općine Kolan, imenovani je dana 27. studenog 2014. godine, a nakon  proteka roka za stavljanje prijedloga i primjedbi na Prijedlog izmjena i  dopuna Prostornog plana uređenja Općine Kolan, kao opunomoćenik  svog oca Josipa Šuprahe ucrtao prometnicu do zemljišta u suvlasništvu  njegovog oca kako bi se tom zemljištu povećala vrijednost a na štetu susjednih zemljišta te iskoristivši svoj položaj pročelnika, takav prijedlog  osobno urudžbirao izrađivačima Prostornog plana uvjerivši iste da postoji suglasnost vlasnika susjednih zemljišta, iako ista suglasnost nije postojala. Navedenim radnjama imenovani je počinio teže povrede službene dužnosti propisane Zakonom o službenicima namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi – davanje netočnih podataka kojima se  utječe na donošenje odluka, zlouporaba položaja i prekoračenje ovlasti  u službi – tvrdi Zubović u prijavi DORH-u, optužujući Šuprahu i za nesavjesno obavljanje poslova sastavljanja i potpisivanja nezakonitih i nepotpunih Rješenja o ovrsi, pljenidbom novčanih sredstava ovršenika na  temelju ovršne isprave, koje je Financijska agencija vraćala nenaplaćene  upravo zbog propusta nastalih uslijed nesavjesnog rada imenovanog.
Bivši kolanski načelnik ujedno od novog načelnika Šime Gligore traži  da Šuprahu udalji s posla jer bi time “spriječio moguće ponavljanje istih  i sličnih djela, te nanošenje štete Općini Kolan”. Na naš upit hoće li po  pitanju ove prijave što poduzeti, Gligora koji je Zubovića pobijedio u  drugom krugu kandidirajući se na listi HDZ-a, kratko je odgovorio:
– Točno je da je Zubović, tj. HSS, uputio prijavu na rad pročelnika Petra  Šuprahe. Ja ću izviditi navode i tražiti očitovanje po njima, poručuje Gligora.