Važnost ove manifestacije je koliko prezentacija domaćih ulja tako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev
Na rivi u Mulinama upriličeno je 1. Međunarodno natjecanje nazvano Žgvacet 2016. u pripremanju gulaša od janjetine, krumpira i biža. Kuhalo se na otvorenome u deset kotlića od 10 litara za deset ekipa. Nakon ocjenjivanja jela i publika će kušati pripremljeno. Za svaki slučaj ispred restorana Kažot vlasnika Lenka Celenta spremala se i tunjevina na gradele. Frigale srdele… da ne bude gladnih. Bilo je i drugih poslastica. I zabave za ugodno druženje.
Ali i natjecanja.
Mirisi draškaju nosnice
– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. Žgvacet ili Žgvancet. Uz vođenu degustaciju maslinova ulja uvijek radimo neko tradicionalno jelo uz koje ide maslinovo ulje.
Važnost ove manifestacije je koliko prezentacija domaćih ulja tako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev. Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je takmičarima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula, krumpiri, biži. A svaka od ukupno 10 ekipa kuhala je jelo po svom izboru i po svom ukusu, koristeći vlastite mirodije. Nije bilo lako, a još je i zvizdan upekao. Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.
Jela pod šiframa
– Ako me Vuksan pobijedi obisit ću se za ovu banderu, likovao je Nikola Katalinić, voditelj bodulsko-vlaške ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England.
Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje “sedmorici veličanstvenih” iz ocjenjivačkog suda, a to su Renato Kraljev, Ivan Matacin, Petar Pera, Svetko Perković, Davor Vidaković, Tamara Šoletić i Edo Majić. Svi, natjecatelji i sudionici izleta na Ugljanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?
Počinjemo od trećeg mista, javio se talentirani voditelj Ante Župan. A treće misto pripalo je ekipi Preko-Zmorac na čelu sa sveučilišnim profesorom Robertom Bacaljom. Drugo mjesto pripalo je Trotter d.o.o. sa vlajom Nikolom Katalinićem i vlaškim bodulom iz Ždrelca na Pašmanu Goranom Marinovićem.
Strah je vrag
Neće valjda Istrijani i ode pobijediti, dobacio je netko iz mnoštva okupljenih na rivi u Mulinama. “Strah” se pokazao opravdanim.
Prvo mjesto stvarno je pripalo ekipi Istrijana iz Buja i Krasice.
– Nismo mogli virovati, rekao je Serđo Červar, voditelj pobjedničke ekipe. Žgvacet je ionako više primorsko, istarsko jelo, negoli zadarsko i bodulsko. Da se kuhao Iški lopiž naši bi sigurno pobijedili, prokomentirao je kapetan Slavko Bačić.
Tko hoće uvik nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo ni na rivi u Mulinama, kao ni na Barba Ivi, kojim se vesela družina vraćala u Zadar. Zaključak: Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod ako se nastavi i još bolje osmisli!
najnovije
najčitanije
Zadar
Helen Doron Zadar
150 malih trkača u velikoj dječjoj utrci na Višnjiku
Zadar
OB ZADAR
U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta
Hrvatska
POTPREDSJEDNIK HDZ-a
Anušić: Nazire se kraj i HDZ će vrlo brzo sastaviti Vladu
Županija
MAMAC MANIFESTACIJA
U Salima na Dugom otoku uživaju i žive održivi turizam
Hrvatska
ACI MARINA
Najveći lanac marina na Mediteranu nastavio s rastom
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Moda
analiza subotnjeg đira