Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ministar Nakić podržat će onkološki centar u Zadru

18.03.2016. 23:00
Ministar Nakić podržat će onkološki centar u Zadru


Objedinjavanje cjelokupnog onkološkog liječenja, što uključuje i radioterapiju, važno je jer je riječ o najtežim bolesnicima koji sada moraju iz Zadra i ostalih dijelova Zadarske županije putovati na “zračenje” u druge gradove, kazao je ministar zdravlja Dario Nakić


Predstavnici Lige protiv raka Zadar uručili su jučer na Narodnom trgu ministru zdravlja doc.dr.sc. Dariju Nakiću 13.580 potpisa žitelja Zadarske županije, prikupljenih u velikoj prošlogodišnjoj akciji “Protiv raka u dva koraka”. Cilj akcije je da Zadar dobije kompletno onkološko liječenje koje bi uključilo i terapiju zračenjem. U uspješno provedenoj akciji zadarske Lige kao partneri su sudjelovali Hrvatski liječnički zbor, Zavod za javno zdravstvo grada Zadra, Hrvatska udruga leukemije i limfoma, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara, Otočni sabor, Volonterski centar Zadar i Zaklada “Nora Šitum”.
Simboličan tajming
Predaja prikupljenih potpisa, kojima je veliki broj Zadrana podržao ovu važnu inicijativu održana je na Narodnom trgu, na jučerašnji Dan narcisa i borbe protiv raka dojke.
Kako je naglasio predsjednik Lige protiv raka Zadar dr. Branko Dukić osnivanje onkološkog centra u Zadru bio bi važan korak kojim bi se zadarska Opća bolnica izjednačila u kvaliteti pružanja usluga onkološkog liječenja s tek nekolicinom bolničkih centara u Hrvatskoj jer bi se objedinila onkološka terapija, što znači da bi uz postojeće usluge, uključila i radioterapiju, kolokvijalno nazivanu “zračenje” koja je jedna od važnih i često neizostavnih metoda liječenja zloćudnih bolesti.
– Za osnivanjem manjeg Onkološkog centra u Zadru potreba je sve veća jer su maligne bolesti u Hrvatskoj i svijetu, pa tako i u Zadru, u porastu i na drugom su mjestu po smrtnosti. Zbog sve veće incidencije karcinoma nadamo se da ćemo uspjeti ostvariti ovaj važan cilj kako bi se na dnevnoj bazi onkološkim bolesnicima mogla pružati kompletna onkološka terapija, istaknuo je dr. Dukić uručujući ministru kutije s potpisima. Ministar Nakić zahvalio je zadarskoj Ligi na, kako je kazao, velikom angažmanu na razvijanju svijesti o zloćudnim bolestima, kao i na pomoći u poboljšanju zdravstvene usluge za bolesnike s malignom dijagnozom.
Stiže mamograf
– Još uvijek, nažalost, svijest građana o važnosti prevencije nije na zadovoljavajućoj razini jer se i dalje bilježi slab odaziv na preventivne programe ranog otkrivanja raka, pa je Hrvatska među zemljama EU tek na 16. mjestu po učinkovitosti liječenja, što znači da preventivni programi nisu postigli značajan i očekivani napredak u otkrivanju raka u početnoj fazi, istaknuo je ministar Dario Nakić, naglasivši kako je objedinjavanje cjelokupnog onkološkog liječenja važno jer je riječ o najtežim bolesnicima koji sada moraju iz Zadra i ostalih dijelova Zadarske županije putovati na “zračenje” u druge gradove, uglavnom u Zagreb i Split.
– Cilj nam je približiti liječenje bolesnicima kako bi im se zdravstvena usluga pružila u njihovoj sredini. U Ministarstvu smo fokusirani na pacijente i u tom kontekstu je i skorašnja nabavka digitalnog mamografa za zadarsku bolnicu za koji su sredstva osigurana, kazao je još ministar Nakić.