Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Studenti ne osjećaju korupciju

07.02.2014. 23:00
Studenti ne osjećaju korupciju


Već je godinama javna tajna da neki profesori na fakultetima traže od studenata da kupe knjigu koju su upravo oni napisali. Informacije o tome koje su došle do nas ne tiču se zadarskog Sveučilišta, već drugih hrvatskih fakulteta. Naravno, knjiga određenog profesora je glavna literatura za položiti taj predmet i tu nema ništa sporno, ali ima više načina da student do nje dođe – može je kopirati, posuditi, kupiti jeftinije iz druge ruke… Kod nekih nije bilo moguće dobiti potpis za kolegij bez kupljene knjige. Neki profesori bez pitanja za svoje studente naruče knjigu na prvom predavanju, upozorio je Pavao Parunov, predsjednik Studentskog zbora, dodajući, koliko je čuo da takvih drastičnih slučajeva nema na Sveučilištu u Zadru.
– Čuo sam za slične slučajeve, ali još prije. Koliko znam, toga kod nas nema. Ima profesora za čiji se kolegij uči iz njihove knjige, ali nikome ne nameću da knjigu kupe. To je pokazalo i istraživanje u kojem je lani sudjelovalo zadarsko Sveučilište, kazao je Parunov.
Radi se o istraživanju Instituta Open society na području jugoistočne Europe o percepciji korupcije u visokom obrazovanju. U istraživanju je sudjelovala Antifjaka, klub studenata sociologije iz Zadra, a hrvatski dio istraživanja uključivao je zadarsko i zagrebačko Sveučilište.
– Problem ‘uvjetovane’ kupnje knjiga od profesora se u sveukupnom istraživanju iskristaliziralo kao jedan od najvećih problema, ali za zadarsko Sveučilište je ispalo da to nije učestalo. U zadarskom dijelu istraživanja se pokazalo da su studenti sumnjičavi prema primanju studenata u Studentski dom, nisu uvjereni u pravednost i transparentnost. Što se tiče ostalih pitanja, pokazalo se da nisu čuli za koruptivne radnje, niti u njima sudjelovali, kazao je Parunov.