Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Završeni e-upisi

Ispod bodovnog praga zasad ostalo 52 »vrtićara« i 278 »jasličara«

Autor: Marina Šaponja

21.06.2023. 09:00
Ispod bodovnog praga zasad ostalo 52 »vrtićara« i 278 »jasličara«

Foto: Arhiva NL



Nakon e-upisa u dječje vrtića DV Sunce, DV Radost i DV Latica za novu pedagošku godinu, prema objavljenim rezultatima u vrtićki program pravo upisa steklo je 194 mališana, a u jasličke skupine njih 102. Ispod bodovnog praga ostalo je 52 djece za vrtićki program te 278 za jaslice, čime se brojka neupisane djece jasličke dobi povećala. Ranijih godina roditelji s dvoje djece dobili bi vrtić, no ove, još ako je riječ o jasličarima, ostaje upitno hoće li moći djecu upisati u gradske vrtiće.


DV Radost je za upis djece zaprimilo 421 prijavu, DV Sunce 262, a DV Latica 47. Obzirom na broj neupisane djece, ponovno se provlači stara boljka – manjak mjesta u dječjim vrtićima.


Ipak, kako je riječ o dvostrukim, odnosno paralelnim prijavama, brojka od 330 neupisane djece će se smanjiti, a dio njih će se upisati u privatne vrtiće plaće čijih odgojitelja također subvencionira Grad Zadar, uz uvjet da cijena vrtića bude ista kao u gradskima.




Joso Nekić, pročelnik UO-a za odgoj i školstvo, ističe kako se još ne može govoriti o konačnom broju neupisane djece jer slijedi žalbeni rok od 15 dana u kojem će se ispravljati eventualne nepravilnosti.


– Naša procjena je kako će broj neupisane djece biti otprilike kao i lani, njih 150, dodaje pročelnik.


Naime, pri ovogodišnjim upisima u dječje vrtiće prednost su imala djeca s navršenih četiri godine i stariji jer je to odluka koju je donio Hrvatski sabor.


– Imamo oko 66 djece koja su imala pravo prednosti upisa u vrtić prema toj odluci. Nadalje, zbrinuli smo svu djecu koja dolaze iz obitelji s troje i više djece, iz udomiteljskih obitelji i djecu s poteškoćama u razvoju, u čemu nam je DV Latica jako važna.


Kada je riječ o jaslicama, njih manjka na razini cijele Hrvatske, problem je to i u Zadru. Naime, mi ćemo upisni pritisak pokušati smanjiti i na način da prostorije mjesnih odbora Dračevac i Novi Bokanjac ove godine prenamijenimo za vrtićke skupine.


Već sljedeće godine situacija će biti bitno bolja jer se očekuje kako će DV Pčelica u potpunosti biti rekonstruirana i imat će osam odgojno obrazovnih skupina. Naime, natječaj za izvođača radova će biti objavljen kroz mjesec dana, pa bi radovi mogli brzo krenuti, najavio je Nekić.


Sljedeće godine u planu je izgradnja novog vrtića na Smiljevcu, a za ova dva objekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Grad Zadar dobio je na raspolaganje 3,3 milijuna eura (25 milijuna kuna).


– Također, pojedini privatni vrtići su zatražili potporu Grada za dodatnu skupinu pa ćemo i tu dobiti još mjesta, rekao je pročelnik.


Navodi kako ukupno u dječjim vrtićima na područja grada Zadra ima oko 3200 djece, od čega ih je 1500 u ustanovama drugih osnivača, odnosno u privatnim vrtićima.


U slučaju pisanja žalbe, prigovor se, putem Povjerenstva, podnosi Upravnom vijeću Vrtića koji je bio prvi izbor za smještaj djeteta u roku od 15 dana od dana objave Bodovne liste prvenstva, točnije od 16. lipnja.