
Foto: Arhiva ZL
Svi hrvatski restorani, njih deset, koji imaju Michelinovu zvjezdicu zadržali su je, a lista se proširila zahvaljujući Koraku, restoranu nedaleko Jastrebarskog. Taj restoran na Plešivici, koju mnogi od milja nazivaju hrvatskim Champagnom, 11. je hrvatski objekt s tom prestižnom oznakom.
Ukupno 89 hrvatskih restorana dio je nekog od Michelinovih izbora. Uz 11 s jednom zvjezdicom, 14 restorana, a tri su nova, ulazi u sustav Bib Gourmand, dok njih 64, i ta je lista proširena s devet novih objekata, ima Michelinovu preporuku.
Kad je Korak u pitanju, Michelinovi stručnjaci ističu ga kao – veliko otkriće. Uz izvrsne ocjene za kvalitetu svoje kuhinje, dobio je i “zelenu zvjezdicu” kao potvrdu svoje nadahnjujuće predanosti ekološki prihvatljivijoj gastronomiji.
“Uz sklad obiteljske tradicije i osvježavajuće revitalizacije, ovaj restoran nudi posebno ukusnu kuhinju ističući namirnice iz vlastitog vrta i pažljivo odabranih poljoprivrednika kako bi se osigurala izvrsna kvaliteta jela.
Ti stručnjaci, željni dijeljenja životnih priča i ljubavi prema svojoj zemlji, nastoje ilustrirati promjenu godišnjih doba kroz svoje kulinarske kreacije. Odaberite između dvije opcije kušanja – jelo od pet ili osam sljedova – i prepustite se ovom profinjenom iskustvu, dodatno izraženom prvorazrednim prijemom i uslugom sestre kuhara”, ističu u Michelinu.
– Ove su godine inspektori Michelinova vodiča uočili da je sve veća pažnja usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te je veća predanost kuhara i vlasnika restorana traženju poljoprivrednika u lokalnim ekosustavima.
Bilo da je riječ o restoranima s Michelinovom zvjezdicom ili Bib Gourmand lokalitetima, uvažavanje dobrih proizvoda je prioritet, a timovi su usredotočeni na to da gurmanima ponude gastronomsko istraživanje svojeg područja, donoseći vješti procvat lokalnim proizvodima i plodovima mora Mediterana.
Zemlja je primjer po svojoj istinskoj osjetljivosti prema održivosti te nas zanima vidjeti inspirativne ekološke kulinarske prakse koje će se tamo razviti u budućnosti, naglasio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinova vodiča.
Kad je riječ o “Bib Gourmand” restoranima, tri su nova. Beštija iz Zagreba, Bugenvila Cavtat te dubrovački Taj Mahal.
Devet novih restorana dobilo je pak preporuku, što znači da su korak do zvjezdice: Marco Polo Dubrovnik, Nicolo Polo Gradac, Mediterranea Hvar, Bòme i PiNKU Fish WineSplit, Konoba Kala i restoran Otok iz Supetra te Balon i El Toro iz Zagreba.
Najveća koncentracija restorana s Michelinovom preporukom je u Zagrebu, ima ih čak 14, Dubrovniku – 9 i Splitu – šest. Iako su neki očekivali, do druge zvjezdice nije stigao ni jedan hrvatski restoran.
Kad je Rijeka u pitanju, osim Hiltonovog Neba sa zvjezdicom, ni jedan jedini restoran nema baš nikakvu Michelinovu oznaku.
najnovije
najčitanije
Feelgood
uspješna kineska praksa
Feng Shui u spavaćoj sobi može donijeti mirniji i ljepši san
Svijet
nuklearni program
Počinje četvrti krug američko-iranskih pregovora
Crna Kronika
detalji nepoznati
U prometnoj nesreći poginuo motociklist
Ostali sportovi
ivan erslan
Obrovački MMA borac upisao drugi poraz u UFC-u
Zdravlje i ljepota
razni simptomi
Hrčete i budite se po noći da hvatate zrak? Možda je u pitanju ovaj poremećaj
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Poluotok je danas vrvio šetačima! Pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Zadar
ISKORISTITE PRILIKU
Ryanair opet snizio cijene letova, u ponudi i letovi iz Zadra
Feelgood
test osobnosti
Prva stvar koju primijetite na ovoj slici otkriva kako živite svoj život
Županija
novo podrhtavanje