Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

OPTIMISTIČNE BROJKE

Zadarska županija tražena kamping destinacija

Autor: Iva Bucić

02.06.2023. 13:33
Zadarska županija tražena kamping destinacija

Foto: Arhiv ZL



Sudeći prema najavama i trenutnom broju rezervacija za ljetne mjesece, kampovi se pripremaju za jednu od najuspješnijih sezona do sada. Na temelju uspješne predsezone, predstavnici kampova diljem županije izražavaju optimizam za nadolazeću sezonu. Iako neki od njih trenutno nemaju mnogo gostiju, za sezonu već bilježe brojne rezervacije, a vrhunac u broju gostiju očekuju u srpnju i kolovozu.


Među najskupljima u Europi


Smještajni kapaciteti u hrvatskim kampovima rastu iz godine u godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), lani je u kampovima bilo prijavljeno 268 830 stalnih postelja. Ta brojka kampove čini drugom najznačajnijom vrstom smještaja u Hrvatskoj, odmah nakon obiteljskog smještaja. Za razliku od hotela i privatnog smještaja, kampovi su u 2022. godini zabilježili dvoznamenkasti porast u broju noćenja (11.6 posto) – ostvarili su čak 21,4 milijuna noćenja, što čini gotovo četvrtinu od ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj.


Brojke u Zadarskoj županiji su odlične.




– Zadarska županija je jedna od najznačajnijih kamping destinacija Hrvatske s više od 360 većih i manjih kampova s preko 36 tisuća kreveta. Pored toga, u Zadarskoj županiji nalazi se jedini kamp s 5 zvjezdica u Dalmaciji, kazuju nam predstavnici Turističke zajednice Zadarske županije i dodaju kako o važnosti kamping turizma u Zadarskoj županiji govori podatak da se više od petine ostvarenih noćenja zabilježi upravo u kampovima.


– Tako je u 2022. godini u Zadarskoj županiji ostvareno preko 2,5 milijuna noćenja u kampovima, a u ukupnim noćenjima kampovi su sudjelovali s 22% učešća.


Iako je kampiranje na glasu kao najjeftiniji oblik smještaja, ponuda se u zadnjih nekoliko godina znatno proširila, a cijene povećale. U Hrvatskoj je ove godine cijena kampiranja porasla prosječno za 15 posto, kazuju podaci njemačkog ADAC/Pincampa. Istovremeno su na europskoj razini cijene porasle znatno manje, od pet do sedam posto. Zahvaljujući velikom povećanju cijena, Hrvatska je zasjela na drugo mjesto na ljestvici najskupljih kamping odredišta. Skuplje je jedino u Švicarskoj, gdje noćenje u prosjeku košta 64 eura. Kod nas noćenje za tročlanu obitelj košta 60 eura, dok je na europskoj razini prosjek 52 eura. Unatoč povećanju cijena, čini se da hrvatske kampove čeka izvanredna sezona.


Foto: Arhiv ZL


Dobre prognoze i popunjenost


Iz županijske Turističke zajednice ističu da je popunjenost kampova vrlo usko vezana za vremenske prilike koje su u svibnju bile prilično nepovoljne, pa ni ne čudi da vlasnici najveće nade polažu u nadolazeće mjesece. Unatoč tome, tijekom svibnja u Zadarskoj je županiji u kampovima ostvareno preko 145 tisuća noćenja s povećanjem od 35% u odnosu na prethodnu godinu.


– Poznato je kako su kampisti veliki ljubitelji prirode, njima je boravak u prirodi najvažniji, a budući da Zadarska županija ima predivnu, očuvanu i raznoliku prirodu ne čudi da im je vrlo privlačna destinacija, ističu iz županijskog TZ-a.


Predstavnici kampova optimistično gledaju na sezonu.


– Sada nema puno gostiju, ali zasad ima rezervacija za sezonu. Bit će sigurno vrhunac u srpnju i kolovozu, očekujemo da će sve biti puno k’o šipak, istaknuli su predstavnici kampova.


Iz kampa Karin, koji može smjestiti 150 osoba, također stižu izrazito pozitivne prognoze.


– Trenutno smo jako zadovoljni jer inače ovoliko rezervacija za sezonu ne bilježimo već u ovo vrijeme. Sad smo se za ljeto počeli puniti već u svibnju, a inače se to događa tek u srpnju, doznajemo u karinskom kampu.


U pakoštanskom kampu kažu nam kako su i popunili špicu sezone. Rujan je nešto slabiji, ali popunit će se to do jeseni. Sve u svemu očekuju bolju godinu nego lani. Indeks popunjenosti za 70 posto je veći nego na isti dan lani.


Ulazak u Schengen i eurozonu je svakako donio olakšanje turistima koji posjećuju kampove i znatno će utjecati na frekventnost posjeta, kako duljih tako i kraćih boravaka.


U mini kampu u Starigradu-Paklenici također se očekuju fenomenalne brojke. Ističu da su već sada s obzirom na sve odlično popunjeni, ali uglavnom se radi o jednom ili dva noćenja. S obzirom na neočekivano dobar svibanj, ne bi trebali imati nikakvih problema u popunjavanju nešto manje od 100 mjesta u kampu.


Foto: VEDRAN KARUZA


Predsezona dobro počela


Prema statistikama DZS-a, kampovi su i prošle godine bili najpopularniji među turistima od početka lipnja do kraja rujna. U to vrijeme, popunjenost je dosegnula impresivne brojke – lipanj je zabilježio gotovo 48 posto popunjenosti kapaciteta, dok se u srpnju taj broj povećao na gotovo 76 posto, a u kolovozu se približio na visokih 85 posto. U rujnu je popunjenost pala na ispod 38 posto, dok ostatak godine postotak popunjenosti varira od 3 do 14 posto.


Uz dobar početak predsezone i optimistična očekivanja za srpanj i kolovoz, izgleda da kampove čeka još jednu izrazito uspješna godina, što potvrđuju i u županijskom TZ-u.


– Sudeći po izvješćima s naših tržišta turistička će 2023. godina sasvim sigurno za Zadarsku županiju biti odlična, a to već pokazuju rezultati travnja i svibnja koji značajno premašuju prošlogodišnje rezultate. S obzirom da su naše promotivne aktivnosti najviše usmjerene na proširenje sezone, vjerujemo da ćemo posebno u razdoblju pred i posezone ostvariti bolje rezultate što je i ove godine jedan od naših temeljnih ciljeva.


Broj turista trebao bi se povećati i zahvaljujući novim avionskim linijama. Zračna luka Zadar, naime, sada je povezana sa 70 destinacija, od kojih je sedam novih. Osim toga, najave u dolascima kruzera bolje su za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, ističu u TZ-u.


Foto: Arhiv ZL