ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ODLIČNI REZULTATI

Zračna luka Zadar u svibnju bilježi porast broja putnika

Autor: Marina Vlakić

02.06.2023. 11:39
Zračna luka Zadar u svibnju bilježi porast broja putnika

Foto: ARHIVA ZLNakon što je početkom svibnja nadoknadila pad prometa u travnju, Zračna luka Zadar je za svibanj zabilježila porast broja putnika. Rezultat je tim bolji zna li se da su u svibnju imali mani broj zrakoplova. Ove ih brojke tako polako vode ka cilju od deset posto većem broju putnika u odnosu na rekordnu proteklu godinu, čime bi postigli još jedan rekord, odnosno najveći promet ikad od osnutka Zračna luke.


– Zračna luka Zadar u svibnju je zabilježila 90.120 putnika što je na razini prošle godine, odnosno 60-ak putnika više. Istovremeno, u svibnju se bilježi oko 50 zrakoplova manje, iz čega se dade zaključiti da je njihova popunjenost bolja u odnosu na prošlogodišnji svibanj. S obzirom na odlične najave za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, promet će rasti za pet do deset posto na godišnjoj razini. Ovdje moramo napomenuti da je prošlogodišnjih rekordnih 1,1 milijun putnika za nas izniman rezultat na kojeg smo ponosni te je samo ponavljanje takvih rezultata za nas velika stvar, kaže glasnogovornik Nikola Barać, najavljujući i planove za iduću godinu.


Sve veći interes za Zadar


– Kako bismo u narednim godinama mogli primiti još veći broj putnika, a vodeći se trendovima i zanimanjem aviokompanija za Zadar kao destinaciju, pokrećemo kapitalne investicije na području Zračne luke Zadar koje se odnose na proširenje kapaciteta zgrade terminala, stajanke i piste, napominju u Luci.
Što se tiče pada prometa u travnju, direktor Josip Klišmanić pojašnjava kako je riječ o uobičajenim trendovima pada u predsezoni, no već su prve brojke u svibnju pokazale da su nadomak planu za 2023. godinu za koju su najavili porast prometa.


– Redom letenja imali smo tridesetak zrakoplova manje, no itekako smo zadovoljni prometom s obzirom na to da imamo deset posto više putnika, što znači da je popunjenost veća te da je ove godine u svibnju veći i interes putnika za Zadar, a to je iznimno važno za čitavu županiju s obzirom na to da je riječ o podacima koji najavljuju još veći broj dolazaka turista narednih mjeseci. Stoga s punim pravom mogu reći da očekujemo još jednu rekordnu godinu jer već sada u odnosu na prošlogodišnji svibanj imamo porast prometa. Konkretno, očekujemo porast prometa od 10 posto, što bi bio izniman uspjeh za našu Zračnu luku, kazao nam je Klišmanić.


Naime, kako pojašnjava Nikola Barać, glasnogovornik Zračne luke Zadar od početka godine do 14. svibnja bilježi promet od 102.985 putnika, što je za 1,6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Napominje kako je točno da u travnju bilježe minus od 11 posto, no već u prvim danima svibnja bilježe plus 13 posto putnika.


Foto: Arhiv ZL


Nove destinacije


Luka već u svojoj mreži već ima 70-ak destinacija, među kojima i sedam novih, a njihov najvažniji partner, irski avioprijevoznik Ryanair, ove je godine uveo novu destinaciju. Ukupno ih sada imaju 47, od kojih tri nove: za talijanski Milano Malpensa, njemački Munster i poljski Rzeszow. Većem prometu prometu pridonio je i porast rotacija njemačkih kompanija Eurowings i Lufthanse.


– Od novih kompanija s ponosnom možemo istaknuti dolazak S.A.S.-a, odnosno Scandinaviana s linijom za Kopenhagen, a imamo i novu charter kompaniju People`s s linijom za St.Gallen te AeroItalia za grad Forli, kaže Barać, dodajući kako je ove godine i domaća zrakoplovna kompanija Trade air uvela nove linije za Osijek i Rijeku. Što se tiče putnika, kako navodi Barać, najbrojniji su oni iz Njemačke, Velike Britanije i Poljske, a najveći broj polazaka iz Zadra bilježi se za London i Beč.


Nakon sezone, u Zračnoj luci Zadar s realizcijom započinje i kapitalni projekt proširenja terminala koji je u fazi evaluacije i pripreme za raspisivanje natječaja kojim će tražiti izvođača radova. Plan je stoga odmah nakon sezone započeti s radovima na investiciji koju smatraju najvažnijom od postojanja Luke.


Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar, Foto: Luka Jeličić