Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Bura nije osušila, nego porušila masline na zemlju

13.11.2013. 23:00
Bura nije osušila, nego porušila masline na zemlju


Stiglo je dugo očekivano zahladnjenje, ali nažalost praćeno olujnom burom koja je prouzročila probleme prvenstveno u prometu i štetu lomljenjem grana i rušenjem stabala.
– Dosta je bilo lipog vrimena, triba potrošit malo drva za grijanje, a ne hodati u košuljama kratkih rukava u studenom. Ova južina i toplina me izluđuju. Kako se neću posvađati sa suprugom kada mi je pritisak u glavi, a ona to ne shvaća već po cili dan brontula, komentira vremenske prilike Šime iz Poličnika kojeg smo zatekli u uljari Poličnik.
Pogrešno čekanje radmana
Nije Šime dovezao masline na preradu već je došao vižitati koliko plaćaju masline koje se prerađuju. Plaćaju svega 10, 12, u najbolju ruku 14 posto. Sve je to malo i u dilemi sam brati ili sačekati da se radmani poprave, brige su koje more maslinara Šimu.
   Zbog obilja kiše u proteklom razdoblju plodovi maslina su se napunili vodom i zbog toga su radmani relativno niski. Kod većine maslinara vlada mišljenje da masline nisu dovoljno nakupile ulja i da treba pričekati jer se još može nakupiti ulja u plodovima.
To je pogrešno.
U zrenju plodova postotak se ulja u odnosu prema suhoj tvari postupno povećava, do stadija povišene pigmentacije ploda, uz gubitak vode u plodovima. Nakon tog stadija zrenja količina ulja se u apsolutnom iznosu ne povećava. Temeljem navedenih spoznaja nakon početka površne pigmentacije nije potrebno odgađati berbu jer za to nema ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanja.
Daljnjim zrenjem i odgodom berbe smanjuju se antioksidativne tvari čime se smanjuje kvaliteta ulja.
Misija ekipe Benita Pucara
Razlog posjeta uljari Poličnik nije bio susret s maslinarom Šimom, već boravak senzorskih analitičara panela za ocjenjivanje maslinovog ulja Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
– S praksom da obiđemo nekoliko uljara naše županije u vrijeme prerade počeli smo prošlu godinu s ciljem da maslinare i uljare educiramo kada brati, kako čuvati masline do prerade i kakvog okusa mora biti maslinovo ulje vrhunske kakvoće s našeg područja, rekao je Benito Pucar, dipl. ing i voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i nastavio:
 – Osim što pružamo mogućnost maslinarima za edukacijom, ujedno ih upoznajemo s djelatnošću Zavoda vezanom uz maslinovo ulje. Zavod za javno zdravstvo Zadar obavlja kemijsko i organoleptičko ocjenjivanje maslinovog ulja i izdaje pravovaljane dokumente s kojima se može ishoditi sve potrebno da se maslinovo ulje legalno stavi na tržište.  Naš laboratorij kao i senzorski kušači su potvrđeni od Ministarstva poljoprivrede i sve izdane potvrdnice su službeni dokument.
Pripreme za Dane masline
 Zavod za javno zdravstvo Zadar suorganizator je manifestacije Dani masline koji će se održati 4. i 5. travnja 2014. u Biogradu u hotelu Ilirija.
– Nadamo se da će nadolazeća manifestacija imati međunarodni karakter jer su svoj dolazak najavili maslinari iz Italije i Slovenije. Kao i za prošlu manifestaciju Dani masline maslinari se moraju prijaviti, a komisija organizatora će direktno kod prijavljenih uzeti uzorke maslinovog ulja iz njihovih tankova gdje ga čuvaju, upoznao nas je s Danima maslina gospodin Pucar.
Članovi panela senzorskih analitičara niemaju samo zadatak da upoznaju maslinare s  karakteristikama vrhunskog maslinovog ulja ili manama dotičnog, već da utvrde kakva su ovogodišnja maslinova ulja u našoj županiji.
– Do sada smo ispitali relativno mali broj uzoraka, ali od toga više od 70 posto su ekstra djevičanska maslinova ulja. Razlog tome je ranija berba i prerada, isti dan saznajemo od  Anite Peraić, dipl. ing. voditeljice laboratorija u Službi za zdravstvenu ekologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.
 Ranija berba i prerada isti dan
 Zbog obilja oborina radmani su niži od prosječnih, a ulja su manje pikantna. Ovogodišnja ulja će biti harmonična blagog okusa i umjerene gorčine što će odgovarati brojnim štovateljima maslinovog ulja saznajemo od gospođe Peraić.
Osim što smo prisustvovali radu panela bio je red da vižitamo što se događa u uljari Poličnik za koju sa sigurnošću možemo reći da ima najmoderniju opremu u Zadarskoj županiji.
Zadovoljni Tihomir Jukić
– Dosadašnjim radom smo zadovoljni. Počeli smo prošle godine kada su maslinari sa skepsom svraćali u našu uljaru. Svi oni koji su prošle godine kod nas preradili svoje masline došli su i ove godine. Ne samo da su došli, već su nas preporučili svojim rođacima i kolegama. Prema našim procjenama, a danas je petak 8. studenog, berba je na nekih 40 posto. Maslinari odgađaju s berbom jer se nadaju da će masline biti zrelije i da će se povećati radmani koji se trenutačno kreću od 9 do 14 posto. Ali do povećanja neće doći ukoliko ne bude nekoliko burnih dana, saznajemo u razgovoru s vlasnikom uljare Poličnik Tihomirom Jukićem.
U uljaru Poličnik 350 kilograma maslina na preradu je dovezao Šime Škara iz Škabrnje i kući vozi 28 litara ulja. Ovo je s petnaest stabala u Škabrnji. Imam još maslina u Maslenici, ali nisu došle na rod. Mogu reći da sam s ovogodišnjim urodom i kakvoćom ulja više nego zadovoljan govori maslinar Škara.
U uljaru se je došao upisati za preradu i poznati maslinar iz Lovinca kraj Poličnika Anđelko Baljak.
– Planiram početi s berbom ovaj vikend, ali bojim se da od toga neće biti ništa jer meteorolozi najavljuju obilnu kišu, a nakon toga olujnu buru. Anđelko je bio u pravu i s berbom će morati pričekati nekoliko dana kao i većina maslinara naše županije.
Štete od kiše i bure
Olujna bura koja je puhala u ponedjeljak i utorak ne samo da je zaustavila berbu već je napravila štetu u maslinicima. Najgore su prošli oni kojima su se polomile grane, ali značajne količine plodova su otpale zbog snažnih udara bure. Ti plodovi su zdravi i ukoliko je moguće treba ih s tla sakupiti u što kraćem roku i preraditi. To je jedini način da se umanji nastala šteta.
Ukoliko u narednom razdoblju zapuše jača bura šteta bi moglo biti i veća. Nakon posljednje kiše masline će upiti nešto vode čime će plodovi otežati i zbog težine u naletu vjetra lagano otpadati sa stabla. Zbog toga, bez obzira na radmane, treba ubrzati berbu.