Mnogi gurmani će reći kako je Sukošan među popularnijim gastro mjestima na priobalju, poznat po brojnim konobama i restoranima.
– Sukošan je zapravo centar gastronomske ponude u Zadarskoj županiji, uvjeren je Neven Nadinić.
Glavne karakteristike kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s veoma malo začina, bez previše eksperimentiranja.
Sve začinjeno ćakulom
– Žurimo na marendu. Danas se sprema friška srdela na gradelama i blitva na maslinovom ulju, govori poveće društvo žureći se na marendu nakon svakodnevne jutarnje ćakule kod mesnice na autobusnom stajalištu.
Kriza i recesija vratile su i jeftinije marende u restorane. Ovdje u restoranima uz Jadransku magistralu jeftine tripice, gulaš ili fašol s kobasicom i pancetom sve su traženije marende.
– Marende su primjerene vremenu i socijalnoj situaciji. Pun pijat je 30 kuna, rekao je Darko Keran iz jednog restorana.
Pritom dodaje kako je kuhinja vezana uz tradiciju, a odlikuje je ekonomičnost, umjerenost, odijeljenost sezonskih jela, uporaba svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja.
– Otac je sa svojim društvom često išao na marendu u Sukošan, i to na tripice, gulaš ili na lešo meso posoljeno sa krupnom soli. Bilo je i drugih marendi, ali to su bile tri o kojima se najviše pričalo, navodi Marko Knežević iz Zadra dok čeka svoju porciju tripica.
Pritom njegov kolega Toni Zrilić, koji se gosti s gulašom, naglašava kako su tripice bile najdraže jelo njegovog oca.
– Hrana je ukusna, jednostavna i jeftina. Vrlo je vjerojatno da za te novce nećete naći ništa jednako dobro uzduž i poprijeko, tvrdi mjesni pekar Pjeter Rajmonda Kolgjeraj dok se s Bibinjcem Josipom Karabanom Čipom priprema marendati.
Priča o tripicama
Sukošan je poznat po svom kultnom čufritu, janjećim tripicama s nogicama, od pamtivijeka glavnom predjelu pečenoj janjetini s ražnja na svim momačkim i djevojačkim večerama.
– Naravno i po junećim tripicama za koje mnogi Zadrani zbog te slasne marende potegnu do nas u Sukošan, govore Željko, Neven, Joso, Tonči, Drago, Toni, Miro, Bene, Dragan i drugi iz društva ispred Veseljaka.
Sam naziv jela tripice dolazi od francuskog jela tripe, a u našim krajevima ovo jelo je još poznato i pod imenima: fileki, tripe, škembići, dropci, burag, vampi.
– Ovdje su kuhane tripice “ka knjiga”, jednoslojne, višeslojne, jednostavno neodoljive. E da, nikako ne zaboravite vino, bez njega bi ovo bila krnja priča, uvjerava nas Bene.
U Sukošanu je, kažu, običaj da se obvezno prije posluživanja pospu ribanim parmezanom.
Pojam marende se razlikuje od sjevernjačkog gableca. Marenda je i više od samog jela.
– Atmosfera u sukošanskim konobama i restoranima je sasvim domaćinska, opuštena. Dobiva se dojam obiteljskog okupljanja neke velike sukošanske obitelji, uvjeravaju nas ugostitelji.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
povećanje investicijskog potencijala
Iz HEP-a objasnili zašto rastu cijene struje, pozivaju se i na uredbu Vlade
Novosti
priprema za parlamentarne
Na desnici novi pokušaj okupljanja, ali bez Jonjića, Domovinskog pokreta i Mosta
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Novosti
obavezno usmrćivanje
Nakon svinja, na red došle ovce i koze: Kuga malih preživača prvi put potvrđena u Hrvatskoj
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
špica
Kalelarga kao modna pista: Pogledajte tko je privlačio poglede ove subote
Hrvatska
JAVNO SAVJETOVANJE
Zabrana prodaje stana od 35 godina mnogima je preduga, građani imaju niz primjedbi…
Županija
ZLATNA LUKA
Vijeće hoće smijeniti direktoricu sukošanske komunalne tvrtke kojom je načelnik Vanjak – zadovoljan
Zadar
PORAST