Mnogi gurmani će reći kako je Sukošan među popularnijim gastro mjestima na priobalju, poznat po brojnim konobama i restoranima.
– Sukošan je zapravo centar gastronomske ponude u Zadarskoj županiji, uvjeren je Neven Nadinić.
Glavne karakteristike kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s veoma malo začina, bez previše eksperimentiranja.
Sve začinjeno ćakulom
– Žurimo na marendu. Danas se sprema friška srdela na gradelama i blitva na maslinovom ulju, govori poveće društvo žureći se na marendu nakon svakodnevne jutarnje ćakule kod mesnice na autobusnom stajalištu.
Kriza i recesija vratile su i jeftinije marende u restorane. Ovdje u restoranima uz Jadransku magistralu jeftine tripice, gulaš ili fašol s kobasicom i pancetom sve su traženije marende.
– Marende su primjerene vremenu i socijalnoj situaciji. Pun pijat je 30 kuna, rekao je Darko Keran iz jednog restorana.
Pritom dodaje kako je kuhinja vezana uz tradiciju, a odlikuje je ekonomičnost, umjerenost, odijeljenost sezonskih jela, uporaba svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja.
– Otac je sa svojim društvom često išao na marendu u Sukošan, i to na tripice, gulaš ili na lešo meso posoljeno sa krupnom soli. Bilo je i drugih marendi, ali to su bile tri o kojima se najviše pričalo, navodi Marko Knežević iz Zadra dok čeka svoju porciju tripica.
Pritom njegov kolega Toni Zrilić, koji se gosti s gulašom, naglašava kako su tripice bile najdraže jelo njegovog oca.
– Hrana je ukusna, jednostavna i jeftina. Vrlo je vjerojatno da za te novce nećete naći ništa jednako dobro uzduž i poprijeko, tvrdi mjesni pekar Pjeter Rajmonda Kolgjeraj dok se s Bibinjcem Josipom Karabanom Čipom priprema marendati.
Priča o tripicama
Sukošan je poznat po svom kultnom čufritu, janjećim tripicama s nogicama, od pamtivijeka glavnom predjelu pečenoj janjetini s ražnja na svim momačkim i djevojačkim večerama.
– Naravno i po junećim tripicama za koje mnogi Zadrani zbog te slasne marende potegnu do nas u Sukošan, govore Željko, Neven, Joso, Tonči, Drago, Toni, Miro, Bene, Dragan i drugi iz društva ispred Veseljaka.
Sam naziv jela tripice dolazi od francuskog jela tripe, a u našim krajevima ovo jelo je još poznato i pod imenima: fileki, tripe, škembići, dropci, burag, vampi.
– Ovdje su kuhane tripice “ka knjiga”, jednoslojne, višeslojne, jednostavno neodoljive. E da, nikako ne zaboravite vino, bez njega bi ovo bila krnja priča, uvjerava nas Bene.
U Sukošanu je, kažu, običaj da se obvezno prije posluživanja pospu ribanim parmezanom.
Pojam marende se razlikuje od sjevernjačkog gableca. Marenda je i više od samog jela.
– Atmosfera u sukošanskim konobama i restoranima je sasvim domaćinska, opuštena. Dobiva se dojam obiteljskog okupljanja neke velike sukošanske obitelji, uvjeravaju nas ugostitelji.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda