Autor niza ovdašnjih vinskih vodiča, promotor i publicist obišao vinograde i ocjenjivao vina Zadarske županije o kojima se u Hrvatskoj nedovoljno zna
Vinari Zadarske županije inicijativom Poljoprivredne zadruge MasVin iz Polače, Radoslava Bobanovića, Željka Uzelca, i dr. te Ilirije Biograd bili su dva dana domaćini Saši Špirancu, najistaknutijem hrvatskom promotoru, publicistu, poznavatelji i kritičaru-popularizatoru vina.
Špiranec je u hotelu Ilirija imao susret s ovdašnjim vinarima i njihovim vinima, uzevši i 30-tak uzoraka i upoznavši se s paletom. Osim toga uz imanje MasVina kod Tinja obišao je i Nadin i tamošnje vinare, Korlat Benkovačke vinarije, kao i Božu Bačića pod Asserijom odnosno veći dio ovdašnjih vinara i vinogradara u plantažnom uzgoju.
Što bi bilo vaše osnovno saznanje o ovdašnjim vinarima?
– Ono što karakterizira područje je neobična raznolikost i ne oslanjanje na jedan stil ili sortu. Imamo niz svjetskih sorti odnosno klasične bordoške sorte Merlot i Cabernet Sovignon, južnoronske (Syrah i Grenache) lokalnu plavinu i maraštinu, pa Pošip… Za razliku većine područja koje imaju “svoju sortu” odnosno Slavonija graševinu, Istra malvaziju, Pelješac i jug plavac …
Što je s bijelim vinima, ovdje tradicionalno puno manje zastupljenima?
– U bijelima maraština je na prvom mjestu i mislim da treba biti brend odnosno graševina Dalmacije jer ima živahnost potrebnu svakodnevnom vinu. Ekstraktna snažna bijela vina nisu previše popularna jer chardonnay i Australska vina više nisu hit već Souvignon blanc mekši i pitkiji. Puno očekujem od kupaža na bazi maraštine.
Gdje mislite da je ovdašnja niša i budućnost u vinima?
– Mislim da su četiri pravca. Prvi jasan pravac je bijelo na bazi maraštine koje će postati svakodnevnica kraja kao malvazija Istri ili graševina Slavoniji. Drugi pravac u bijeloma su kompleksnije kupaže na bazi maraštine kojoj će se dodavati sorte koje će omogućiti ekstraktinije vino pogodno za odležavanje.
Kod crnih vina najsnažniji pravac vidim u kupažamna na bazi plavine ili grenache-a uz klasične snažnije Merlote, sauvignone i Syrahe. Konačno to su premijum koncentrirana vina nešto blaža od sadašnjih odnosno nešto elegantnija kod kojih valja pogoditi idealan balans. To se kupažiranjem može postići a stvar je svakog vinara. Mislim a je ovo regija kupaža.
Sve u svemu kakva je opća ocjena?
– Generalno gledano iskustvo s crnim vinima je po očekivanju pozitivno i što jesam i ranije nisam kušao je jako dobro. Bijela su mi vrlo pozitivna iznenađenja bez južnjačkog preteškog okusa i dominira svježina. Dobre kiseline neobične za južnije krajeve su ovdašnji značajan adut.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas promjenjivo oblačno, na Jadranu češća sunčana razdoblja
Style
Bridgerton Nails
Nosimo razigrane manikure inspirirane novom sezonom popularne serije
Style
Pozadina fenomena
Otkriveno zašto kada smo pod velikim stresom možemo doživjeti intenzivan osjećaj straha
Košarka
NBA liga
Knicksi i Pacersi slavili u šestim utakmicama i izborili polufinale doigravanja
Nogomet
Liga prvaka
Edin Terzić najavljuje pobjedu i u Parizu, Luis Enrique žali za propuštenim prilikama
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Županija
SVEČANA SJEDNICA
Dodjelom godišnjih nagrada i priznanja obilježen Dan općine Bibinje
Zadar
OBAVIJEST