Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Čelične skulpture kao simbol snage hrvatskog naroda

11.07.2012. 22:00
Čelične skulpture kao simbol snage hrvatskog naroda


U srijedu je u Galeriji umjetnina otvorena izložba fotografija, crteža, sjedalica, okvira, križeva i skulptura Stephana Lupina “Apokalipsa”. Proslavljeni hrvatski fotograf u fokus izložbe stavio je skulpture koje ga posljednjih nekoliko godina kao forma izražavanja najviše inspiriraju. Zadarski su posjetitelji imali priliku vidjeti desetak novih radova koje je Lupino, vezan za Zadar i privatno i poslovno, ciljano radio za ovu izložbu. Riječ je o impozantnim, više od 2 metra visokim skulpturama koje predstavljaju osobe koje su preživjele najveće tragedije zahvaljujući isključivo svojoj snazi. Upravo ta snaga, kako je to naglasila i ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, koja je otvorila izložbu, jaka kao čelik, razlog je Lupinove odluke da skulpture radi u čeliku, impresivnih – “snažnih” dimenzija.
– Snaga koja se odražava kroz Lupinove skulpture, jaka kao čelik od kojeg su izrađene, snaga je koju svaki pojedinac ima kada se bori za svoju slobodu. A to je snaga koju je pokazao hrvatski narod koji je preživio rat i stvorio domovinu, građenu na ljubavi, požrtvovnosti i slobodi. Lupino je kod svojih skulptura metaforički prikazao veličinu tog slobodnog, nepobjedivog duha, naglasila je Renata. 
S nekoliko riječi uzvanicima se obratio i dobro raspoložen Lupino, zahvalivši im na dolasku, vodeći osobno novinare i zainteresirane pojedince od skulpture do skulpture. Najduže se zaustavio kod biseksualca, skulpture koja nosi toliko snage, kako to Lupino objašnjava, da se ne može zaustaviti samo na jednom spolu, već igra na obje strane terena, i sa ženama i muškarcima. Lupino ne bi bio Lupino da u svojim radovima ne propituje ustaljene društvene obrasce i diže umjetničke kriterije, već dugo fotografijom, a od nedavno i kroz neke nove umjetničke forme. Izložba se može pogledati do rujna, a više informacija može se naći na www.lupino.hr.