Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kada su vatrogasci nemoćni, uskaču pčelari

08.06.2012. 22:00
Kada su vatrogasci nemoćni, uskaču pčelari


Jučer su pčele letjele nad Voštarnicom, u nedjelju nad Smiljevcem, a njihovih rojeva nisu pošteđeni ni drugi dijelovi grada


Roj pčela koji je uzbunio stanovnike Ulice Rikarda Katalinića Jeretova uklonjen je zahvaljujući brzoj intervenciji poznatog zadarskog pčelara Krste Bukvića. Ovo je Bukviću i drugim pčelarima udruge Dalmatinka dvadeseta akcija uklanjanja pčela na području Zadra i drugih dijelova Zadarske županije. Jučer su pčele letjele nad Voštarnicom, u nedjelju nad Smiljevcem, a njihovih rojeva nisu pošteđeni ni drugi dijelovi grada.
– U zadnja dva tjedna samo triput sam bio u Diklu, idem u Vrsi, Vir i Biograd. Uz mene pomažu i drugi pčelari – Goran Pavić, Zlatko Elveđi i Radovan Mikulić. Ljudi su uplašeni, osobito nakon onoga što se dogodilo u Koprivnici gdje je žena umrla poslije napada pčela. Ipak, to se rijetko događa, ne sjećam se da sam prije čuo za ijedan takav slučaj. Pčele su bezopasne kada se roje, ali ipak je preporuka ljudima da ih ne diraju te da zovu profesionalce, govori Bukvić.
Potencijalna prijetnja s Voštarnice uklonjena je u dva ekspresna poteza. Glavnine pčela zajedno s maticom sa stabla je završila u nastavku košnice, a zatim su za maticom krenule i preostale. Bukvić i drugi pčelari obavljaju taj posao zbog građanske dužnosti, ali to nije konačno rješenje.
– Nas pčelare na intervenciju najčešće zovu vatrogasci i iz ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Mi ćemo doći i pomoći, ali treba voditi računa da trošimo svoje vrijeme i novac. Lako je još kada se roj pojavi u Zadru ili, primjerice, u Biogradu gdje je naš Mikulić, ali kada treba ići u Vrsi ili Vir onda je to druga priča. Idućeg utorka imamo sastanak u udruzi Dalmatinka te ćemo poslati dopis Gradu Zadru i Zadarskoj županiji da se nešto riješi po tom pitanju, kaže Bukvić.