Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Škveranima u ponedjeljak otkazi, do srijede otpremnine

01.06.2012. 22:00
Škveranima u ponedjeljak otkazi, do srijede otpremnine


Radnicima će biti uručeni poslovno uvjetovani otkazi bez prava na otkazni rok, a na tekuće račune bi uz plaće za travanj i svibanj trebali dobiti 6.400 kuna po godini staža


Radnici “Kraljevice”, njih 460, u ponedjeljak će u brodogradilištu svaki ponaosob s opunomoćenicom Vlade Republike Hrvatske Tamarom Obradović-Mazal, inače zamjenicom ministra Radimira Čačića, potpisati ugovore o prijenosu i otkupu svojih potraživanja. Svoje otpremine u iznosu od 6.400 kuna po godini staža, kao i plaće za travanj i svibanj trebali bi dobiti u roku od tri dana na svoje tekuće račune. Prije toga, odmah čim dođu u škver u 7 ujutro, predsjednik Uprave Zvonimir Novak podijelit će im poslovno uvjetovane otkaze, uz koje će morati potpisati i izjavu kojom se odriču otkaznog roka koji se, ovisno o godinama staža, kreće od 15 dana do 4 mjeseca. U protivnom, ne bi mogli ostvariti svoje pravo na otpremine iz Kolektivnog ugovora, za koje je Vlada na prošlotjednoj sjednici osigurala 63,7 milijuna kuna iz proračuna, već bi ušli u stečajni postupak.
Uskoro stečaj
U ponedjeljak će tako potpuno opustjelo kraljevičko brodogradilište opet nakratko oživjeti od svojih, sada već gotovo da se može reći, dojučerašnjih zaposlenika. S dogovorenom procedurom isplate otpremnina upoznati su i u tamošnjem sindikatu.
– Svi rukovoditelji dobili su od Uprave zadatak da pozovu radnike, koji su kod svojih kuća, da u ponedjeljak dođu u brodogradilište. Moguće je da se taj posao neće moći odraditi u jednom danu, pa će se produžiti i na utorak, no nakon toga priča s ovim brodogradilištem je, nažalost, gotova, kazao je jučer predsjednik Sindikata “Kraljevice” Nenad Miškulin. Dodao je i kako nema informaciju o tome kada to Uprava planira i službeno podnijeti zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka nadležnom Trgovačkom sudu u Rijeci, a Zvonimir Novak ostao je dosljedan u nejavljanju na novinarske pozive. No,  dobro upućeni krugovi kažu da se, nakon što se radnici zbrinu isplatom otpremnina, sa stečajem ovog brodogradilišta neće otezati. Već je poznato da u tjednu nakon 11. lipnja istječe zakonski rok od 21 dan u kojem uprava mora nakon dvomjesečne blokade računa pokrenuti stečajni postupak. Sve su indicije da će Trgovački sud “preuzeti” kraljevičko brodogradilište do najkasnije 15. lipnja.
Hladni pogon
Da će u ponedjeljak u “Kraljevicu” stići opunomoćenica Vlade Obradović – Mazal neslužbeno nam je jučer potvrđeno i u ministarstvu u kojem radi.
Premda to, naravno, varira od radnika do radnika, podaci koje smo dobili iz sindikata kazuju da se prosjek staža zaposlenih u brodogradilištu kreće između 20 i 25 godina. Naravno, u tom prosjeku “utopljeni” su i oni sa svega dvije godine staža, što je minimum da isplatu otpremnine po kolektivnom ugovoru, ali i onih koji broje 35 i više godina neprekinutog rada u ovom najstarijem hrvatskom brodogradilištu, osnovanom još daleke 1729. godine.
Nije poznato na koji način Uprava misli osigurati održavanje hladnog pogona u brodogradilištu u razdoblju do imenovanja stečajnog upravitelja.


Preuzimanje novogradnji




Neslužbeno doznajemo da su u Ministarstvu gospodarstva, navodno, ipak postigli dogovor s brodovlasnicima iz Švedske i Kanade, čije su nedovršene novogradnje još uvijek privezane u “Kraljevici”. Stvar će se, opet navodno, riješiti na način da će brodari ipak platiti određen iznos te preuzeti brodove, koji su visokom stupnju dovršenosti. Na njima je onda da se u direktnim pregovorima odluče hoće li i koju od ponuda za završetak tih brodova od drugih hrvatskih brodogradilišta prihvatiti. Zna se da za taj posao konkuriraju “3. maj” i “Viktor Lenac”, a interes su dolaskom svoje ekipe u “Kraljevicu” pokazali i iz splitskog škvera.