Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Riječkoj rafineriji prijeti propast

13.04.2012. 22:00
Riječkoj rafineriji prijeti propast


Druga faza modernizacije rafinerije nije u poslovnom planu. Ako ne bude provedena, rafinerija će biti u izuzetno ozbiljnoj situaciji, svjedočio je pred sudom Ivan Krešić


Druga faza modernizacije rafinerije u Rijeci nije uvrštena u poslovni plan za 2012. godinu, a nije još izvjesno ni hoće li biti u planu za 2013. Ako ne bude provedena, “rafinerija u Rijeci bit će u izuzetno ozbiljnoj situaciji”. Upozorio je to Ivan Krešić, riječki član uprave Ine, potvrđujući na jučerašnjem ročištu suđenja Ivi Sanaderu cijeli iskaz kolege Davora Mayera od prethodnoga dana, da su izmjene dioničkoga ugovora o Ini iz 2009. štetne za Hrvatsku, jer su joj oduzele upravljačka prava u Ini.
Krešić, bivši direktor rafinerije u Rijeci, svoje je upozorenje iznio ponavljajući Mayerove tvrdnje da MOL nije ispunio preuzete obveze o modernizaciji rafinerija i benzinskih crpki. “Bez modernizacije, rafineriji u Sisku neće se moći jamčiti opstanak, a zasad su obavljene samo tri interventne mjere”, ustvrdio je. Naglasio je da je MOL preuzeo i obvezu “razvijanja plasmana u regiji”, ali se dogodilo upravo suprotno: Ina je “u četiri i pol godine izgubila jako puno tržišta, što je jako loše”.
Krešić međutim podsjeća da “MOL ima legitimne poslovne interese, koji se ne moraju poklapati s hrvatskima”.
Hrvatska bez prava veta
Ako MOL procijeni da mu se više isplati uložiti u slovačku petrokemiju, a ne u rafinerije u Sisku i u Rijeci, to je legitiman poslovni interes, ali suprotan hrvatskome. “Riječ je o trajnome poslovnom interesnom konfliktu, ali je problem u tome što Hrvatska nema pravo veta i zato ne može štititi vlastiti interes u Ini”.
Krešić je posvjedočio da je odnos utjecaja i vlasništva u MOL-različit onome u Ini. Za razliku od Ine, većinski dioničari u MOL-u nemaju i većinski utjecaj na odlučivanje, tvrdi Krešić. “U MOL-u, većinski dioničar ima ograničeno pravo glasa. Ako imaš dvadeset posto dionica, imaš samo deset posto glasova”, ustvrdio je. Izjavio je da je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) podnijela dvije kaznene prijave nakon što je provela temeljiti nadzor sustava upravljanja Inom, naročito kontroverznoga dokumenta zvanog LODO, Lista za donošenje odluka, koji propisuje kako se u Ini odlučuje. Prijave su, prema Krešićevim riječima, podnesene “zbog načina kojim je Ina raspolagala povlaštenim informacijama”.
Nada umire posljednja
Objasnio je i kako je Ina trgovala naftom prije nego što je s MOL-om sklopila ugovor o kupnji isključivo od njegove tvrtke MOL trade. U Londonu je postojala Inina tvrtka za kupnju nafte, Interina. “Trgovina naftom u Ini uvijek je bila problematična. Novac bi uvijek prelazio preko dva ili tri offshore računa. Ako vrijednost jedne transakcije doseže i 70 milijiuna dolara, uvijek postoji mogućnost da nafta ne bude kupljena kako treba. No ne želim reći da je to neobičajeno ili loše, nafta se tako svugdje kupuje”, objasnio je svjedok.
Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković pitala je svjedoka zašto nije podnio ostavku, ako partneri iz Mola ponižavaju hrvatske članove, uskraćuju im informacije i onemogućuju da rade. “Ako se nešto drastično ne promijeni, otići ću. No, dok ima nade, ostajem”, odgovorio je Krešić. Razloge za Krešićev ostanak pokušao je otkriti i Ivo Sanader, tražeći da svjedok kaže kolika mu je neto plaća. Sedamdeset tisuća kuna, od travnja ili svibnja prošle godine, odgovorio je Krešić.


Benzin opet poskupljuje




U utorak će doći do poskupljenje benzina i to za oko pet lipa po litri, dok bi dizel mogao pojeftiniti za desetak lipa.


Nervozna obrana


– Odgovor je blizu vašeg pitanja, uzvratio je Sanader na pitanje našeg lista sugerira li da su Krešić i Mayer svjedoci Jadranke Kosor, jer ih je njezina vlada imenovala u upravu Ine, kada tvrdi da su njih dvojica svjedočili sa zadatkom. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je Krešićev iskaz tendenciozan u korist tužiteljstva. Protuispitivanje obrane protjecalo je uz dosta nervoze, pa je odvjetnica Sloković u jednom času Sanaderu ispod glasa dobacila: “Zajebava!”. “Svjedoci sigurno ne govore sve što znaju”, kazao je Čedo Prodanović novinarima. “Nakon rasprave na predsjedništvu HDZ-a, s koalicijskim partnerima, na užem kabinetu, nakon što je izmjene ugovora o Ini odobrio vladin Ured za zakonodavstvo, hrvatska je vlada te izmjene jednoglasno usvojila. 2008. je Ina bila pred stečajem, a danas svjedok tužiteljstva govori da je Ina u 2011 fantastično poslovala. Pa u čemu je interes RH? Nije li u dobrom poslovanju Ine?! Ja ne vidim drugog interesa”, branio se pred novinarima Sanader.