Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Standard građana tone sve dublje

18.03.2012. 23:00
Standard građana tone sve dublje


Jasno je da Vlada u rukama ima nadzor i za poskupljenje struje i za poskupljenje plina.U ovom trenutku trebalo bi sve učiniti da se to poskupljenje ne dogodi, ističe sindikalist Sever


U utorak će motorna goriva ponovno poskupjeti, a sudeći prema najavama još jednom će se probiti tzv. psihološke granice, odnosno visina cijena koja šokirao krajnje korisnike. Eurosuper 95 poskupjet će na 4 lipe preko 11 kuna, eurodizel će biti skuplji 15 lipa i iznosit će 10,33 kuna, a i sva ostala goriva će poskupjeti od 10 do 30 lipa po litri. Tome pridodajte i najavljeni rast cijena električne energije, porez na dividende, uvođenje prireza, veći PDV… i očekujte lančanu reakciju na svim poljima.
– Sve je to dovoljno da se upali znak za uzbunu, rekao je za Index.hr predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Damir Jakuš, dodajući kako Vlada mora reagirati te se ne može stalno skrivati iza formulacije slobodnog tržišta.
“Smišljen udar”
– Ovo je smišljen udar na cijene od strane Vlade. Vlada je mogla kontrolirati cijene nafte, struje i plina, prema tome sve što se u toj cijeni događa je politika Vlade, a to nije ona politika koju su proklamirali prije nego su dobili izbore, mišljenja je Jakuš.
Vlada ipak razmišlja o ovom novom poskupljenju i pokušava naći način da barem za koju lipu rastereti građane, pa se pretpostavlja da bi ponovno mogla od naftnih kompanija tražiti da dio ovog povećanja cijena ukalkuliraju u svoje marže. Također, jedna naftna kompanija javila je dnevniku.hr da, što se tiče eurosupera 95, ipak neće ići s većom cijenom od 11 kuna, već će se najviše zadržati na cijeni od 10,99 kuna.
Građani to ne mogu izdržati
Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u izjavi za HRT je kazao kako kod povećanja cijena 2008. i Vlada i Ina nisu koristile maksimalnu formulu nego psihološki efekt i čuvali su standard građana. Dodao je da ako to bude i ovaj put slučaj, onda bi mogli očekivati da će se cijena goriva zadržati neko vrijeme na razini od 11 kuna.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever ističe pak da će građani teško izdržati novi val poskupljenja i da Vlada mora reagirati smanjivanjem trošarina na goriva.
– Jasno je da Vlada u rukama ima nadzor i za poskupljenje struje i za poskupljenje plina. Naime, njezina regulatorna agencija odobrava ili ne odobrava to poskupljenje. U ovom trenutku trebalo bi sve učiniti da se to poskupljenje ne dogodi, kaže Sever.
Tu je, kaže Sever, još i veći PDV koji udara i na gospodarstvo, čime je u konačnici udar na standard građana još jači, a “naše plaće i mirovine za to više naprosto nemaju snage”.