Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turistički rast sedam posto!

12.01.2012. 23:00
Turistički rast sedam posto!


Hrvatska je, kako je objavila Hrvatska turistička zajednica, imala u prošloj godini više od 11 milijuna gostiju i 65 milijuna noćenja, uz rast od osam posto kod broja gostiju i sedam posto u noćenjima.
Time je ovo bila najuspješnija sezona u povijesti. No kad se broje novci kažu da je najuspješnija u povijesti još uvijek 2008. godine.
Naime, od tada je Hrvatska napravila jako, jako mnogo jer je kroz tri krizne godine uvećavala broj turista i noćenja, a time i svoj udjel u svjetskom turizmu, no novčano je padala. Zadržavanje gostiju, makar s manje novca (više rada, manje “para”), u stvari je investicija u budućnost. O tome kako je ova godina prošla – novčano, u članku uz ovaj.
Domaćih je gostiju bilo 1,3 milijuna te 6,7 milijuna noćenja pa je nakon dvije godine i ovdje zabilježen rast od četiri, odnosno pet posto, a povratak domaćih gostiju bio je jedan od strateških ciljeva sezone koji je ispunjen.
 Najveći rast u državi imala je Istra s gotovo devet posto rasta noćenja. Za Hrvatsku je dobro da je najveći rast imala regija koja i inače odrađuje najviše turizma. Kvarner, kao druga turistička regija u državi imao je rast od sedam posto. Zadarska turistička regija, Županija imala je rast ravan onom u Kvarneru, naravno, na manjim brojkama. Naime, više od 20 milijuna noćenja u Istri, ili gotovo 12 u Kvarneru je puno više, ali je i zadarsko nadmašivanje osam milijuna veliko.
Zadru “bježi” još samo Splitsko-dalmatinska županija a 1,8 milijuna gostiju, odnosno više od 11 milijuna noćenja, što je 6% više. U Zadarskoj županiji ostvareno je 1.192.669 dolazaka, što je 7% više te 8.527.873, što je 7% više noćenja. Iza Zadarske dolazi svakako novčano “berićetnija” (iako mi kolege Dubrovčani kažu “kako kome”) Dubrovačko-neretvanska županija nadomak 1,1 milijuna gostiju sa 5,2 milijuna noćenja. Zadarska županija ostaje četvrta turistička županija u zemlji što će teško izmijeniti, osim nekim nevjerojatnim skokom investicija i to prvenstveno vrhunskih hotelskih sadržaja, čemu se nije skoro nadati. No broj noćenja spram pete značajno uvećava.
 Posebno je vrijedno što u prethodnoj godini nismo imala tržište s padom gostiju u zemlji. Zadarska županija i sve druge, osim Istre, imaju problem s padom broja Talijana. No uz rast sa svih tržišta Zadarska županija posljednjih pet godina kroz snaženje avioprometa otvara konstantno nova tržišta. U tom pogledu ove godine kao novost uz snaženje veza sa zemljama iz kojih već imamo zrakoplove, dobili smo veze s Danskom, i dva najveća grada Francuske – Parizom i Marseilleom.